8 milyon Sudanlı göç etti

Dünya Haberleri —

Sudan göç/Foto:AFP

Sudan göç/Foto:AFP

  • Birleşmiş Milletler (BM), günde 1500 kişinin Sudan'daki iç savaştan kaçarak Güney Sudan'a geçtiğini açıkladı. Çatışmaların başından beri 8 milyon Sudanlı ülkeyi terk etti. İç savaş Hristiyan-Müslüman ayrımını ortadan kaldırdı. 

İç savaşın pençesindeki Sudan’da siviller başkent Hartum ve güney vilayetlerinden sürekli Hristiyan Güney Sudan devletine sığınıyor. 2011 yılında Sudan’dan ayrılan ve Doğu Afrika’nın Arapça konuşmayan Hristiyan Dinka kabilesinin gücü altındaki devlet 18 milyonluk nüfusu ile müslüman komşuları için yardıma seferber oldu. Göç güzergahının en öndeki durağı Renk kasabası. Günün her saati düzinelerce genç, yaşlı, erkek, kadın ve çocukla dolu kamyonlar kasabaya ulaşıyor

Güney Sudan hükümeti sınırı geçen bir buçuk milyon Sudanlının ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda. Renk, geçen yıl Nisan ayında ordu komutanı Abdel Fattah al-Burhan ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) komutanı eski yardımcısı Mohamed Hamdan Daglo arasında çatışmaların patlak verdiği Sudan'dan sadece 10 km (6.2 mil) uzaklıkta.

Çatışmaların başlamasından bu yana yarısı çocuk olmak üzere yaklaşık sekiz milyon kişi Sudan'dan kaçtı. BM'ye göre bunların yaklaşık 560.000'i Güney Sudan'a sığındı ve ülkeye her gün yaklaşık 1.500 yeni sığınmacının geldiği tahmin ediliyor.

Bu durum sürdürülemez

Renk kasabasında Birleşmiş Milletlerin korumasındaki iki transit merkez, canlarını kurtarmak için kaçan insanların akınına uğruyor. Sudan’ın El-Obeid kentinden beş çocuğu ve eşi ile kaçan öğretmen Fatima Mohammed, "Kurşunlar evimize giriyordu. Bu yüzden çocuklarımızın iyiliği için ayrılmamız gerektiğini anladık" diyerek Sudan'daki durumu "sürdürülemez" olarak nitelendirdi.

BM: binlerce sivil öldü

BM, Sudan nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan yaklaşık 25 milyon kişinin insani yardıma ihtiyacı olduğunu ve beş yaşın altındaki tahmini 3,8 milyon çocuğun yetersiz beslenmeden muzdarip olduğunu söylüyor.

Renk'teki pek çok kişi evlerine dönmeyi arzularken, diğerleri de çok sayıda mülteciye ev sahipliği yapan Yukarı Nil eyaletindeki Malakal kasabasına gitmeyi umuyor.

Renk limanında, öğle güneşinin bunaltıcı parıltısı altında sıraya giren yüzlerce insan, haftada en az iki kez yolculuk yapan metal teknelere atlamak için saatlerce beklemek zorunda.

Kamyonlardan teknelere

Her biri yaklaşık 300 kişiyi taşıyan bir kaç tekne günlük olarak sığınmacıları Güney Sudan devletine taşıyor. İki teknenin kıyıdan açılması ile Uluslararası Göç Örgütü için çalışan Deng Samson, “Bugün bizim için iyi bir gün” diyor. En az 600 göçmen güvenli kıyılara doğru hareket ediyor.

Renk'e her gün 10 kadar kamyon ve otobüs gelirken, BM uluslararası toplumu harekete geçirmeye çalışıyor ve en acil insani ihtiyaçların karşılanması için bu ay 4.1 milyar dolarlık bir çağrı başlattı. CUBA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.