Afgan gazeteciler ablukada
Kadın Haberleri —

Afgan kadın gazeteciler
- Taliban, Ulusal Radyo Televizyonu’ndan aralarında 91 kadının da bulunduğu, yaklaşık 300 çalışan işten çıkarttı.
Taliban yönetimindeki Afganistan’da, bu yıl itibariyle Ulusal Radyo Televizyonu’nda (RTA) yaklaşık 300 çalışanın işine son verildi. Bu kişilerden 91’i kadın. İşten çıkarılanlar arasında, televizyonda çalışma tecrübesine sahip deneyimli gazeteciler ve teknik bölüm çalışanları da yer alıyor. Bu çalışanların televizyon kartları geri alındı ve Nisan-Mayıs aylarına ait maaşlarının ödenmediği ifade edildi.
Yönelimler her alanda
Taliban lideri Molla Hibatullah, resmi bir emirle devlet kurumlarındaki çalışanların yüzde 20’sinin işten çıkarılmasını emretti; bu politika özellikle eski memurları hedef alıyor. Bu politika sadece Ulusal Radyo Televizyonu ile sınırlı değil. Daha önce de devlet kreşlerinden 90’dan fazla kadın çalışan işten çıkarılmıştı. Uzmanlar, bu işten çıkarmaların sadece ekonomik değil, aynı zamanda medya özgürlüğünü kısıtlama ve kadınların kamusal alanda rolünü azaltma çabası olduğunu vurguluyor.
Özgürlüğü kısıtlama politikası
Son dört yıldır Afganistan'ın kadın gazetecileri baskı, tehdit, yasak ve sansür dalgalarıyla karşı karşıya kaldı.Daha önce yayınlanan raporlar, Taliban’ın Ulusal Televizyonu Şeriat Sesi Radyosu’na dönüştürmek istediğini ortaya koydu. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) kuruluşuna göre Afganistan, 2024 basın özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasında 178. sırada yer aldı. BM'nin Afganistan Temsilciliği (UNAMA), bu ay yayınladığı ve 2025'in ilk çeyreğini kapsayan son insan hakları raporunda , Afganistan'daki Taliban yöneticilerinin ülkede kadınları kamusal hayattan silmeyi ve hareket özgürlüklerini kısıtlamayı amaçlayan kararnameleri uyguladığını söyledi. HABER MERKEZİ