669 kişi için üç dakikada teşhis, 112 sayfa ifade

Ümit Akbıyık

Ümit Akbıyık

  • Verdiği ifadelerle yüzlerde kişi hakkında, soruşturma ve dava açılmasına neden olan iş birlikçi ajan Ümit Akbıyık’ın 32 saatte, üç dakikada bir kişi olmak üzere, 669 kişi hakkında 112 sayfa ifade verdiği, 671 sayfa ise teşhis yaptığı ortaya çıktı. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının 25 Nisan’da açık tanık Ümit Akbıyık’ın ifadeleri kapsamında başlattığı soruşturmada, ifade ve teşhis işlemlerinin nasıl yaptığı da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor. Akbıyık, aralarında avukat, siyasetçi, sanatçı ve gazetecilerin de bulunduğu isimler hakkında 32 saatte ifade verdiği ortaya çıktı. Akbıyık’ın 32 saatte her kişi hakkında üçer dakika düşecek şekilde 669 kişi hakkında detaylı 112 sayfa ifade verdiği, 671 sayfa ise teşhis yaptığı ortaya çıktı. 

Mahkemeler tüm ifadelerin istenmesi taleplerini reddederken, parça parça detaylar ortaya çıkıyor. Akbıyık’ın ifadeleri doğrultusunda tutuklanan S.E. isimli kişinin duruşması, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde önceki gün görüldü. Asgari ücretle bir işte çalışan ve tutuklu olarak yargılanan S.E.’nin duruşmasına S.E. ve avukatı katılırken, ajan Ümit Akbıyık, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Savunma yapan S.E., Akbıyık’ın yasa dışı eylemlere katıldığı ve “örgütsel eğitim” gördüğü yönündeki iddialarını kabul etmedi. 

İsimleri hatırlamadı

Ümit Akbıyık ise S.E.’nin Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed İl Örgütü'nde 2018 ve 2020 tarihleri arasında düzenlenen iki “örgütsel eğitime" ve iki yasa dışı eyleme katıldığını öne sürdü. Akbıyık, S.E.’nin katıldığını öne sürdüğü iki eğitime de katılanları tanıdığını söyledi. Avukat Baver Mızrak’ın bu eylemlere katılanların isimlerini sorması üzerine Akbıyık, “Şu an hatırlamıyorum” yanıtını verdi. Akbıyık, soruya “Sanık dışında örgütsel eğitimlere katıldığını hatırladığım kişileri daha önce soruşturma aşamasında ifade etmiştim. Ancak şu an isimlerini hatırlamıyorum. Ben soruşturma aşamasında ifade vermeden evvel hatta TEM’e başvurmadan evvel bildiklerimi kafamda toparlamış ve hazırlamıştım. Bu nedenle o dönemde verdiğim ifadeler doğrudur” yanıtını verdi. 

Avukat Baver Mızrak, tanık Akbıyık’ın Emniyet'te isimleri hatırlayıp, duruşmada da hatırlamamasının çelişki olduğuna dikkat çekerek, “Tanığın soruşturma aşamasındaki ifadeleri 32 saatlik bir sürede tamamlanmıştır. Bu süre içerisinde 669 kişi hakkında beyanda bulunmuş, 112 sayfa ifade tutanağı oluşturulmuş ve 671 sayfa teşhis evrakı düzenlenmiştir. Tanığın beyanda bulunduğu süre göz önüne alındığında kişi başına üç dakika ifade ve teşhis beyanı verdiği basit bir matematik hesabıyla anlaşılmaktadır. Bu da hayatın olağan akışına aykırıdır ve sırf bu nedenle beyanlarına itibar edilmemesi gerekir” ifadelerini kullandı. 

O avukat da gelsin

İfade işlemleri süresince avukatın hazır bulunmasının da mümkün olmadığını dile getiren Mızrak, ifade sırasında hazır olduğu iddia edilen avukatın da duruşmada tanık olarak dinlenmesini talep etti. Mızrak, iddia makamının müvekkilinin tutuklanması talebine karşı, müvekkilinin tutuklu geçirdiği süre ve delillerin toplanmış olması nedeniyle tahliye edilmesine karar verilmesini istedi. 

Mahkeme, Akbıyık’ın S.E.’nin katıldığını öne sürdüğü eylem tarihlerinde S.E.’ye ait GSM hatlarının tespit edilmesi için BTK’den bu tarihlerde S.E.’nin telefon arama, aranma mesaj atma ve baz bilgilerinin gösterir kayıtların istenmesine karar verdi. Akbıyık’ın ifade işlemleri sırasında hazır bulunan avukatın dinlenmesi ve Akbıyık’ın ifadelerinin tamamının dosya arasına alınması istemini reddeden mahkeme, S.E.’nin tahliyesine karar vererek, duruşmayı erteledi. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.