6 gazeteciye 26 yıl hapis

  • DFG’nin Şubat ayı gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporuna göre; 6 gazeteci gözaltına alındı, bir gazeteci tutuklandı ve 6 gazeteciye toplam 26 yıl hapis cezası verildi. 

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), gazetecilere yönelik Şubat 2021 hak ihlalleri raporunu açıkladı. Gazetecilere yönelik baskıların hız kesmediğinin belirtildiği raporda, neredeyse her gün gazetecilerin gözaltı, tutuklama, soruşturma, dava, hapis cezası, ajanlık dayatması, saldırı ve tehditler yaşadığı belirtildi. 

Yargının, iktidarın sopası yapısına dikkat çekilen raporda, ”İktidar kanadını rahatsız eden her haber, görüntü veya fotoğraf için yargı vakit kaybetmeden harekete geçiyor ve gazeteciler hakkında soruşturmalar başlatılıyor, davalar açılıyor. Gazeteciler neredeyse her gün hâkim karşısına çıkarılıyor. Raporda da yer verdiğimiz üzere, Şubat’ta 36 dosyadan 72 gazetecinin hâkim karşısına çıktığını görüyoruz. Yargıyı basın emekçilerine karşı ‘sopa’ görevi görmekten vazgeçmeye çağırıyor, haber yapmanın suç olmadığını gazetecilerin temel görevi olduğunu hatırlatıyoruz” denildi. 

Gazeteciler için de cezaevi

 Türkiye’nin gazeteciler için dünyanın en büyük cezaevlerinden birine dönüştüğü belirtilen raporda, şunlar ifade edildi: “Onlarca meslektaşımız özgürlüklerinden mahrumken, tutuklanan gazetecilere neredeyse her ay yenileri ekleniyor. Burada hedef alınan tek tek gazeteciler değil, gazetecilik mesleğidir. Mahkûm edilmek istenen basın emekçileri değil, basının kendisidir. Bunun farkında olduğumuzu belirtiyor ve tutuklamalardan biran önce vazgeçilmesi çağrısı yapıyoruz. Tutuklu tüm gazetecilerin bir an önce özgürlüklerine kavuşmasını bekliyoruz.”

Raporda, Şubat’ta gazetecilere yönelik yaşanan hak ihlalleri şöyle sıralandı:

*  6 gazeteci gözaltına alındı,

*  Bir gazeteci tutuklandı,

*  İki gazeteci saldırıya uğradı,

*  8 gazeteciye kötü muamele,

*  İki gazeteciye tehdit,

*  Haber takibi yapan iki gazeteci olaylı bir şekilde engellendi,

*  Dört soruşturma,

*  11 dava, 6 gazeteciye toplam 26 yıl hapis cezası verildi,

*  İki gazeteciye cezaevinde kötü muamele,

* 174 habere ve 3 internet sitesine erişim engeli,

* Toplam 85 gazeteci tutuklu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.