61 yaşındaki köylüyü katlettiler

- Türk askerleri, Gever’e bağlı Esendere Beldesi’nin Awyan köyünde evinin 500 metre ilerisindeki bağlı atını getirip ahıra koymak için giden 61 yaşındaki Şerali Dereli’yi katletti.
Esendere’de operasyona çıkan Türk askerleri 61 yaşındaki Şerali Dereli ile atını öldürdü. Dereli’nin cenazesi 6 saat yerde kaldı. Oğlu Sultan Ali Dereli, “Babamı önce darp ettiler, sonra canavarca katlettiler” dedi.
Hakkari’nin Gever (Yüksekova) ilçesine bağlı Esendere Beldesi Awyan (Duranlar) köyünde 29 Ekim'de saat 18.30 sıralarında askerlerin açtığı ateş sonrası Şerali Dereli (61) adlı yurttaşı katledildi. Dereli, evinin 500 metre ilerisinde bulunan Türk askerlerince katledildi. Dereli’nin cenazesini almaya giden köylülere izin verilmedi. 6 saat yerde kalan cenaze daha sonra hastaneye kaldırıldı. Otopsi işlemlerinin ardından köyde defnedildi.
Hakkari Cumhuriyet Başsavclığı tarafından verilen defin ruhsatında ölümün ateşli silahtan kaynaklandığı belirtildi. Defin ruhsatında şunlara yer verildi: “Kişinin ölümünün ateşli silah yaralanmasına bağlı olarak pelvis kemik kırıklarıyla beraber iç organ yaralanması, iç kanama ile ateşli silah yaralanmasının omurgada meydana getirdiği travma sonrası (enerjinin pelvisten beynine iletimi) gelişen beyin kanaması sonucu meydana geldiği kanaatine varıldı.”
Oğlu olanları anlattı
Dereli’nin oğlu Sultan Ali Dereli, yaşananları anlattı. Dereli, “Köyde 5-6 ev kalıyoruz. 29 Ekim’de köyün 50 metre ilerisinde ya vardı ya yoktu. Babam her zaman oraya gidiyor ve bağlı olan atlarını ahıra koyuyordu” diyerek, şöyle devam etti: "O sırada evin yukarısında atın bağlı olduğu bölgeye yakın yerde bulunan ot yığınlarının olduğu yerde askerler muhtemelen bir operasyon için bulunuyordu. Saat 18.30 sıralarında biz evin içersindeydik. Annem, kardeşlerim ve çocuklarımla o sırada silah sesleri geldi. Biz de dışarı çıktığımızda her yerde askerler olduğunu gördük. O sırada babamın askerlere 'Dur yapmayın' dediğini duyuyorduk zaten. Biz evin önüne gelen askeri yetkiliye 'babama ne yapıyorsunuz’ diye sorduk. Bize 'Sizinle ilgili bir durum yok' dedi. Zorla bizi eve soktular. Daha sonra ambulans sesleri gelince tekrar dışarı çıktık ve babamın sesini halen duyuyorduk. Barikatı aşıp yukarıya atın bağlı olduğu yere çıktık, at yerde ölü şekilde yatıyordu. Babam orada değildi. Sesler yukarıdan geliyordu. Askerler babama sürekli 'rahat dur' diye bağırıyordu. Biz de o karanlıkta askerlere doğru koşmaya başladık. Bizi görünce uyarı ateşi açmaya başladılar ama durmadık. Yaklaşık 100 metre kadar yukarı doğru sürüklediklerini gördük. Amaçları dağ yamacına götürmekti ama izin vermedik. Yaralı babamızı almaya çalıştık ama yine de başaramadık. Babam gözlerimizin önünde vefat etti. Cenazemiz saatlerce orada bırakıldı ve almamıza izin verilmedi.”
Babasının önce darp edildiğini, sonra katledildiğini belirten Dereli, evinin 50 metre ilerisinde ve yanında silah benzeri bir şeylerin olmadığını hatırlattı. Dereli, “Babamı katledenlerin sorumluları yargılanmalıdır. Babam kendi halinde ve kimseye zararı olmayan bir çiftçiydi. Asla bu işin peşini bırakmayacağım” dedi.
Dereli’nin 1983’te 19 yaşında olan kardeşi Abdulhalit Dereli’nin de köyün yakınında asker tarafından katledildiği öğrenildi. HAKKARİ







