Af Örgütü: Mültecilere işkence ve hakaret var

Dünya Haberleri —

Yunanistan / foto: AFP

Yunanistan / foto: AFP

  • Uluslararası Af Örgütü, Türkiye/Yunanistan sınırında 21 olayı belgeledi; işkence, kötü muamele, hakeret ve hukuka aykırı sınır dışı yaşandı.

 

Uluslararası Af Örgütü, Haziran ve Aralık 2020 arasında Türkiye ve Yunanistan sınırında bin kişinin dahil olduğu 21 olayı belgelediklerini açıkladı. İncelemeye göre Yunanistan göçmenlere karşı “işkence, kötü muamele ve hukuka aykırı sınır dışı” uyguladı. Af Örgütüne göre bu uygulamalar defakto olarak Yunanistan’ın sınır politikası haline geldi.

Şubat ve Mart 2020’de, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avrupa’ya doğru kapıları açma tehdidi ardından onbinlerce göçmen Kastanies (Kestanelik) sınır kapısı üzerinden Yunanistan’a doğru akın etti. Yunanistan da bu tehdit ardından iltica prosedürlerini askıya alarak göçmenleri Türkiye’ye göndermeye başladı. 

Ancak Af Örgütü’ne göre bu uygulama göçmen krizinin ardından da devam etti. Af Örgütü’ne konuşan göçmenler, üniformalı veya sivil giyimli Yunan memurları tarafından şiddete maruz kaldıklarını veya şiddetin tanığı olduklarını belirtti. Göçmenlerin genellikle çıplak ve onur kırıcı aramalara maruz kaldığı ve bunun bazen kadın ve çocuklar önünde yapıldığı kaydedildi.

Af Örgütü Yunanistan’a “derhal bu sınır dışıları durdurmaya ve bağımsız soruşturmalar yürütmeye” çağırdı.

BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.