İbrahim'in ailesi halktı
- Hewlêr'de 6 yıl önce hayatını kaybeden siyasetçi İbrahim Ayhan'ın eşi Rêzan Ayhan, "Onun ailesi halktı. Mücadelesi hep yaşayacak" dedi.
Kürt siyasetçi İbrahim Ayhan’ın, Başûrê Kurdistan'ın Hewlêr kentinde kalp krizi geçirmesi sonucu yaşamını yitirmesinin üzerinden 6 yıl geçti. Bir dönem Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), iki dönem de Halkların Demokratik Partisi (HDP) Riha milletvekilliği yapan Ayhan, herkesi kucaklayan ve yardımseverliği ile iz bırakanlar arasına girdi. Lise yıllarında tanıştığı Kürt Özgürlük Hareketi ile politik mücadeleye atılan Ayhan, yaşamının sonuna kadar bu alanda mücadele edip Kürt siyasetçisi olarak kaldı.
Eşi Rezan Ayhan, 20 Eylül 2018’de yaşamını yitirişinin yıl dönümünde İbrahim Ayhan’ı, MA'ya anlattı. Ayhan, “İnsanların kalplerine dokundu. Siyaseti ve yaşamıyla örnek oldu. Sadece kendisi için mücadele etmedi. Toplumsal olayları bir felsefeci, bilim insanı gibi ele aldı ve yardımcı olmak istedi. Vermek istediği mesajları açık verdi. Bu kadar sevilmesinin nedeni söylediği gibi yaşamasıydı. Söylem ve pratiği birdi. Ben her gün ondan yeni şeyler öğrendim. Söylediklerini zaman geçtikçe daha iyi kavradım. O, hakikati anlattı” dedi.
Kararlı bir insandı
İbrahim Ayhan ile üniversite okudukları Wan’da tanıştıklarını belirten Ayhan, şöyle devam etti: “Onu tanıdıkça sanki bir bilmece çözüyor gibi oluyordum. Hep ona ‘sende bir şeyler var ama çözemiyorum’ derdim. Çok konuşan bir insan değildi, ancak yerinde durmazdı. Hep bir hareket içindeydi. Toplumsal olaylara tepkisi en yüksek şekilde olurdu. Kobanî döneminde ben çalıştığım için yanında pek yer alamadım. Kendisi toplumu ailesinin üstünde tutardı. Onun ailesi halktı. Kararlı bir insandı. Kobanî döneminde ne yapması gerekiyorsa onu yaptı. İki ay sürdü, halkın içinden bir an çıkmadı. Vicdanlı bir insandı. Bir yerde bir sorun varsa onun gözüne uyku girmezdi.”
İbrahim Ayhan’ın “düzmece” dava dosyaları ile yargılanıp cezalandırıldığını söyleyen Ayhan, “Hala birçok siyasetçiye davalar açılıyor. Hala siyasetçiler sürgüne gitmek zorunda kalıyor” diye konuştu.
Mezarı başında anılıyor
İbrahim Ayhan için bugün Sêwereg ilçesinde bulunan Nato Mezarlığı’ndaki mezarı başında anma yapılacak. Ayhan, şunları ekledi: “6 yıl geçti, unutmadık ve unutmayacağız. Onu unutturmayan mücadele boyunca yaptığı dokunuşlardır. Zaman onu bizden çok çabuk aldı. Onun mücadelesi hep yaşayacak. Sevdiği şeyleri yaptı ve güzel yaşadı. Onun unutulmaması bize güç veriyor. Bu halk da onu sevdi. Daha güzel günler için mücadelesine sahip çıkacağız.”
Cezaevinden vekil seçilmişti
İbrahim Ayhan, 1968'de Riha’nın Sêwereg (Siverek) ilçesinde dünyaya geldi. 1994'te Van 100. Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi bölümünden mezun olan Ayhan, 1997'de Riha’da öğretmenlik mesleğine başladı. Sendikal faaliyetler nedeniyle Kastamonu'ya sürgün edilen Ayhan, 2007 Genel Seçimlerinde öğretmenlik ve sendikal faaliyetlerinden istifa ederek Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) “Bin Umut Adayları” listesinde bağımsız milletvekili adayı olarak seçimlere katıldı. 1 Ekim 2010'a kadar Riha’da DTP ve BDP İl başkanlığı görevi yapan Ayhan, 1 Ekim 2010’da 'KCK operasyonları' kapsamında gözaltına alınarak tutuklandı ve Urfa Kapalı Cezaevi’ne konuldu. İki çocuk babası olan Ayhan, 2011’de BDP'nin bağımsız adaylarla girdiği seçimlerde cezaevindeyken Riha Milletvekili seçildi. 3 Ocak 2014’te Anayasa Mahkemesi’nin tutukluluklarının makul süreyi aştığı ve seçilme haklarının ihlali iddiasıyla yaptıkları başvuruyu haklı bulması sonucu tahliye edildi. Ayhan, 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde de HDP’den Riha Milletvekili olarak seçildi. Ayhan'a, "Örgüt propagandası" yapmak gerekçesiyle 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Ayhan’ın cezası kesinleşmesi üzerine 27 Şubat 2018'de milletvekilliği düşürüldü. Ayhan, bunun üzerine Hewlêr'e geçti. Ayhan, burada kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. Ayhan, Sêwereg ilçesinde on binlerce kişi tarafından son yolculuğuna uğurlandı. RIHA