90 yılda geçse de hesap verecekler

  • İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, faillerin kaybolmayacak kadar açık ve belirgin olduğunu belirterek, 9 yıl değil 90 yıl da geçse sorumluların tarih önünde mahkum edileceğini söyledi.

 Tanrıkulu, adalet arayışları devam eden ailelerin yanında olduklarını vurgulayarak, “Biz değilsek bile çocuklarımız, çocuklarımız değilse torunlarımız; mutlaka Roboski Katliamı’nın sorumlularını tarih önünde mahkûm edecektir”  dedi.

Katliamın yaşandığı 28 Aralık 2011’den beri yaşananlar şöyle:

2011

28 Aralık: Türk medyası, 12 saat geçtikten ve Türk ordusu  açıklama yaptıktan sonra haberi verebildi.

29 Aralık: Cenazeler defnedilirken dönemin Başbakanı Erdoğan, maruz gören açıklama yaptı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise ‘bir operasyon kazasıdır’ dedi.

30 Aralık: Erdoğan, Türk Genelkurmay Başkanı ve komuta kademesine teşekkür etti. 

2012

3 Ocak: Bölgeye giden insan hakları savunucuları, sendikacılar, doktorlar ve avukatların hazırladığı raporda, katliamın ardından saatlerce yardım ulaşmadığı için donarak ölenler olmuştu.

9 Ocak: Soruşturmada Gülyazı Sınır Alay Komutan Vekili görevinden alındı. 17 muvazzaf askere de sınır kaçakçılığına göz yumdukları gerekçesiyle ‘görevi ihmal’ gerekçesiyle soruşturma açıldı.

11 Ocak: Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde Uludere Alt Komisyonu kuruldu.

16 Ocak: Bombardımandan sağ kurtulan Davut, Servet ve Hacı Encu, Gülyazı Alay Komutanlığı'nda ifade verdi.

26 Ocak: BDP, Roboskî Katliamı’nı Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıdı.

4/6 Şubat: Komisyon üyeleri Roboskî'de incelemeler yaptı.

16 Şubat: Heron görüntülerini izleyen komisyon üyeleri, ‘Görüntüler çok net. Göz göre göre ölmüşler’ dedi.

1 Mart: Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ‘Uludere'de kasıt yok’ dedi.

6 Mart: ASELSAN,‘kasıt olmadığı’ iddiasının raporlaştırdı.  

5 Nisan: Türk Milli Savunma Bakanlığı, komisyona yanıt vermedi. Komisyon üyesi, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, raporda ‘elle tutulur hiçbir bilgi ve belge olmadığını’ söyledi.

6 Nisan: 34 kişinin aileleri Meclis'te BDP, AKP, CHP ve MHP gruplarıyla görüştü.

30 Nisan: İçişleri Bakanlığı Raporu’nda ‘Ya ikinci bir Heron var ya F-16'lardan verilen koordinatlar girildi, ya da başka bir ülkeden görüntü desteği alındı’ değerlendirmesi yaptı.

16 Mayıs: Wall Street Journal (WSJ) Roboskî Katliamı’ndaki hava bombardımanı öncesinde insansız hava aracı Predatörden görüntü alındığını yazdı.

18 Mayıs: Türk tarafının haberi yalanmasının ardından WSJ ikinci bir haberle, kaynaklarının ABD Savunma Bakanlığı olduğunu vurguladı.

21 Mayıs: Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

23 Mayıs: İçişleri Bakanı, bombardımanın emrini ‘Ankara'da Hava Kuvvetleri'nde görüntüleri analiz eden komutanların verdiğini’ söyledi.

25 Mayıs: Başbakan, Roboskî Katliamı’nı gündemde tutanların ‘terör örgütü ve uzantıları olduğunu’ söyledi.

28 Haziran: Sivil toplum örgütleri ile Roboskî Katliamı'nın yaşandığı yere yürümek isteyen ailelere saldırıldı. 

5 Ağustos: Roboskî Katliamı’nı araştıran Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı, Wall Street Journal'ın haberini doğruladı, Predatörlerin de olaydan önce görüntü aldığını ve görüntülerde köylülerin seçildiğini açıkladı.

16 Ağustos: Roboskî Katliamı’nda 11 akrabasını kaybeden Ferhat Encu, bir formalite yerine getirilmediği ve sistemde ‘aranıyor’ göründüğü için 6. kez aynı sebeple gözaltına alındı.

12 Ekim: Encu'nun açtığı tazminat davası, ‘hakkınızda soruşturma var’ denilerek reddedildi.

26 Aralık: Meclis Uludere Alt Komisyon Başkanı AKP Ordu Milletvekili İhsan Şener, 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayda Genelkurmayın ‘talimat vermiş olabileceğini’ açıkladı.

2013

6 Mart: Uludere Alt Komisyonunun hazırladığı rapor,AKP’li üyenin oylarıyla kabul edildi. Raporda, ‘Kasıt yok, sivil irade ile yetkililer arasında koordinasyonsuzluk var’ denildi.

27 Mart: Rapor İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda kabul edildi.

11 Haziran: ‘Taksirle ölüme sebebiyet vermek’ gerekçesiyle açılan soruşturmayı 1,5 yıldır yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, görevsizlik kararı verdi, dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığına gönderdi.

20 Haziran: Roboskîli ailelerin avukatları, itiraz etti.

2014

7 Ocak: Genelkurmay Askeri Savcılığı, ‘takipsizlik’ kararı verdi.

15 Ocak: Roboskî ve Gülyazi köylülerinin protestosu askerlerce tarandı; Serhan Çiya Encu, başına aldığı mermi ile ağır yaralandı.

19 Ocak: Sabah saat 05.00’te Gülyazi ve Roboskî köylerine baskın yapan askerler katliamdan sağ kurtulan Servet Encu de dahil 9 kişiyi göz altına aldı.

20 Haziran: Askeri Savcılığın 7 Ocak 2014 tarihli takipsizlik kararına itiraz eddedildi.

18 Temmuz: Dosya Anayasa Mahkemesi’ne taşındı.

2015 

16 Şubat: 2. Ordu Komutanlığı İstihbarat Dairesi Başkanı Albay Aygün Eker, ‘Roboskî’de sınırı geçen grubun kaçakçı olduğunu üstlerine bildirdiklerini ama dikkate almadığını söylediği’ ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı’nın Uludere’ye ilişkin takipsizlik kararında olayın ‘kaçınılmaz bir hata’ olduğu savunulmuştu.

24 Şubat: Anayasa Mahkemesi, başvuruyu, ‘eksikliğin süresinde giderilmemesi’ nedeniyle reddetti.

23 Mart: Uludere’de ‘kaçakçılıkta kullanıldığı’ iddia edilen katırların askerler tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı.

2016

 9 Mart: Katliamın 3. yılında yapılan anma sonrasında, anmada görev alan 7 köylüye soruşturma açıldı.

23 Ağustos: 34 kişinin yakını 281 kişi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) bireysel başvuru yaptı.

31 Aralık: 34 kişinin ailelerinin kurduğu ‘Roboski İçin Adalet Yeryüzü İçin Barış Derneği (Roboski-Der)’, İçişleri Bakanlığı kararıyla mühürlendi.

2017

10 Ocak: Roboskî-Der’in malvarlığına el konuldu.

12 Ocak: Dernek kapatıldı.

8 Ocak: Amed’deki Roboskî anıtı, kaldırıldı.

29 Eylül: İHA Filo Komutanlığı’nda ‘uçucu’ olarak görev yapan ve olay günü İHA’yı kontrol eden Yüzbaşı Duran, İspir baştan itibaren görüntülerdeki kişilerin kaçakçı olduğunu değerlendirdiğini söyledi. İspir, ‘Nihayetinde bizden grubun lazerle işaretlenmesini istendi. İşaretlemeyi yaptım. Uçaklar taarruzlarını gerçekleştirdiler’ dedi.

2018

 17 Mayıs: AİHM, Roboskîli ailelerin başvurusunu reddetti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2026 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.