Adalar'da da DEM vakti

Kristin Selekman ve Mehmet Galip Ataş

Kristin Selekman ve Mehmet Galip Ataş

  • DEM Parti, Adalar Belediyesi için Ermeni ve Kürt eşbaşkanları aday gösterdi; Kristin Selekman ve Mehmet Galip Ataş. İkisi de 36 yıldır Adalar’da yaşıyor. Selekman, çok ciddi sorunların çözümü için kolları sıvadıklarını; Ataş da artık Adalar için DEM vakti geldiğini söyledi.

ERDOĞAN ALAYUMAT / İSTANBUL

Sistem tarafından dışlanan, ötekileştirilen, yok sayılan kimlikleri ve dilleri temsil ettiklerini belirten DEM Parti Adalar Belediyesi Eşbaşkan Adayı Kristin Selekman, "Burada çok kimlikli, çok dilli, kadın özgürlükçü ve ekolojik bir anlayışı oturtabilirsek Türkiye geneline yansıyacağına inanıyorum” dedi.

Kozmopolit yapısıyla bilinen İstanbul’un Adalar ilçesi, yıllardır farklı inanç ve halklara ev sahipliği yapıyor. Günümüzde Rum, Ermeni, Yahudi, Kürt ve Türklerin bir arada yaşadığı ilçe; Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada, Sedefadası, Sivriada, Yassıada, Kaşık Adası ve Tavşan Adası olmak üzere 9 adadan oluşuyor. Kışın 16 bin kişilik nüfusa sahip olan Adalar, yaz aylarında yazlıkçılar ve tatilcilerin akın etmesiyle 500 bine ulaşıyor. Nüfusunun bir anda 10 kat artması beraberinde çöp ve su sorununu da getiriyor. İlçede yeterli katı ve sıvı atık tesisi olmadığından çöpler teknelerle anakaraya taşınıyor. Nüfus artışı da hesaba katıldığında bu yöntem çöp sorununu çözmede yetersiz kalıyor. Çöp sorununun dışında, Müslüman olmayanların belediye hizmetlerinden eşit derece yararlanamaması, ada halkının sağlığa erişimi, kentte akülü araçlardan kaynaklı oluşan trafik sorunu, kadınların yeterince istihdam edilmemesi de çözüm bekleyen sorunlar arasında.

Adalar ilçesini üç dönemdir CHP yönetiyor. 2019 yerel seçimlerde CHP, yüzde 46’lık oy oranıyla birinci parti olurken HDP o dönem izlediği kaybettirme stratejisinden kaynaklı ilçede aday çıkarmadı. AKP ise ilçede ikinci parti konumunda. Önceki seçimlerde ikinci parti olarak öne çıkan HDP, 2023’te yapılan genel seçimlerde Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) Emek ve Özgürlük İttifakı çatısı altında olmasına rağmen seçime ayrı girmesi sonucu 3. parti konumuna düştü. 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde ise DEM Parti'nin karşısında AKP, CHP, TİP ve İYİ Parti var.

 

DEM Parti Adalar İlçe Belediyesi Eşbaşkan Adayı Kristin Selekman

 

34 yıldır Heybeliada’da

DEM Parti Adalar İlçe Belediyesi Eşbaşkan Adayları Kristin Selekman ve Mehmet Galip Ataş ile seçimleri, Adalar’daki sorunları ve seçim sürecini konuştuk. Kristin Selekman, 1990'dan beri Heybeliada’da yaşıyor. Ermeni olan Selekman, 1979 İstanbul doğumlu. 2006’da İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nden mezun olan Selekman, bir süre gıda mikro biyolojisi üzerinde çalıştıktan sonra Anadolu Üniversitesi Fotoğrafçılık Bölümü’nü okumuş. Bir yandan fotoğraf sanatıyla uğraşan Selekman, serbest olarak Veteriner Hekimlik yapmaya devam ediyor.  Selekman, DEM Parti’den neden aday olduğunu şu sözlerle açıklıyor: “Zaten oy verdiğim bir partiydi. Zaman zaman partinin mahalle çalışmalarına katılıyordum. Ada’da çok ciddi sorunların olduğunu biliyorum ve bu sorunların çözümü için de kolları sıvadım.”

Çok dilli, kimlikli

Yerel yöneticilerin Adalar’ın çok kimlikli yapısını gözeterek proje üretmediğine dikkat çeken Selekman, “Bizler ezilen sınıflar, sistem tarafından dışlanan, ötekileştirilen, yok sayılan kimlikler ve dilleri temsil ediyoruz. Burada çok kimlikli, çok dilli, kadın özgürlükçü ve ekolojik bir anlayışı oturtabilirsek Türkiye geneline yansıyacağına inanıyorum. Mesele ben Ermeni’yim ben kendi dilimi konuşamıyorum. Belediye bünyesindeki kurslarla, dil atölyeleriyle bu eksikliğimi giderebilmeliyim. Farklı kimlik ve inançlardaki Adalılar için bu kapsamda çalışmalar yapacağız” dedi.

 

 

Eşit temsiliyet sağlanacak

Siyasette, yerel yönetimlerde, iş hayatında kadınların görünür olmadığını, en çok da bu nedenle aday olduğunu vurgulayan Selekman, seçildikleri takdirde belediyede eşit temsiliyeti sağlayacaklarını dile getirdi. Selekman, “Meclis üyelikleri listelerinin en başında hep erkekler bulunuyor. Kadınlar ya listelerin en sonunda oluyor ya da kendilerine hiç yer bulamıyor. Mahalle meclislerinde ve belediye meclisinde Ermeni, Kürt, Rum ve diğer inanç gruplarından birer temsilcinin olması gerekiyor. Çünkü burada yaşayan halklar yaşadıkları sorunları en iyi kendileri biliyor. Bu yöntemle hem çok kimlikli yapıyı koruyacağız hem de asimilasyonu önleyeceğiz” şeklinde konuştu.

Kadın istihdamını teşvik

Kentte kadın istihdamına dönük çalışmaların da yetersiz olduğunu vurgulayan Selekman, şunları ekledi: “Örneğin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği akülü araç projesinde çalışanların yüzde 99’u erkeklerden oluşuyor. Kadınlar için istihdam alanları yok denecek kadar az. Seracılık ve organik tarım üzerinden kadınlar için istihdam alanları sağlayabiliriz. Tüm projelerimizi halkla birlikte hazırlayacağız. Kadınlar için istihdam alanları açacaksak nasıl yapılacağını en iyi bilen yine kadınlar. Kadınların ihtiyacı neyse ve nasıl bir alan istiyorlarsa projemizi onlarla hazırlayacağız ve hayata geçireceğiz. Bu yöntem tüm projelerimiz için de geçerli olacak.”

 

DEM Parti’nin diğer Eşbaşkan Adayı Mehmet Galip Ataş

 

14 yaşından beri Heybeliadalı

DEM Parti’nin diğer Eşbaşkan Adayı Mehmet Galip Ataş, 1974 Wan/Erdîş doğumlu. Ataş, 1988’de çalışmak için Adalar’a yerleşmiş, 36 yıldır Heybeliada’da yaşıyor, evli ve dört çocuk babası. 2014’te HDP Adalar İlçesi Örgütü'nün kuruluşunda yer alan Ataş, iki dönem ilçe eşbaşkanlığı bir dönem HDP İstanbul İl yönetiminde görev aldı. İlçedeki Kürt nüfusa dikkat çeken Ataş, çalışmak için geldikleri bu ilçede daha çok esnaflık, tesisatçılık, inşaat, tadilat ve tamirat işleri, otelcilik ve restoran işlerine yöneldiğini söyledi.

Kıyı şeridi işgal altında

Ada olmasına rağmen kentin tüm kıyılarının ticarileştirildiğine dikkat çeken Ataş, şöyle konuştu: “Burada yaşayan yerli halk evinden çıkıp denize girmek isterse hemen yanı başında duran plaja para vermek zorunda. Kıyılar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlandı. Kıyıların bir kısmı bakanlık tarafından bir kısmı da Orman Genel Müdürlüğüne tarafından çok düşük ücretler karşılığında yandaş şirketlere peşkeş çekildi. Biz Adalar Belediyesi’ni kazandığımızda belediye bünyesinde bir şirket açarak peşkeş çekilen kıyıları kiralayacağız ve buraları halkın hizmetine açacağız.”

 

 

Çöpler yerinde dönüştürülecek

Adalar Belediyesi'ni üç dönem yöneten CHP'nin de çöp sorununa bir çözüm üretmediğini belirten Ataş, seçimi kazanırlarsa her adaya katı ve sıvı atık tesisi yapacaklarını ve Adalar'ın çöplerini yerinde dönüştüreceklerini ifade etti. İlçede ilk ve orta okul öğrencileri için günde bir öğün yemeği ücretsiz karşılayacaklarını söyleyen Ataş, sağlık sorununa çözüm için ise “Türkiye’de ilk Pandemi Hastanesi Heybeliada’da kuruldu. Hem bu hastaneyi hem de Büyükada’da bulunan hastaneyi tam teşekküllü bir hale getirmek için görüşmelerimiz olacak” dedi.

Belediye halka açılacak

Seçimi kazandıklarında belediyenin kapılarının 7/24 halka açık olacağının altını çizen Ataş, her 6 ayda bir belediyenin gelir ve gider tablosu ilçenin her yerinde bulunan panolara asacaklarını ve tam anlamıyla şeffaf bir belediyecilik anlayışını hayata geçireceklerini belirtti. Ataş, şunları ekledi: “Halkın bizden beklentisi çok fazla. Seçim çalışmalarımıza ilgi her geçen gün daha fazla artıyor. Gittiğimiz her yerde seçmenimiz olsun ya da olmasın herkesten destek görüyoruz. Halkın beklentilerini biz de boşa düşürmeyeceğiz. Adalar için DEM vakti geldi.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.