Açlık grevi eylemi 84. gününde

.

.

  • Türk cezaevlerindeki PKK ve PAJK’lı tutsakların, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması talebiyle 27 Kasım’da başlattığı süresiz-dönüşümlü açlık grevi eylemi 84. gününde devam ediyor. Aynı amaçla Mexmûr Şehit Aileleri Derneği’nde 63, Yunanistan’ın Lavrio Kampı’nda ise 46 gündür açlık grevi yapılıyor.

Açlık grevi dilekçesine ceza

Açlık grevi eylemine başlayan iki tutsağa, Adalet Bakanlığı’na iletilmek üzere cezaevi idaresine sundukları eylemlerinin yazılı olduğu dilekçeden dolayı hücre cezası verildi.

Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Ekrem Muhammed Hennan Hamudi ve Yücel Balyacı, Aralık 2020'de İmralı tecridine karşı 5 günlük açlık grevine girdi. Tutsaklar, eylemlerinin yazılı olduğu dilekçeyi de Adalet Bakanlığı’na iletilmek üzere cezaevi idaresine sundu. Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi Disiplin Kurulu Başkanlığı’nca suç delili olarak gösterilen dilekçe, "örgüt propagandası" sayılarak iki tutsak hakkında soruşturma başlatıldı. Açlık grevi eylemine neden başladıklarını anlatan dilekçe ve açlık grevi eyleminin "örgüt propagandası" olduğunu iddia eden Kurul, iki tutsağa “suç örgütlerinin eğitim ve propaganda faaliyetlerini yapmak” iddiasıyla 11 gün hücre cezası verdi. Hamudi ve Balyacı verilen hücre cezasına karşı Alanya İnfaz Hakimliği'ne itirazda bulundu. 

Hakimlikte ifadeleri alınan Hamudi ve Balyacı, üzerlerine atılı suçlamaları reddederek, hücre cezasının kaldırılmasını istedi. Hakimlik, kurulun verdiği hücre cezalarını, "Eyleminin aleniyat unsuru oluşmadığından, 5275 Sayılı Kanunun 44/3-1 Maddesinde yer alan ‘suç örgütlerinin eğitim ve propaganda faaliyetlerini yapmak veya yaptırmak' suçunu oluşturmayacağını anlaşılmakla, eyleminin 5275 Sayılı Kanunun 40/2-g maddesinde yer alan açlık grevi kapsamında değerlendirilmesi kanaatiyle itirazın kabulü ile dosyanın yeniden incelenmek üzere infaz kurumuna gönderilmesine” karar kıldı.
Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi Savcılığı, mahkeme kararına karşı Alanya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz etti. Mahkeme itirazı kabul ederek, cezayı onadı.

ANTALYA

 

Açlık grevine dikkat çektiler

 
Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), tecrit ve açlık grevine dikkat çekmek amacıyla Amed’in Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı’ndaki İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yapmak istedi. Ancak polis, açıklama yapmak isteyen grubun parka girmesine izin vermedi. HDP, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) yöneticilerinin de katıldığı açıklamanın engellenmesi üzerine, grup polis ablukasında oturma eylemi gerçekleştirdi. “Bijî berxwedana zindanan” sloganı atarak açlık grevi eylemlerini sahiplenen grup, daha sonra oturma eylemini sonlandırdı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.