600 Konteyner ulaştı

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Avrupa’da depremzedelerle dayanışma çalışmaları yürüten MARDEF köylere 600 konteyner gönderdi. MARDEF Eşbaşkanı Serhat Med, köy dernekleri, inisiyatifleri ve meclislerine “birlikte dayanışmayı büyütelim” çağrısı yaptı.

ARAT ARARAT/BİELEFELD

Bakurê Kurdistan’da ve Suriye’de yıkıma sebep olan 6 Şubat depremlerinden 11 milyondan fazla kişi doğrudan etkilendi. Avrupa’da depremzedelerle yardım için kampanya başlatan kurumlardan Maraş Demokratik Dernekler Federasyonu’nun (MARDEF) Eşbaşkanı Serhat Med, çalışmaların bir sistematiğe kavuştuğunu söyleyerek, “Sadece Maraş değil, Adıyaman ve Hatay gibi daha geniş alanlara ulaşıyoruz. Ağırlıklı olarak konteyner çalışması yürütüyoruz. İlk hedefimiz 500 iken, şimdiye kadar 600 konteyner satın alarak köylere ulaştırdık” diyerek hedeflerini aştıklarını anca ihtiyacın çok daha fazla olduğunu aktardı.

Koordinasyon destek ekibi kuruldu 
Med, “Deprem bölgesinde çalışma yürüten bizim de içinde bulunduğumuz ‘Afet ve Acil Durumlar İçin Dayanışma Platformu’ uluslararası kurumların yardımlarının bazı yerleşim yerlerine ulaşmadığını tespit etti. Hazırladıkları rapora göre Alevi Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı yerlere yardım ulaşmamış.  İnsani yardımların herhangi bir etnik, dinsel ve başka türlü ayrımcılık olmaksızın ulaştırılması gereki. Bu yüzden 15 Nisan itibari ile 1 yıl sürecek profesyonel çalışma ekipleri kurduk. Bu profesyonel ekipte danışman ve gönüllü saha koordinatörlerinin olduğu 7 kişi görev alacak. Diyarbakır, Hatay, Adıyaman, Malatya, Maraş illerinde sahada olacaklar. Bu ekip raporlarını düzenli olarak tüm ilgili kurumlarla paylaşacak” şeklinde bilgi verdi. 

Halkın talebi konteyner 
Uluslararası kurumlar olan SOS, Medico International ve BM ile ortak çalışmalarının devam ettigini söyleyen Med, “Yardımlarının ulaşmasında devlet kurumlarının engellemeleri halen devam ediyor. Kalıcı kent projeleri için devlet bize kentlerde ‘yer yok’ gerekçesi ile olumsuz cevap veriyor. Köylerde yaşayan halkımız da prefabrik ev önerimizi kabul etmedi. Tabiki köylerde kalıcı projeler yapılabilir ama şu anda oradaki halkımız bizden konteyner istiyor. Bu şekilde hem köyünde kalıyor, hem de evinin yanı başındaki arazini tekrardan işleyebilecek. Genel olarak çalışmalarımız konteyner ve gıda üzerine. Köylerimizin yüzde 90’nına ulaştık diyebiliriz” dedi.

Köyler bir araya gelmeli 
Avrupa’da yürüttükleri dayanışma çalışmalarını zorlayan etkenleride paylaşan Med, Maraş, Pazarcık, Elbistan başta olmak üzere bölgenin tüm köy meclisleri, inisiyatifleri, derneklerine “Kendi başınıza hareket etmeyin. Gelin birlikte dayanışmayı büyütelim“ şeklinde çağrıda bulundu. 

Kurumlar esas alınmalı
Med, bazı köylerin tek başına hareket ettiğini belirterek, “Örneğin Avrupa’da yakınları olan bir köy 200 bin Euro toplamış. Onlara sormak lazım, senin yanı başındaki köye kim yardım edecek? Adıyaman’ın, Hatay’ın köylerine kim yardım edecek? Avrupa’da kimsesi olmayanlar ne yapacak? Bu yüzden gelin gücümüzü birleştirelim, tüm bölgeye yardım elimizi uzatalım. Halkımız da kurumları esas alarak yardımlarını yapmalı” dedi. 

Uzun süreli projeler yapacağız
Depremin ilk günlerinde desteklerin yoğun olduğunu ancak zamanla azaldığını vurgulayan Med, “Dayanışmayı büyütmek ve deprem alanlarına yardımları uzun vadeli devam ettirebilmek için arayış içindeyiz. Çalışmalarımız en az 6 yıl sürecek, mümkün ise 10 yıla uzatacağız. Bunun için Avrupa’da halkımızın yoğun yaşadığı kentlerde ve Almanya’nın tüm eyaletlerinde dayanışma konserleri düzenleyeceğiz. Halkımızın ayağına giderek desteklerini isteyeceğiz. Gecelerimizin planlaması yapılıyor” şeklinde bilgi verdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.