43 kişi buzdağının sadece görünen ucu

Dünya Haberleri —

  • Türkiye’den AKP’li belediyeler tarafından organize edilen gri pasaport kaçakçılığını federal parlamento gündemine taşıyan milletvekili Gökay Akbulut, "Biz şu an buzdağının belki sadece ucunu görüyoruz" dedi. Cansu Özdemir ise “Bizim için önemli olan bu insanların kim olduğu ve kimler tarafından gönderildiğidir” diye konuştu.

 

FEHMİ KATAR/DENİZ BABİR

AKP’li belediyeler tarafından gri pasaportla yapılan insan kaçakçılığı skandalı gündemdeki sıcaklığını korurken, gözler Merkel hükümetine çevrildi. Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut ve Cansu Özdemir konuyu parlamento gündemine taşıdı.

Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut’un önergesine cevap veren Alman hükümeti "Gri Pasaport" olarak bilinen resmi pasaportlarla yapılan insan kaçakçılığından uzun süredir haberdar olduğunu ve geçen senenin sonunda sınır polislerinin bu konuda bilgilendirdiğini kaydetti. Türkiye’de resmi pasaportların haksız teminiyle ilgili "yolsuzluğa bulaşmış bir kliğin olduğuna" işaret edilen cevapta, bu yolla kaç kişinin Almanya’ya getirildiği ile ilgili ise net bir sayı verilmedi. Açıklamada ayrıca 25 Ocak’ta insan kaçakçılığı ile ilgili şüpheden dolayı soruşturma açıldığı ve konunun Bayern savcılığı tarafından araştırıldığı belirtildi.

Gökay Akbulut

Akbulut: Yeni sorular yönelteceğim

Hükümetin verdiği yanıtı değerlendiren Milletvekili Gökay Akbulut, "Erdoğan’ın bu işi yapan partili arkadaşlarına ihanet etmesi beklenemez. Bunu Alman makamları da aslında biliyor. Bu nedenle Türkiye’den, özellikle muhaliflerin iddialarını Alman makamları ciddi şekilde takip etmeli. Biz şu an buzdağının belki sadece ucunu görüyoruz. Tamamını görmek için elimden geleni yapacağım" diyen Akbulut, konu ile ilgili Federal Alman Hükümeti’ne yeni sorular yönelteceğini söyledi.

Hamburg’da en az 90 kişi var

Konu ile ilgili bir soru önergesi de Sol Parti Hamburg Eyalet Milletvekili Cansu Özdemir tarafından Hamburg Eyalet Hükümeti’ne yönetildi. Özdemir, basın ve kendi kaynakları üzerinden şimdiye kadar bu yolla gelip Hamburg’ta iltica eden 90 kişi tespit ettiklerini belirtti. Gazetemize konuşan Özdemir, resmi pasaportlarla kaçakçılık işinin Almanya merkezinde Hamburg, Bremen ve Oldenburg gibi yerlerin olduğunu, Mülteciler Dairesi tarafından da kendilerine bu yönde bir bilgi aktarıldığını belirti. 

Soruşturma sürüyor

Konu ile ilgili Hannover belediyesinde bir soruşturma başlatıldığını belirten Özdemir, eyalet savcılığı tarafından da bir soruşturma açıldığını söyledi. Savcılığın, Almanya’dan dönmeyen 43 kişinin davetçisi Ersin Kilit hakkında açtığı soruşturmanın devam ettiğini söyledi.  

Cansu Özdemir

Özdemir: Kim bu gelenler?

Verdikleri önergeyle Hamburg’da da bir soruşturmanın açılmasını istediklerinin altını çizen Özdemir şöyle konuştu:  "Bizim için önemli olan 'bu insanlar kim ve kimler tarafından gönderildi, neden gönderildi?' Geçmiş yıllarda Almanya’da çok sayıda ajanın deşifre edildiği biliniyor. Bu yüzden bizim için önemli olan bu kadar insanın ne amaçla geldiğidir. Burada mesele sadece Almanya’ya gelerek bir statü sahibi olmaları değildir. Ben buna kesinlikle inanmıyorum. Bu kadar belediyenin, devletin resmi kurumunun içinde olması durumun anlaşılması açısından salt kaçakçılık demek pek de inandırıcı gelmiyor bana.”

Kontrol dışına çıkmıştır

Almanya’nın konu ile ilgili ilgisizliğini de eleştirerek, 6 bine yakın ajanın Almanya’da aktif bir şekilde faaliyet yürüttüğünü kaydeden Özdemir "Almanya bunun bilincinde ve gündemine almamamaktadır. Fakat bu kadar insan Almanya’ya girebiliyorsa bu da şunu gösteriyor: Bu iş Almanya’da kontrol dışına çıkmıştır. Bundan dolayı esas yapılacak araştırma bu insanların kim olduğu ve neyle görevlendirilmiş olduğudur?" diye konuştu.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.