50 tutsak 50 fotoğraf

Kültür/Sanat Haberleri —

‘Özgürlüğün Sesi’ sergisi

‘Özgürlüğün Sesi’ sergisi

  • Almanya'nın Mannheim kentinde Türkiye hapishanelerindeki politik tutsaklarla dayanışma amacıyla , "Görülmüştür Kolektifi" ve "Red Fotoğraf Grubu" ile birlikte hazırlanan fotoğraf sergisi ‘Özgürlüğün Sesi’ Mannheim Abendakademi'de sergilendi.

Mannheim Abendakademi ve KültürQuer QuerKültür Rhein-Neckar e.V. Kurumlarının da destekleriyle düzenlenen açılış etkinliğinde, SPD'li Kültür Bilimci ve Mannheim Belediye Meclis Üyesi Dr.Claudia Schoning-Kalender Nazım Hikmet'ten okuduğu şiirler ilgiyle dinlendi. Sinema ve tiyatro oyuncusu Bettina Franke politik tutsakların şiirlerini Almanca okudu. Okunan şiirlere müzik öğretmeni Akın Demircioğlu ve öğrencisi Şiyar Çalık keman ve gitarıyla eşlik etti.

Tutsakların sesini duyurmak bir görev

Mannheim Abendakademi adına konuşan Funda Uzun ve Rode Dorit, çalışmayı buralara taşıyan fotoğraf sanatçısı ve yazar Enver Enli'ye teşekkür ederek, düşüncelerinden dolayı tutsak edilen insan hakları ihlallerine uğrayan düşün insanlarının seslerini duyurmayı görev bildiklerini söyledi. KültürQuer QuerKültür Rhein-Neckar e.V. dernek başkanı Gisela Kerntke ise, her zaman farklı kültürlerle dayanışma içerisinde olacaklarını söyledi.

Ermeni Ozan Simon Dronyan'ın Adana'da 1909’da gerçekleştirilen Ermeni soykırımı anısına hazırladığı Adana Ağıdı müziği ile başlayan etkinliğin müziğini Akın Demircioğlu ve öğrencisi Şiyar Çalık ile gerçekleştirdi. Etkinlik boyunca Demircioğlu ve kemanıyla Şiyar Çalık'ın Türkçe, Kürtçe ve Ermenice ezgileri ilgiyle dinlendi.

Kolektif emek ile oluştu

Görülmüştür Kolektifi ve Red Fotoğraf Grubu adına sergiyi açan Enver Enli, Özgürlüğün Sesi sergisinin, 50 politik tutsak ve 50 fotoğrafçının kollektif emeğiyle oluşturulan ve yürekler dolusu bir emek olduğunu söyleyerek, içeriden dışarıya, dışarıdan içeriye bir köprü olduğunu belirtti.

Dayanışmaya ihtiyaç var

Kendisinin de eski bir politik tutsak ve sürgün olduğunu söyleyen Enli, Görülmüştür Kolektifi ve Red Fotoğraf Grubuyla birlikte olmaktan onur duyduğunu söyleyerek, “Hapishanelerde tecritin baskının bu denli yoğun olduğu bir dönemde, tutsaklarla dayanışma en önemli görevlerden biri. Hapishanelere ihtiyaç duyulmayacak bir toplum oluşana dek mücadelemiz ve umuda dair inadımız her alanda devam edecek" dedi.

Geleceğe güzel bir miras bırakalım

Dünyanın her yerinde işgaller ve ölümlerin arttığını söyleyen Enli, “Ukrayna, Dağlık Karabağ, Rojava‘nın işgal edilmesi ve bombardımana tutulması, İsrail-Filistin savaşı dünyamızı tedirgin ediyor. Sırbistan ve Kosova‘da provakasyon girişimleri önümüzdeki günlerin çokta iyi geçmeyeceğinin sinyallerini veriyor. Bu süreçte, yaşanan olumsuzlukların hiç birinde yeterli tepki gösteremedik. İşimiz zor, ama imkansız değil. Geleceğe güzel miras bırakmamız gerekiyor” dedi.

Fotoğraf sergisi, 20 Kasım’a kadar Mannheimer Abendakademie und Volkshochschule GmbH U 1; 16-19 68161 Mannheim adresinde devam edecek. MANNHEİM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.