Adana'da siyasi soykırım

.

.

  • Binevş Kültür Sanat Derneği hakkındaki soruşturma bahanesiyle yapılan siyasi soykırım operasyonunda Binevş Kültür Merkezi ile Adana, Mersin, Mardin ve Amed'de evler basıldı.
  • Gözaltı kararı verilen 38 kişiden 35'i gözaltına alındı. Baskınlar sırasında terör estiren Türk devlet güçleri, kapıları kırdı, hakaretler eşliğinde darp ve tehdit etti. 

Adana'da Binevş Kültür Sanat Derneği ve birçok eve sabah saatlerinde baskın düzenleyen Türk devlet güçleri, aralarında HDP İl Eşbaşkanları Helin Kaya ve Mehmet Karakış ile Seyhan Belediyesi Başkan Yardımcısı Funda Buyruk’un da olduğu 35 kişiyi gözaltına alındı.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, Binevş Kültür Sanat Derneği'yle ilgili yürüttüğü bir soruşturmayı gerekçe göstererek 38 kişi hakkında gözaltı kararı verdi. Soruşturma kapsamında Binevş Kültür Merkezi ile Adana, Mersin, Mardin ve Amed'de bazı adreslere baskınlar düzenlendi. Baskınlarda, evlerin kapıları kırılarak yurttaşlar darp edildi. 

Mehmet Karakış

Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Eşbaşkanı Helin Kaya ve Mehmet Karakış, HDP PM Üyeleri Abdurrahman Oral ve Ahmet Yıldız, DBP Çukurova Bölge Eşsözcüleri Şilan Turğa ve Enver Güler, Seyhan Belediyesi Başkan Yardımcısı Funda Buyruk ile Binevş Kültür Merkezi çalışanları İlyas Arzu, Murat Gürbüz, Suat Ekin ve Jiyan Savcı, HDP Adana İl Yöneticisi Ahmet Akdoğan, HDP Gençlik Meclisi Üyesi Mazlum Gök, TJA aktivisti Emetullah Akçaray ve Sever Uzun, Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) Eşbaşkanı Süphiye Bayav ile Jiyan Aslan, Mahsum Uzun, Zilan Çiçek, Mehmet Saruhan, Hayrettin Öz, Mehmet Sait Dikmen, Vakkas Durgut, Evin Özbay Dilan Yiğit, Gülbahar Akman, Yaşar Akman, Mehmet Solmaz, Bedri Şengül, Zilan Taş, Ayşe Solmaz, Mehmet Aykut, Ramazan Demirhan ve isimleri öğrenilemeyen iki kişi gözaltına alındı.

Belediyede arama

Binevş Kültür Sanat Derneği'ndeki aramalar öğleden sonra sona ererken Seyhan Belediyesi Başkan Yardımcısı Funda Buyruk’un belediyedeki odasında da arama yapıldı. 

Mersin'deki ev basıldı

Hakkında gözaltı kararı olup gözaltına alınmayan kişilerden biri de TJA aktivisti Zana Çoban. Çoban'ın Mersin'deki ailesinin de evi basıldı. Gözaltı kapsamında Mersin’de evi basılan Nafiye Çoban, Zana Çoban’ın evde olmamasına rağmen evi basıldı. Polisler tarafından küfür, hakaret ve şiddete maruz kalan Çoban, şikayetçi olacağını belirtti. Çoban, “Önce iki polis girdi. Zana’nın evde olmadığını görünce TEM’den polis çağırdılar. Evi dik dik aradılar. Eşyaları kırdılar. Eşyalarımı kırdıklarında, sinir krizi geçirdim. Yapmamalarını istedim. Polis kamerasını dışarıya çıkardılar. Hasta olduğumu söylememe rağmen üzerime yürüdüler. Bir polis bana yumruk attı. Daha sonra fenalık geçirdim. Bir kaç gün sonra ancak kendine gelebildim” diye konuştu. Zana Çoban’ın ikamet etmemesine rağmen dedesinin 3 katlı evi de arandı. Arama kararı olmamasına rağmen üç kattı da dik dik arayan polisler, her tarafı dağıttı. Zana Çoban halen gözaltına alınmadığı öğrenildi.


Kan içinde kaldık

Baskın düzenlenen Mehmet Sait Dikmen'in evinde de yurttaşlar darp edildi. Gözaltına alınan Mehmet Sait Dikmen'in babası Mehmet Emin Dikmen, sabah saatlerinde evlerine baskın düzenlendiğini belirterek, yaşadıkları şöyle anlattı: "Polislere durun kapıyı açacağız, dedik ama durmadan kapıya vurup, bağırıyorlardı. Polis dış kapımızı kırdı ve o esnada cam kırılıp yüzümüze geldi. Kan içinde kaldık. Hakaretler eşliğinde bizi darp ettiler. Evde çocuklar vardı, Üzerimize silah doğrultular. Bu vicdansızlıktır" dedi. 
 
Çıplak arama dayatıldı
 
Baskın sırasında evde bulunan bir kadının ise bir odaya kapatıldığı ve giysilerinin çıkarılarak çıplak arama dayatıldığı belirtildi. 

İki gün kısıtlılık

Mardin Kızıltepe'de gözaltına alınan Abdullah Ayav'ın da Adana'ya getirileceği öğrenildi. Savcılık, dosyaya iki gün kısıtlılık kararı getirdi. Gözaltına alınanlar Adana Emniyet Müdürlüğünde tutuluyor.  ADANA

Düğünde Kürtçeye gözaltı

Efeler'deki bir düğünde Kürtçe şarkı söyleyen müzisyen Veysi Belketin, “Örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla gözaltına alındı.

Aydın'ın Efeler ilçesinin Ovaeymir Mahallesi’nde önceki akşam düğünde Kürtçe şarkı söyleyen müzisyen Veysi Belketin, düğün sonunda polisler tarafından gözaltına alındı. “Örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan Belketin, Aydın İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. AYDIN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.