Adım adım kürtajı yasaklama

Kadın Haberleri —

Kürtaj eylemi

Kürtaj eylemi

  • Rusya'da yönetim kürtajı yasaklamaya yönelik adımlar atmaya başladı. Kadınların Ukrayna-Rusya savaşının patlak vermesiyle çocuk sahibi olmamaya karar verdi. Ancak devlet, kadınların tercihine saygı duymak bir kenara, bu hakkını yasaklamak için girişimlerde bulunuyor. Girişimlerle birlikte ülke genelinde bazı klinikler kürtaj hizmeti vermeyi durdurdu.

Euronews’te yer alan habere göre, Sağlık Bakanlığı, ülke çapında kadınları hamileliklerini sonlandırmaktan vazgeçirmek için doktorlara yönelik konuşma notları hazırladı. Öte yandan, yeni prosedürle acil doğum kontrol yöntemini neredeyse kullanılamaz hale getirecek ve diğerlerinin maliyetini artıracak.

SSCB’den bugüne doğumlar nasıldı?

1991'de sona eren Sovyetler Birliği'nde kürtaj yasaları, bazı kadınların doğum kontrol yöntemlerini elde etmedeki zorluklar nedeniyle birden fazla kez kürtaj yaptırması anlamına geliyordu. SSCB'nin dağılmasından sonra hükümet ve sağlık uzmanları aile planlaması ve doğum kontrolünü teşvik etmiş, bu da kürtaj oranlarının önemli ölçüde düşmesini sağlamıştı.

Vladimir Putin, 1990'ların sonunda iktidara gelene kadar, yasalar, kadınların herhangi bir koşul olmaksızın 12 haftaya kadar hamileliklerini sonlandırmalarına izin veriyordu. Ayrıca boşanma, işsizlik veya gelir değişiklikleri gibi 'sosyal nedenler' olarak adlandırılan nedenlerle 22 haftaya kadar kürtaj yapmalarına olanak sağlanıyordu.

Putin, liderliğinin başlarında Rus Ortodoks Kilisesi ile güçlü bir ittifak kurdu ve nüfusu artırmaya çalışırken 'geleneksel değerleri' teşvik etmeyi seçti.

Devlet tarafından yayınlanan kılavuzlar, kürtajdan vazgeçirmek üzere tasarlanmış psikolojik danışmanlık hizmeti verilmesini sağlıyor. Sağlık yetkilileri ayrıca, kadınların hamileliğe devam etmeleri halinde devlet desteğini özetleyen çevrimiçi bir 'motivasyon anketi' de uygulamaya koydu.

İlaçlara erişim engelleniyor

Mifepriston ve misoprostol ilk üç aylık dönemdeki gebelikleri sonlandırmak için kullanılıyor. Kararname, hapları sıkı kayıt tutma ve saklama gerektiren kontrollü maddeler siciline koyarak ihtiyacı olan kadınlar için erişimi daha da karmaşık hale getiriyor.

Rusya'da mevcut altı markadan üçü düşük dozda mifepriston içeriyor, yani kararname Eylül 2024'te yürürlüğe girdiğinde ciddi şekilde kısıtlanacak. Kısıtlamalar nedeniyle fiyatların da yükselmesi bekleniyor.

Özel bir reçete gerektirecek ve birçok eczane bu ilacı stoklarında bulundurmayacak. Reçeteye ihtiyaç duyulması, kadınların hapları almaları gereken zaman aralığını kaçırmaları anlamına gelebilir ve bu da istenmeyen gebeliklerin artmasına neden olabilir. MOSKOVA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.