9 gazeteciye gözaltı, 19 siteye erişim engeli

  • DFG'nin gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporunu göre Nisan’da 9 gazeteci gözaltına alındı, 5 gazeteci hakkında dava açıldı; 17 haber ve 19 internet sitesine erişim engelli getirildi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), gazetecilere yönelik 2021 yılı Nisan ayı hak ihlalleri raporunu paylaştı. Rapora göre; 9 gazeteci gözaltına alındı, 4 gazeteci haber takibi sırasında engellendi, 5 gazeteci hakkında dava açıldı, 60 gazetecinin yargılamasına devam edildi, 17 haber ve 19 internet sitesine erişim engelli getirildi. Tutuklu gazeteci sayısı Nisan ayı itibarıyla 70 oldu. 

Genelge geri çekilmeli

 Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı genelgenin basın özgürlüğünü kısıtlayacak yeni bir adım olduğuna dikkat çekilen raporda, “Hatırlatmak isteriz ki daha önce alınan ses kaydı veya görüntüler birçok olayın açığa çıkmasını sağlamıştı. Örneğin, 2017 Diyarbakır Newrozu’nda görüntü almak yasak olsa tüm kamuoyu Kemal Kurkut’u bir canlı bomba olarak bilecekti. Ancak çekilen fotoğraflarda 22 yaşındaki Kemal’in üzerinde bırakalım bombayı, elbise bile olmadığını gösteriyordu. Bu örnek bile genelgenin hayata geçirilmesi durumunda basın özgürlüğünün daha fazla kısıtlanabileceğini gösteriyor. Bu açıdan genelge geri çekilmeli ve basın çalışmaları yasaklanmaktan vazgeçilmelidir” denildi. 

Haber alma hakkı

 Ajans ve haber sitelerine getirilen yasaklama ve sansüre ilişkin örneklerin sıralandığı raporda, şunlar kayedildi: “Türkiye’nin tek kadın haber ajansı JinNews’in haberlerini paylaştığı internet sitesine sadece Nisan ayı içerisinde tam 9 kez erişim engeli getirildi. Yine Mezopotamya Ajansı’nın sitesi de bir ay içerisinde 5 kez erişime engellenerek hukuksuz bir uygulamaya imza atıldı. Daha da ilginci bir alan adının erişime kapatılması için bazen iki ayrı mahkeme farklı günlerde, farklı kararlar alarak hukuksuzluğun boyutunu başka bir yere taşımışlardır. Ancak bilinmeli ki basın özgür çalışamadığı zaman toplum karanlığa gömülür. Hak ve özgürlükler de o karanlıkta kaybolup gider.”

Gazetecileri bırakın

Çok sayıda gazetecinin mesleki faaliyetlerinden dolayı halen cezaevinde tutulduğuna vurgu yapılan raporda, şöyle denildi: “Arkadaşlarımız terörize edilmeye çalışılsa da gazetecilik dışında bir pratik sergilememişlerdir. Bu hazırlanan iddianame ve yöneltilen suçlamalarda da net bir şekilde ortaya çıkıyor. Tutuklu gazeteciler yaptıkları haberler, aldıkları röportajlar veya çektikleri görüntülerden dolayı cezaevinde tutuluyor. Ancak bu saydıklarımızın hiçbiri suç değil, gazeteciliği ortaya çıkaran mesleki faaliyetlerdir. İktidarın hoşuna gitmeyen haberleri yaptıkları için gazetecilerin tutuklanması hukuk ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Bu nedenle vakit kaybedilmeden cezaevlerindeki tüm gazeteciler serbest bırakılmalı, meslektaşlarımıza yönelik gözaltı ve tutuklamalara son verilmelidir.”   AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.