61 kadın idama karşı açlık grevinde

Kadın Haberleri —

Evin Cezaevi

Evin Cezaevi

  • Evin Cezaevi'ndeki 61 kadın siyasi tutsak, Muhammed Qabadlo ve Farhad Salimi'nin idamını protesto etmek için açlık grevine başladı. İnsan hakları aktivistleri ve sanatçılar da destek için greve başlayacaklarını duyurdu.

İran’da 23 Ocak’ta Muhammed Qabadlo ve 14 yıldır tutsak olan Farhat Salimi rejim tarafından idam edildi. İdamlar nedeniyle İran rejimine tepkiler artarken, Evin Cezaevi'ndeki siyasi tutuklu 61 kadın, aileleri ile yaptıkları telefon görüşmesinde 2 gencin idam edilmesine karşı, 25 Ocak’ta genel açlık grevine başlayacaklarını duyurdu.

Kadın tutsakların açlık grevi kararının ardından birçok sanatçı ve siyasetçi de sanal medya hesaplarından yaptıkları açıklamalarla açlık grevine destek vereceklerini duyurdu. Açıklama yapanlar arasında sanatçı Mehdi Yarrahi, gazeteci Masih Alinejad, şair Hassan Homayun ile tutuklu aktivist Sepideh Qalian, Zeyneb Celaliyan ve Tomaj Salehi de yer alıyor.

Cinayetleri durdurun

İran’daki başörtüsü zorunluluğunu bestelediği şarkıyla protesto ettikten sonra 30 Ağustos 2023’te tutuklanan ve daha sonra şartlı tahliye edilen Mehdi Yarrahi, sanal medya hesabından, "Ben, Evin'deki 61 düşünce mahkûmu kadınla birlikte, Muhammed Qabadlo'nun infazını protesto etmek amacıyla, açlık grevine başlayacağım" açıklaması yaptı.

Yazdığı ve bestelediği şarkılar nedeniyle tutuklanan rap sanatçısı Tomaj Salehi de ailesi üzerinden gönderdiği mesajında açlık grevine başlayacağını duyurdu.

“Sadece eşim Muhsin Mazlum değil, İran'ın her yerinde yüzlerce mahkûm idam edilmeyi bekliyor” diyen Kürt siyasi tutuklu Muhsin Mazlum'un eşi Havana Tamisi de greve başlayacağını ilan etti.

Şair Hassan Homayun ise sanal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: "Evin Cezaevi’ndeki 61 kadın tutsağa destek olmak için 25 Ocak Perşembe günü yemek yemeyeceğim, içmeyeceğim ve kadın tutukluların açlık grevini destekliyorum. Tutuklu kadınların dışarıdakilerden beklentisi açlık grevi eyleminin yayılmasıdır." TAHRAN

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.