6'lı Masa'nın önerisi yetersiz

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Mithat Sancar

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Mithat Sancar

  • CHP liderliğindeki 6'lı Masa'nın anayasa değişikliği önerisinin eksik ve yetersiz olduğunu belirten HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, "Onarımlarla, yüzeysel restorasyonlarla, mahcup ürkek reformlarla bu kısır döngüden çıkamayız" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Mithat Sancar, partisinin Grup Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. Türkiye'deki muhalefetin savaş politikalarının arkasına dizilerek iktidarın çizdiği oyun sahasında ayrılamadığını belirten Sancar, "Bu başlı başına büyük bir çıkmaz oluşturuyor bizim dışımızda kalan muhalefet için. O oyun sahasında kalarak topluma özgürlük, demokratik bir gelecek vaat edemezsiniz. Bunu sözde dile getirirseniz bile inandırıcı olamazsınız" dedi. 6’lı Masa'nın önceki gün paylaştığı anayasa değişikliği taslağı önerisinin, gerçek ve güçlü bir demokrasi için eksik ve zayıf kaldığını kaydeden Sancar, "Bir tür tamir programı ortaya koyuyor bu öneri. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi yürürlüğe girdikten sonra yaşanan tahribatların onarılması. Hedef bu" diye konuştu.

Geçmişi belli düzenlemelerle geleceğin vaadi olarak sunmanın çıkış olmadığını vurgulayan Sancar, şöyle devam etti: "İhtiyaç duyulan; çoğulcu, katılımcı yeni bir demokratik sistemdir. Bu da demokratik cumhuriyete geçişle mümkün olabilir. 

Seçim yolunda ne yapılmalı

Seçime  giden yolda ne yapmak gerektiği sorusunun cevabının bu öneride bulunmadığını kaydeden Sancar, şöyle devam etti: "Eğer amaç güçlü bir toplumsal sözleşme, kapsayıcı bir uzlaşma mutabakat oluşturmaksa seçim sürecinin de bu şekilde kavranması gerekiyor. Bu esaslar üzerine kurulması gerekiyor. Hasarlı binaları tek tek tamir etmek değil, cesur bir yeni şehir planı kurarak ancak depreme karşı etkili tedbir alınabilir. Yeni inşa gerçek bir içeriğe sahip olmalıdır. Malzemeden çalmadan, işin kolayına kaçmadan, gerçeklerle yüzleşmekten korkmadan ancak yeni inşa yapılabilir.

Adresi de HDP'dir

Çıkış, ancak güçlü bir demokratik dönüşüm iradesiyle gerçekleşebilir. Bu demokratik dönüşüm iradesinin gerçek adresi de HDP’dir. HDP’nin kurduğu ittifaklardır. Bu ittifakları büyüterek güçlü bir demokrasi ortaklığı yaratmaktır. Emek ve Özgürlük İttifakı, çok değerli ve önemli bir adımdır. Şimdi bunu genişletme zamanıdır. 

İktidarı da sistemi de

Hem iktidarı değiştireceğiz hem de sitemi. Onarımlarla, yüzeysel restorasyonlarla, mahcup ürkek reformlarla bu kısır döngüden çıkamayız. Daha cesur, daha kararlı ve daha güçlü alternatifler ortaya koymak gerekiyor. HDP de işte tam bunu yapıyor. Bu soygun iktidarına, bu talan ve rant iktidarına, bu yalan ve kan iktidarına karşı halklara gerçek alternatifi sunuyor.

6’lı Masa’ya da bütün toplumsal muhalefete ve demokrasi güçlerine de çağrımızdır. Önerileri elbette tartışırız. Elbette olumluya olumlu, iyiye iyi deriz ama eksiği yanlışı söylemekten de sakınmayız. Hakiki ortaklık, sahici dönüşüm iradesi ve gerçek bir müzakere ancak bu zeminde yürür. Biz özgürlükçü, eşitlikçi, demokratik cumhuriyet diyoruz. Alternatif budur, çözüm de biziz.” ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.