AB’nin 3 hayır planı

Dünya Haberleri —

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell

  • Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail-Hamas savaşı sonrası 3 konuya 'hayır' diyerek Gazze için AB'nin planını açıkladı.

AB Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrası gazetecilere konuşan Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, uluslararası toplumun, İsrail ile Filistin arasında uzun süredir devam eden çatışmaya kalıcı bir çözüm bulma konusunda 'siyasi ve ahlaki açıdan' başarısız olduğunu söyledi. 
İki devletli bir çözüm bulma çabalarını iki katına çıkarma zamanının geldiğini vurgulayan Borell, 3 konuya 'hayır' dediklerini ifade ederek bunları şöyle sıraladı:
"Birincisi, Gazze'nin dışına zorla göçe izin verilemez. Filistinlilerin sürgün edilmesine izin veremeyiz. 
İkincisi, Gazze toprakları küçültülemez. Gazze toprakları, İsrail tarafından işgal edilemez. 
Üçüncüsü ise Gazze'deki durum, Filistin meselesinin çözümünün bir parçası olmak zorunda."

“Yeni Filistin yönetimi icad etmeyeceğiz”
Filistin sorununun çözümü için "meşruiyeti olan tek bir Filistin yönetimi" bulunması, bunun da Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyince kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Borell, "Şu anda bir Filistin yönetimi var. Yeni bir Filistin yönetimi icat etmeyeceğiz." dedi. Borell, Batı Şeria'yı yöneten mevcut Filistin yönetiminin 'güçlendirilmiş bir versiyonunun' Gazze'de olabileceğini kaydetti.
Borrell, Gazze'nin Hamas'ın elinde olmasını istemediklerini, "bir çeşit" Filistin yönetiminin Gazze'de müdahil olması gerekeceğini kaydederek, "Bunu nasıl yapacağız, kimse bilmiyor çünkü bu çatışmanın ne zaman biteceğini kimse bilmiyor." dedi.

Amerika’ya devredildi çözülmedi
AB, mevcut krizde önemli bir diplomatik oyuncu olmasa da, özellikle Filistinliler’e yapılan en büyük yardım bağışçısı olarak bölgede bir etkiye sahip. Bu konuda da açıklama yapan Borrell, “Sorunun çözümü için çok uzaktaydık. Bu sorunun çözümünü ABD'ye devrettik. Ancak Avrupa'nın daha fazla müdahil olması gerekiyor. Şimdi AB'nin daha fazla müdahil olması gerekiyor çünkü bir çözüm bulamazsak nesilden nesile ve cenazeden cenazeye sürekli bir şiddet döngüsü yaşayacağız" dedi.

AB’de fikir birliği yok
AB Dışişleri Bakanları arasında, çatışmaların başından bu yana yaşanan görüş ayrılıkları da devam ediyor. İspanya başta olmak üzere Belçika, Fransa, İrlanda gibi ülkeler derhal insani yardımların ulaşabilmesi için “insani ateşkes” çağrısı yapıyorlar. Almanya ve bir grup Orta Avrupa ülkesi ise ateşkese kadar gitmeyi desteklemiyor. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, “Masum çocukların, insanların, kadınların, annelerin, ailelerin sadece çok acı çekmekle kalmayıp aynı zamanda öldüğü bu korkunç durumda ateşkes baskısını anlıyorum. Ancak bu talep insanların güvenliğini ve barışı gerçekten garanti altına almak için yeterli değil” dedi.

Borrell Ortadoğu turuna çıkıyor
Josep Borrell, bu hafta Ortadoğu turuna çıkacağını, "ateşkesin sağlanması ve kalıcı barış için iki devletli çözüm için İsrail ve Filistin yönetimlerinden başlayarak, bölgede kilit rol oynayan Ürdün, Bahreyn, Suudi Arabistan ve Katar’a da gideceğini belirtti. BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.