Abluka 32 gün sonra bitti

Piya ve Ari yapım şirketleri

Piya ve Ari yapım şirketleri

  • Amed'de gazetecilere yönelik soruşturma kapsamında baskın düzenlenen Piya ve Ari yapım şirketlerinde 'arama' adı altında devam eden abluka, 32 sonra kaldırıldı. Polis, tüm teknik ekipmanlara el koydu. 

Diyarbakır 5. Sulh Ceza Hakimliği, 16 Haziran’da tutuklanan 16 Kürt gazetecinin aylık tutukluluk değerlendirmesinde devamına kararı verdi. Yapım şirketlerindeki polis işgali ise sona erdi.  
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nda yürütülen soruşturma kapsamında 8 Haziran’da JINNEWS, Pel, Piya ve Ari prodüksiyon şirketleri ile gazetecilerin evlerine baskın yapıldı. Baskınlarda ajans ve yapım şirketlerindeki tüm dijital malzemelere el konuldu. Aramaların ardından polis, JINNEWS ve Pel Film Prodüksiyon binalarından ayrıldı. Piya ve Ari prodüksiyon şirketlerindeki polis 'araması' ise 32 gün sonra sona erdi. 
 
Malzeme listesi verilmedi
 
Polis, arama sonrası avukatlara teslim tutanağı verdi, ancak el konulan malzemelerin listesini vermedi. Arama sonrası şirket çalışanlarının yaptığı ilk incelemede, yapım şirketlerinde bulunan ve Diyarbakır Emniyeti’nin “suç” olarak fotoğraflarını servis ettiği 19 kameraya, tüm bilgisayar kasalarındaki harddisklere, stüdyolardaki ses mikserleri, yaka mikrofonlarına, reji bölümündeki bilgisayar kasalarına ve kimi bilgisayarların monitörlerine el konulduğu tespit edildi. 

Polis izlemeyi sürdürüyor

Arama sonrası Piya ve Ari binalarına temizlik yapmak için gelen şirket çalışanları, zırhlı araçla gelen polislerin, “Ne için geldiniz, açıklama mı yapacaksınız” sorusuyla karşılaşırken, şirketlerin hala dışarıdan izlenmesi dikkat çekti.
 
Tutukluluk halinin devamına

Gazetecilere ilişkin aylık tutukluluk değerlendirmesi yapan Diyarbakır 5. Sulh Ceza Hakimliği, tutukluluk hallerine devamı yönünde kararı verdi. Hakimlik, tutukluluk değerlendirmesinde, şunları ileri sürdü: "Şüphelinin atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesi varlığını gösteren somut delillerin olması (olaya ilişkin ifade tutanakları ve düzenlenen kolluk tutanakları ) suç nev’inde ve delil durumunda şüpheli lehine herhangi bir değişiklik olmaması ve tüm dosya kapsamı dikkate alındığında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5. Maddesinde öngörülen geçerli şüphe sebeplerinin, 1982 Anayasası’nın 19. Maddesinde belirtilen kuvvetli belirtinin ve CMK'nin 100/1 maddesinde öngörülen kuvvetli suç şüphesini gösterir somut delillerin mevcut olduğu mesnet suçun CMK'nın 100/3-a maddesinde sayılan katolog suçlardan olması, verilmesi beklenen cezaya göre tutuklama tedbirinin ölçülü olması, bu nedenlerle adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağı anlaşıldığından şüphelilerin CMK'nin 108 maddesi gereğince tutukluluk halinin devamına.” 
 
Tutukluluğa itiraz edilmişti
 
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında 8 Haziran'da gözaltına alınan 20’si gazeteci 22 kişi, 16 Haziran’da Diyarbakır Adliyesi’ne sevk edilmişti. Gazetecilerden JINNEWS Müdürü Safiye Alağaş, DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, MA Editörü Aziz Oruç, Xwebûn Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş ile gazeteciler Zeynel Abidin Bulut, Ömer Çelik, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Suat Doğuhan, Remziye Temel, Ramazan Geciken, Lezgin Akdeniz ve Mehmet Şahin, “Örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanmıştı. Gazetecilerden Gülşen Koçuk, Esmer Tunç, Mehmet Yalçın, Kadir Bayram ile Feynaz Koçuk ve İhsan Ergülen adli kontrolle serbest bırakılmıştı. Avukatları, gazetecilere savcılık ve hakimlik sorgusunda mesleki faaliyetlerle ilgili sorular sorulduğunu, ortada somut bir delil yokken gazetecilerin “Örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklandıklarını belirterek, tutukluluk kararına itirazda bulunmuştu.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.