5. kez açlık grevinde

.

.

  • Cezaevine girdiği 1992’den beri 5. kez açlık grevine giren tutsak Şakir Akkurt, devam eden eylemi sonuç almadan bırakmayacaklarını söyledi. 

Tutsakların tecride karşı sürdürdüğü açlık grevi, 88. gününde.  Eylemi, önceki günden itibaren 18. grup devraldı.
Türk cezaevlerindeki PKK ve PAJK’lı tutsakların, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması 27 Kasım’da başlattığı süresiz-dönüşümlü açlık grevi devam ediyor. 18. grubun devraldığı açlık grevi, 88. gününde. Aynı amaçla Mexmûr Şehit Aileleri Derneği’nde 67, Yunanistan’ın Lavrio Kampı’nda ise 50 gündür açlık grevi yapılıyor.

28 yıllık tutsak da

Açlık grevindeki tutsaklardan biri de Batmanlı Şakir Akkurt. 1992’den beri tutsak olan Akkurt, 5 defadır açlık grevine giriyor. Dört kezdir başarıyla sonuçlanan eylemlerinin bu sefer de zaferle sonuçlanması için ailesi aracılığı ile dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı. 28 yıldır cezaevinde tutulan Akkurt’un ablası Şükran Akkurt, 21 yaşındayken müebbet hapis cezası alarak cezaevine girdiğini hatırlattı. 

Yapılmayan işkence kalmadı

Akkurt, “3 defa yoğun işkenceye maruz kaldı. Dişlerini, etini çektiler. Elektrik verdiler, eve her geldiğinde yürüyemez hale gelmişti. 1992’de ilk alındığında 33 gün işkence gördü. İkinci alışında 11 gün, üçüncü alışında 40 gün boyunca işkence gördü. Bu sürelerde yapmadıkları işkence kalmadı. Son alındığında ise hakkında tutuklama kararı çıkarıldı” diye konuştu.
 
Hiçbir zaman geri adım atmadı
 
Kardeşinin 28 yıllık cezaevi yaşamı boyunca hiçbir zaman geri adım atmadığını kaydeden Akkurt, bu süre zarfında Diyarbakır, Antep, Yozgat, Kocaeli Kandıra, Manisa Akhisar cezaevlerinde kaldığını söyledi. Kardeşinin 1996, 2000, 2012 ve 2018’deki açlık grevlerinde yer aldığını kaydeden Akkurt, kardeşinin şu an Akhisar T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunduğunu ve hak ihlallerinin artarak devam ettiğini söyledi.
 
Siz niye kalkmıyorsunuz?
 
Kardeşinin kendilerine “Siz niye ayağa kalmıyorsunuz?” diye sorduğunu kaydeden Akkurt, “Gerekli kamuoyunun oluşmaması halinde açlık grevlerini süresiz-dönüşümsüz hale getireceklerini bize söyledi. Biz dışarıda olanlar bu direnişe sahip çıkmak zorundayız” dedi.
 
Başka yol yok
 
Kardeşinin girdiği 5 açlık grevinin dördünde zaferle çıktığını kaydeden Akkurt, şunları ekledi: “Şu an girdikleri açlık grevinden de zaferle çıkacaklarını söyledi bize. Cezaevlerinde direnenlerin tüm baskılara karşı bedenini açlığa yatırdığını ve zaferden başka bir yolun olmadığını söyledi. Tüm kurum ve kuruluşların direnişe sahip çıkma çağrısında bulundu.”  

BATMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.