78 kurumdan işgale karşı ortak tutum

Yurt Dışı Haberleri —

78 kurum açıklaması

78 kurum açıklaması

  • Kürdistan ve Türkiyeli 80’e yakın kurum ve örgüt Almanya’nın Köln kentinde yaptıkları basın açıklamasıyla Türk devletinin işgal saldırılarına karşı ortak tutum alma ve mücadele çağrısı yaptı.

 

ERDAL ALIÇPINAR/FİRAZ BARAN/KÖLN

Türk devletinin 24 Nisan günü Medya Savunma Alanları’na yönelik başlattığı işgal saldırısını bir soykırım saldırısı olarak nitelendiren kurumlar, bu saldırıya karşı birlikte mücadele edeceklerini deklare etti. Breslauer Platz’daki basın açıklamasına "Ji bo yekîtiya neteweyî sazî û rexistinên Kurdistanî li Ewropayê" ve "Demokratik Güçbirliği" isimli iki platforma üye örgüt ve kurumlar katıldı. KCDK-E, Goran, Komala, AvEG-KON, ATİK, Hizbî Şûî Kurdistanî, Kürdistan Komünist Partisi, PYD, TEV-ÇAND, HDP, PJAK, KOMAW, KON-MED, Civaka Îslamiya Kurdistan ve Civaka Êzidîyên Kurdistan temsilcilerinin konuşma yaptığı açıklamada "İşgal ve soykırıma karşı her yer Avaşin, her yer Zap, her yer Metina" ve "Dem Dema Azadiyê ye" yazılı pankartlar açıldı.

Koç: Federe hükümet işgale destek oluyor

KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç 78 örgüt ve kurumun işgale karşı bir arada olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Kürdistan'ı işgal etmek ve Kürt halkını yok etmek istiyorlar. Saldırıya bu nedenle 24 Nisan'da başladılar. Bu tarih Ermeni Soykırımı'nın yıl dönümüdür. Gerilla tüm Kürdistan'ın onurunu koruyor. Federe Kürdistan hükümeti sessizliği ile işgale destek oluyor. Ulusal siyasete gelmeye çağırıyoruz.”

Koç, NATO ve Avrupa Birliği’ne de artık Türk devletine destek vermemesi çağrısında bulundu.

Goran Hareketi: Tüm Kürtler direnmeli

Goran Hareketi Avrupa temsilcilerinden Goran Babalî de "Türk devleti işgalci bir devlettir. Kürdistan halkının kazanımlarını yok etmeyi hedefliyor. Bütün Kürtler direnmeli. Ülkede ve yurt dışında hep meydanlarda olmalıyız. Milletimizin koruyucusu gerillaya başarılar diliyorum" dedi.

ATİK: Avrupa kamuoyu tutum almalı

Yeni bir katliam ve işgal girişimi ile karşı karşıya olunduğunu söyleyen Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu Eşbaşkanı Süleyman Gülcan şöyle konuştu: “Faşist Türk devleti Irak Kürdistan'ında işgal ve zulüm uyguluyor. Çavuşoğlu geçtiğimiz hafta Almanya'ya gelip icazet aldı. Avrupa kamuoyunu işgalci bir devlete destek veren kendi hükümetlerine karşı tutum almaya çağırıyoruz."

Komala: Tek ses olmalıyız

Komala Temsilcisi Çiya Azad ise "Kendine devrimci diyen herkes bu işgale karşı çıkmalı. Faşizme karşı tek ses olmalıyız. Bütün örgütler birlikte işgale karşı durmalıyız. PKK gerillaları işgale karşı direniyor. Onları yalnız bırakmamalıyız" dedi.

AvEG-KON: Özgürlüğü birlikte kazanacağız

AvEG-KON temsilcisi Şafak Deniz ise "Dört parça Kürdistan'da işgal siyaseti yürütülüyor. Bu siyasete karşı mücadele alanlarındayız. Mücadele bedel ödenerek oluyor. Sinan Dersim yoldaş şahsında Mayıs şehitlerinin ruhuyla özgürlüğü birlikte kazanacağız" diye konuştu.

Partiya Şûî Kurdistanî Temsilcisi Mohamad Hajî Ahmad Zeba da Erdoğan’ın çetelerinin Kürtleri katlettiğini belirterek "Vahşi Türk faşizmine karşı Kürdistan gerillaları ve Kürt halkının direndiğini" belirtti.

Kürdistan Komünist Partisi: Boyun eğmeyeceğiz

Kürdistan Komünist Partisi adına Leman Stehn de "Birlikte mücadele ederek faşizmi yeneceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bu kadar örgütün bir araya gelerek açıklama yapması birlik için manidardır. 24 Nisan'da başlatılan hareket tesadüfi başlatılmamıştır. Talat Paşaların Ermenileri soykırıma başladıkları gündür. Bu soykırım günümüze kadar da sürmektedir. Soykırımcı, istilacı savaşa karşı boyun eğmeyeceğiz” dedi.

Başurlu sanatçılar ve peşmergelere çağrı

Basın açıklamasına sanatçılar Seyîdxan, Diyar ve Peywan Arjîn de katıldılar. TEV-ÇAND sanatçıları adına bir konuşma yapan Diyar, Güney Kürdistanlı sanatçı ve peşmergelere şu çağrıyı yaptı: "Başûrlu sanatçılar ve peşmergeler bu işgale karşı durmalı. Tarih, zaman ve konjonktür Kürtlere statü yolu açıyor. Türk devleti bunu engellemek istiyor. Hep beraber buna karşı durmalı ve ulusumuzun hak ettiği statüyü kazanmalıyız."

Aydoğan: NATO desteğini çekmeli

Siyasetçi Nursel Aydoğan da yaptığı konuşmada Türk devletinin 1983’ten bu yana sınır ötesi operasyonlar yaptığını, ancak hiçbirinin Kürtlerin verdiği mücadeleyi bitiremediğini belirtti. "24 Nisan günü başlayan operasyon da diğerleri gibi çözümsüzlük üzerine kurulu bir operasyondur” diyen Aydoğan, "NATO bu işgallere destek vermeyi sona erdirmelidir" diye ekledi.

İnanç kurumları da katıldı

Basın açıklamasında inanç kurumları adına da konuşmalar yapıldı. Civaka İslamiya Kurdistan adına konuşan Seyda Hafız Turhallı şöyle dedi: "Ramazan ayında barış ve adaletten söz edilir. Ama Türk devleti Ramazan ayında kendi haklarını arayan mazlum Kürt halkına saldırıyor. Bunların tuttuğu oruç ve kıldığı namaz kabul edilmez."

Êzdî Koordinasyonu sözcülerinden Mervan Sezek "İşgale karşı tek ses olmalıyız. Meydanlarda olmalı ve sesimizi yükseltmeliyiz. Birlikte olursak başarı bizim olacaktır" mesajı verdi.

İşgale ortak olmayın

PYD Temsilcisi Ehmed Ebdila ise "Direnen bütün kahramanları selamlıyoruz" diyerek şöyle konuştu: "Onlar Osmanlı ve Mustafa Kemal'in katliamcı mirasını sürdürüyor. Bir süre önce Garê'deydiler. Bugün Zap, Metina ve Avaşin'deler. Ağır saldırılar gerçekleşiyor. Ancak bu saldırı Türk devletinin iflasına yol açacak. Çünkü Kürdistan halkı direniyor."

Basın açıklamasında PJAK Temsilcilerinden Brahîm Alîpour da bir konuşma yaparak, Güney Kürdistan hükümetini eleştirdi. "Bu işgale karşı nasıl olur da hükümet sessiz kalır. Anlamış değilim" diyen Alîpour sözlerini şöyle sürdürdü: "Efrîn'i işgal eden Türk devleti yüzbinlerce insanın göç etmesine yol açtı. Şimdi de aynı sonucu Güney Kürdistan'da almak istiyorlar. Dört parça Kürdistan işgale karşı durmalıdır."

 

EYLEM PLANI

KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç basın açıklamasında kamuoyu ile bir eylem planı da paylaştı. Koç Kürdistanlı, Türkiyeli ve enternasyonal örgütlerle çok sayıda eylem organize edeceklerini belirterek şu bilgileri verdi:

* 12 Mayıs günü (bugün) Fransa'nın Strasbourg kentinde kitlesel bir yürüyüş ve miting yapılacak ve Avrupa Konseyi önünde oturma eylemi başlatılacak. Bu eyleme her hafta 30 kişi dönüşümlü katılacak. Eylem süresince Avrupa Konseyi ve diğer kurumların üyeleriyle görüşmeler yapılacak. Kürdistan halkının talepleri dosyalarla iletilecek. Kürdistanlı inanç kurumları da kiliselerle görüşecek dosyalar sunacak.

* Enternasyonalist dostlar, Demokratik Güç Birliği ve Kürdistanlı kurumlar Mayıs ayı sonunda Brüksel'de bir araya gelecek ve ortak bir yürüyüş ve miting yapacak. Bu eylemde NATO'nun Kürdistan'da Türk devletine verdiği destek kınanacak.

* Kürdistan Özgürlük Hareketi’nin üç yöneticisi olan Cemil Bayık, Murat Karayılan ve Duran Kalkan için ABD hükümetinin aldığı karar ABD Konsoloslukları önünde her hafta Perşembe günleri protesto edilecek.

* Avrupa'nın bütün kentlerinde Güney Kürdistan işgaline karşı geniş kesimlerle platformlar oluşturularak diplomasi ve bilgilendirme çalışmaları yapılacak.

* Rêber Öcalan'ın özgürlüğü için sürdürülen imza kampanyasına devam edilecek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.