AfD Saale-Orla'da kaybetti

Dünya Haberleri —

Saale-Orla'da seçimi CDU kazandı

Saale-Orla'da seçimi CDU kazandı

  • Thüringen'de Saale-Orla’da yapılan ikinci tur seçimleri, ilk turun galibi ve kesin favori görünen AfD kaybetti. CDU’lu Christian Herrgott seçimin galibi oldu. AfD’nin kitlesel sınır dışı toplantısından sonra yapılan bu ilk seçimi kaybetmesi protestoların sonuç aldığına yoruldu. 

Aşırı sağcı popülist Alternatif für Deutschland (AfD) partisi, Almanya çapında büyük protestolara yol açan yabancıların kitlesel sınır dışı edilmesine yönelik planın açığa çıkması ardından girdiği ilk seçimi kaybetti. CDU’nun az farkla kazandığı seçim korkulan yükselişin frenlendiği şeklinde yorumlandı.
Almanya’ın güneydoğusundaki Thüringen eyaletindeki Saale-Orla bölgesinde yapılan zorlu ikinci turda, AfD adayı Uwe Thrum, Hristiyan Demokrat (CDU) rakibi Christian Herrgott'un yüzde 4,6 puan farkla gerisine düştü. AfDli aday ilk turu açık ara önde kapamıştı. Yaklaşık 66.000 kişinin oy kullanma hakkına sahip olduğu seçimde, sivil toplumun göçmen karşıtı AfD'ye karşı harekete geçmesi dengeleri değiştirdi.  

Kaybetse de oyu arttı
Yapılan ikinci tur seçimde CDU’lu Herrgott'un %52,4’üne karşılık oyların %47,6’sini alabilen Thrum, halen oldukça yüksek bir oy oranına sahip. CDU adayı iki hafta önce yapılan ilk turda Thrum, karşısında ancak oyların %33'ünü alabilmişti. Thrum’un oyu %45,7 seviyesindeydi. Her ne kadar yenilmiş de olsa AfD’li aday oylarını bir önceki seçime göre %2 artırmış görünüyor.
Son zamanların en yüksek katılım oranının yaşandığı seçimler tüm tarafların AfD karşısında birleşerek ancak bu düzeyde oy alabildiğini gösterdi. Seçime katılım oranı %69 olarak gerçekleşti.

Gözler eyalet seçiminde
Oylama, Bodo Ramelow'un Die Linke'si, Sosyal Demokratlar ve Yeşiller liderliğindeki kırılgan bir ittifak tarafından yönetilen Thüringen eyaleti için "süper" bir seçim yılının başlangıcı olarak görülüyor. Avrupa seçimlerinin yanı sıra çoğu konsey, belediye başkanı ve bölge yönetimi pozisyonları için seçim yapılacak. Dikkatler Thüringen eyaletinde yapılacak olan seçimlerde AfD’nin daha önce aldığı %36’lık oyu tekrar alıp alamayacağına kilitlenmiş durumda. Eylül ayındaki eyalet seçimleri, 2025'teki yeni parlamento seçimlerinin başlangıcı olarak görülüyor.
Diğer ana akım partiler AfD ile birlikte hükümete girmeme sözü verdiler, bu da onu iktidardan uzak tutacak. Ancak asıl sorulması gereken soru, böyle bir konumun ne kadar sürdürülebilir.

Neo-Nazilerin göçmen brifingi
Kasım ayında Potsdam'daki bir villada AfD’liler ve neo-Nazi olarak tanımlanan kişiler CDU destekçileri ve aşırı sağı finanse ettiği bilinen şirketlerle bir araya gelip toplu sınırdışını konuşmuşlardı. Toplantı Avusturya'daki aşırı sağcı Kimlikçi hareketin lideri Martin Sellner'ın sözde "geri dönüş" veya kitlesel yerinden edilme felsefesi ve bunun uygulanmasının fizibilitesine ilişkin brifingini dinlemek için buluşmuşlardı.
Toplantının ifşası, Almanya genelinde bir milyondan fazla insanın katıldığı AfD karşıtı protesto dalgasına yol açtı. Hafta sonu Avusturya’nın üç kentinde aşırı sağ karşıtı mitinglerin düzenlenmesiyle sınır aşırı bir hal aldı.

Anketler destek düştü diyor
AfD'ye verilen destek geçen haftaya göre yaklaşık %1,5 oranında azalmış gibi görünüyor, ancak %21,5 ile CDU'dan sonra en popüler ikinci parti ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un merkez sol koalisyonundaki üç partinin de çok ilerisinde yer alıyor. 
Saale-Orla oylaması siyaset dünyası tarafından çok yakından izleniyordu. Nitelikli bir marangoz olan 49 yaşındaki Thrum, Höcke'nin yakın bir öğrencisi ve Reichsbürger hareketi de dahil olmak üzere aşırı sağcı gruplarla açıkça omuz omuza olan Sesselmann'dan daha radikal olarak görülüyor. Thrum, verginin azaltılması, yasadışı göç, kapsayıcı dilin yasaklanması ve savunma harcamalarının azaltılması gibi konularda kampanya yürüttü. THÜRİNGEN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.