49 adet sırlı tuğla İran'a iade edildi

Toplum/Yaşam Haberleri —

IRAN TARIHI ESER

IRAN TARIHI ESER

  • İsviçre, 30 yıl önce Rojhilat’ın Bokan kentindeki Kalayçi tepesinden ortaya çıkarılan 2 bin 800 yıllık 49 adet sırlı tuğlayı İran'a iade etti.

İsviçre, 30 yıl önce Rojhilat’ın Bokan kentindeki Kalayçi tepesinden ortaya çıkarılan 2 bin 800 yıllık 49 adet sırlı tuğlayı İran'a iade etti.

Kürtlerin tarihini belgelediğine inanılan 49 adet sırlı tuğlada insan başlı aslan ve keçi figürleri bulunuyor. Tuğlaların Mana Kralığı dönemine ait olduğu tahmin ediliyor.

1977 yılında İran ve Rojhelat kentlerinde kazılar yapan Alman profesör Wolfram Kleiss, Kürtlerin tarihine ilişkin önemli eserlerin ortaya çıkarılmasına önayak oldu.

Kleiss, Bokan bölgesinde Kürt arkeolog İsmail Yexmayi ile birlikte 200’ün üzerinde tarihi eser ortaya çıkardı. Ancak bu eserlerin çoğu Kürdistan’da bırakılmayıp Tahran’daki müzelere konuldu.

Bokan’da çıkarılan tarihi eserlerin daha sonra kaçırılması ardından İran yönetimi, Haci Ferman isimli bir tarihi eser kaçakçısını 170 tarihi eseri kaçırdığı gerekçesiyle tutukladı. Tarihi eserlerin bir kısmı Japonya’da bir kısmı ise İsviçre’de ortaya çıktı.

İran Kültürel Miras ve Turizm Bakanı Ali Asger Munisan, 49 parça sırlı tuğlanın birkaç yıl süren takibinin ardından İran'a iade edildiğini açıkladı.

Munisan, 2012 yılında Bokan'ın Kalayçı tepesine ait 49 sırlı tuğlanın İsviçre'de yaşayan bir İranlı ailenin satmak istediği haberi ardından harekete geçti.

İran'a iade edilen bu sırlı tuğlaların Tahran'daki Ulusal Müze'ye yerleştirildiği ve yıllardır açılması beklenen Bokan Müzesi'nin tamamlanması ardından eserlerin bu müzeye nakledileceği belirtildi. CENEVRE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.