700 yıllık hana beton döktüler

  • Muş Belediyesi’nin, 700 yıllık tarihe sahip olan Yıldızlı Han’da beton ve badana ile restore ettiği bölümler dökülmeye başladı.

 

AKP yönetimindeki Muş Belediyesi, kentin en önemli tarihi mekanlarından biri olan Yıldızlı Han’nın restore edilmesi için 2016 yılında karar aldı. Kamulaştırma işlemlerinin tamamlanmasının ardından restorasyon için hazırlanan proje Van Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü’ne sunuldu. Projenin onay almasının ardından Doğu Anadolu Projesi’ne (DAP) ”Tarihi Değerlerin Ortaya Çıkarılması” kapsamında yapılan başvurudan yüzde 50’lik hibe çıktı. Sonrasında 900 bin TL ihale ile tarihi handa bulunan 16 dükkan ve dış cephenin üst katında restorasyon çalışması başlatıldı. 

Hanın dış cephesinin üst kısmı, tarihi dokusu bozularak bedon ve badana ile restore edildi. Han içerisindeki avlu ve dükkanların duvaları da benzer şekilde restore edildi. Halen kullanılmayan dükkanlarda restore edilen zamanla yıkılmaya başladı. Yerlere saçılan betanların toplatılmaması ise dikkati çekiyor. 

700 yıllık han

Yıldızlı Han, kentin en önemli tarihi mekanlarından birisi. Han, 1307 yılında Miralay Seyfi Bey tarafından kesme taştan ve Selçuklu mimarisine uygun olarak yaptırıldı. Alt katı kesme taştan üst katı kerpiçten yaptırılan ve 613 metrekare üzerine kurulu bulunan tarihi hanın geçmişte ticarethane ve otel olarak kullanıldığı belirtiliyor. Toplamda 52 dükkan bulunan hanın birinci katında emanethaneler, kuyumcular, manifaturacılar, bakırcılar ve gümüşçüler çalışırken, üst katının ise otel olarak kullanıldığı ifade ediliyor.  MUŞ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.