5. kez açlık grevinde

  • İmralı tecridine karşı cezaevlerinde başlatılan açlık grevi, 109’uncu gününe girdi. 26 yıldır cezaevinde tutulan Sıddık Kıvanç da 5. kez açlık grevinde.

 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin sonlandırılması ve artan hak ihlallerini protesto etmek amacıyla 27 Kasım’da cezaevlerinde başlatılan ve 22’nci grubun devraldığı açlık grevi 109’uncu  gününde sürüyor. 

26 yıldır tutuklu bulunan Sıddık Kıvanç da İmralı tecridine karşı açlık grevinde. Şimdiye kadar Batman, Mardin Midyat Cezaevi, Samsun, Manisa Akhisar ve Siirt cezaevinde tutuklu kalan Kıvanç, son iki yıldır da Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu. Daha önce 1996, 2000, 2012 ve 2018 yıllarında açlık grevine giren Kıvanç, 2018 yılındaki eylemde 70 gün kalıp, 20 kilo verdi. 

26 yıldır tutsak

Ablası Sultan Azboy, ağabeyinin cezaevi yaşamı boyunca sürekli hak ihlalleri ile karşı karşıya kaldığını, ancak bu ihlaller karşısında direndiğini ifade etti. Pandeminin başlaması ile birlikte cezaevlerinde yaşanan sorunların daha da büyüdüğünü söyleyen Azboy, “Neredeyse bir yıldır görüş yok. Zaten sosyal etkinlik, spor ve buna benzer etkinlikler ellerinden alınmış. Kitap ve gazete sıkıntısı yaşıyorlar. Yemek desen birçok cezaevinde olduğu gibi burada da kötü. Su sorunu da yaşıyorlar. Ağabeyim ve diğer siyasi tutuklular, yaşadıkları bu sorunlarla birlikte kendileri ve halk üzerinde etkisi bulunan İmralı tecridine karşı bedenlerini açlığa yatırdılar" diye belirtti. Azboy, kamuoyuna cezaevlerindeki ihlaller ve İmralı tecridine karşı daha fazla duyarlılık gösterilmesi çağrısında bulundu.

 Kol ve bacağı eriyor

Öte yandan cezaevlerindeki hasta tutsakların durumu da aciliyetini koruyor. İHD’nin verilerine göre cezaevlerinde 604’ü ağır toplam bin 605 hasta tutuklu bulunuyor. Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde bulunan Emin Aladağ da hasta tutuklulardan biri. 1993 yılında tutuklanarak müebbet hapis cezası verilen Aladağ, gözaltı sürecinde gördüğü işkenceden kaynaklı kol ve bacağındaki lifler koptu. Bu nedenle kol ve bacağında erime başlayan Aladağ, günlük ihtiyaçlarını daha karşılamakta zorlanıyor. Aladağ, yaşadığı sağlık sorunlarını avukatı aracılığıyla Mezopotamya Ajansı (MA) ile paylaştı. 

Tedavisi reddedildi

3 kişilik odada kaldığını ve günlük ihtiyaçlarının beraberinde kaldığı tutuklular tarafından karşılandığını belirten Aladağ, sağlık sorunlarından kaynaklı daha önce birçok kez doktora götürüldüğünü ve her seferinde ağrı kesici ilaçlarla tedavi edilmeye çalışıldığını söyledi. Ağrılarının şiddetlenmesi, kol ve bacağında hareket kısıtlılığının başlaması üzerine 8 Şubat'ta hastaneye götürüldüğünü aktaran Aladağ, hazırlanan hastane raporunda omuz, kalça ve diz bölgelerindeki liflerde kopma, yırtılma, tahribat ve kayma meydana geldiğinin tespit edildiği bilgisini paylaştı. Bu nedenle kol ve bacağında kemik erimesinin yaşandığını ifade eden Aladağ, doktorların protez ile tedavinin mümkün olduğunu aktardıklarını paylaştı. Protezlerin yurt dışından temin edilebileceğini söyleyen Aladağ, tedavinin masraflarının karşılanmadığını ve bu yönlü talebinin de reddedildiğini aktardı. 

81 yaşında 10 aydır tutsak

Amed’in Dicle ilçesine bağlı Kırkpınar (Heridan) mahallesinde ikamet eden 81 yaşındaki ağır hasta tutuksak Ahmet Karaş, 10 aydır Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunuyor. 2014 yılında Karaş hakkında, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “örgüte yardım ekmek” iddiasıyla 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi. İstinaf’tan sonra kararın itiraz edildiği Yargıtay ise, 2018’de yerel mahkemenin kararını onadı. Karaş, 10 ay önce yaşadığı Kırkpınar mahallesinde gözaltına alınarak tutuklandı. 

Karaş'ın oğlu Şerif Karaş, babasının KOAH ve şeker hastası olduğunu, kalp kapağının değiştiğini, akciğerinin 3'te 1'inin çalıştığını, ayrıca midesinde kötü huylu polipler bulunduğunu ifade eden Karaş, babasının tek başına hayatını idame ettiremeyeceğini söyledi.  Babasının ağır hasta olduğunu ve 8 Mart’ta kelepçeli bir şekilde Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldığını dile getiren Karaş, “15 -20 dakikalık muayenenin ardından tekrardan cezaevine götürdüler. Yüzünde hastalıktan kaynaklı şişlikler meydan gelmişti. Durumu giderek ağırlaşıyor. Bu şartlarda tek başına yaşamını idame ettiremez. Kendi bakımını yapamıyor. Cezaevindeki arkadaşları ona yardım ediyor. 10 ay içerisinde 3 defa görüşebildik. Şu anda hastaneye gelmesi nedeniyle tevk kişilik karantina odasında tutuluyor” bilgisini paylaştı.   HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.