‘Ağaç bırakmayın’ talimatı

  • Şırnak’ın birçok farklı noktasında ağaç kıyımı devam ederken, askerlerin Kaniya Mîra bölgesindeki ağaçlar için de koruculara “tek bir ağaç bırakmayın” talimatı verdiği öğrenildi.

Şırnak’ın doğası aylardır süren ağaç kesimiyle talan ediliyor. Bir yandan kentin kimi bölgelerinde peş peşe çıkan orman yangınlarına müdahale edilmemesi nedeniyle ağaçlar kül olurken, bir yandan da ağaçlar aylardır korucular tarafından kesilip satılıyor. Askerlerin gözetiminde gerçekleştirilen bu talan her geçen gün kentin farklı bölgelerine taşınıyor.

Bahar aylarının başından itibaren Besta bölgesi ve Namaz Dağı’ndaki ağaçları kesmeye başlayan korucular, bugüne dek Sêrê Rû, Şerewan, Kaniya Hilo, Dola Hevran, Berûze, Quntarên Navyan, Rîsor, Girêhelizê ve Darikarû alanlarında on binlerce ağaç kesti. 

Foto kapan ve kuleler

Kesilen ağaçlar önce traktörlere yüklenip Rîsor bölgesindeki geniş ve boş alanda toplanıyor. Buradan da TIR ve kamyonlara yüklenip, satılmak üzere farklı kentlere taşınıyor. Ağaç kesimi yapılan kimi bölgelere ise yol yapılıp foto kapanlar yerleştirildi ve gözetim kuleleri inşa edildi. 

Helikopterden talimat

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre; Sêgirkê (Şenoba) Beldesi’nden getirilen korucular eliyle sürdürülen ağaç kıyımına havadan helikopterler eşlik ediyor. Ağaç talanı bu kez Kaniya Mîra bölgesine taşınmak isteniyor. Aktarılan bilgilere göre; ağaç kıyımına devam eden koruculara helikopterden yapılan anonsla bu bölgedeki ağaçları da kesmeleri istenip “Tek bir ağaç bırakmayın” talimatı verildi.

‘Devletin talimatı var’

Şahsi arazilerindeki ağaçların da kesildiğini dile getiren yurttaşlar, bu duruma karşı çıktıklarında koruculardan ‘devletin talimatıyla ağaçları kesiyoruz’ yanıtı aldıklarını ifade etti. Korucuların ağaç kesimine sabah 07.00’de başlayıp akşam 17.00’ye kadar devam ettiğini belirten bölge sakinleri, neredeyse gölgesinde oturabilecekleri tek bir ağacın bile bırakılmadığını aktardı.  ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.