Ailelere cenazelerle zulüm

  • Hiçbir insani ve ahlaki normu dikkate almayan Türk devleti, gerilla cenazelerini parçalıyor, yaralı esir aldıklarını işkence altında tutuyor; teşhis edilebilip aileleri tarafından alınanların da vecibelere uygun defnini engelliyor.

 

Dersim’de Türk ordusu tarafından katledilen Murat Yıldız’ın ailesi, DNA testi için kan örneği verdi. Biri kadın dört cenaze üzerinde teşhis yapılan baba Mazlum Yıldız, cenazelerin tanınmaz halde olduğunu söyledi. Bagok Dağı’nda 8 Mayıs’ta katledilenlerin cenazelerinin vücut bütünlüğünün olmadığı belirtildi. Teşhis edilebilenlerden ikisi Kızıltepe’de biri ise Nusaybin’de defnedilmek istendi. Polis, ailelerin cenazelerini istediği mezarlığa defnetmesine, yıkamasına ve cenaze namazı kılınmasına izin vermedi. Şırnak kırsalında yaralı esir düştükten sonra 34 gündür kendisinden haber alınamayan HPG’li Fırat Şişman işkence altında tutuluyor, ailesine hiçbir bilgi verilmiyor. Amed’in Bağlar ilçesine bağlı Yeniköy Mezarlığı’ndaki “kimsesizler” bölümünde ise toprağa gömülen dolu kan tüpleri ortaya çıktı.

Dersim’in Ovacık ilçesinin Kilmer (Aşağıtorunoba) köyünde yaşayan ve hayvanlara barınak yapmak için aracıyla gittiği Ağaçpınar köyü kırsalında Türk ordusunun bombardımanı sonucu öldürüldüğü iddia edilen Murat Yıldız’ın (28) annesi Sakine ve babası Mazlum Yıldız, kimlik tespiti için kan örneği verdi. Ovacık Cumhuriyet Başsavcılığının talebiyle Malatya Adli Tıp Kurumu’na giderek kan örneğinin verilmesi istenen Yıldız Ailesi, Malatya Adli Tıp Kurumu’na (ATK) giderek kan örneği verdi.  Anne Sakine Yıldız’ın kan örneği vermesinin ardından aile Dersim’e geri döndü. Konuya ilişkin bilgi veren baba Mazlum Yıldız, DNA örneğinin İstanbul ATK’ye gönderildiğini söyledi. 

Cenazeler tanınmaz halde

 Morgda bulunan biri kadın dört cenaze üzerinde teşhiste bulundukları bilgisini veren baba Yıldız, “Cenazeler tanınmayacak haldeydi. Biz iyi olmaya, toparlanmaya, yaşadıklarımızdan dolayı ayakta kalmaya çalışıyoruz” dedi.

Bagok’taki cenazeler de

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Badibê (Dibek) köyü Bagok Dağı kırsalında 8 Mayıs günü Türk ordusu tarafından havadan ve karadan gerçekleştirilen operasyonda 7 HPG’li şehit düştü.

HPG’lilerden kimlikleri tespit edilen Ramazan Aslan (Bager), Bayram Kuzu (Bager Qoser) ve Mazlum Kızıl’ın cenazeleri ailelerine teslim edilirken, dört HPG’linin cenazesi ise Mardin Adli Tıp Kurumu morgunda tutuluyor.

Kimliği belirlenen iki cenazenin parmak izi üzerinden biri ise ailesinin yüzünü teşhis etmesiyle tespit edildi. Ailelerden edinilen bilgilere göre; havadan yapılan saldırıyla vurulan HPG’lilerin vücut bütünlüğü bulunmuyor. Ailelere teslim edilen cenazeler sadece birkaç uzuv parçasından oluşurken, bir cenazenin gövdeden ve bir cenazenin sadece bacak parçasından ibaret olduğu, bir başka cenazenin de sadece saç ve kimi uzuvlarının yerinde kaldığı belirtildi. Morgda tutulan dört cenazenin ise tanınmayacak şekilde parçalandığı kaydedilirken, ikisinin de kadın cenazesi olduğu ifade edildi.

Cenazelerin defnine engelleme

Haber verilmesi üzerine Mardin Devlet Hastanesi’ne gelen aileler, cenazeleri teslim almak için işlemleri gerçekleştirdi. Akşam saatlerine kadar devam eden işlemlerin ardından cenazeler ailelere teslim edilirken, ailelere cenaze aracı verilmemesi üzerine özel ambulans kiralandı. Ramazan Aslan’ın cenazesi Nusaybin’de Mohris Mezarlığı’na defnedilirken, mezarlığın etrafını abluka altına alan polisler aile fertlerinin dışında kimsenin cenazeye katılmasına izin vermedi. Aile, cenazeyi Hecace Mezarlığı’na defnetmek isterken, savcılık ile yaptıkları görüşmede cenazenin defnedilmesinde sorun olmadığını aileye bildirdi. Ancak savcılıktan olumlu cevap verilmesine rağmen polisler, cenazenin Hecace Mezarlığı’na defnedilmesine izin vermedi. Aile bunun üzerine cenazeyi Mohris Mezarlığı’nda defnederken, ailenin cenazeyi yıkamasına ve cenaze namazı kılmasına izin verilmedi. Cenaze, aile fertlerinden dört kişinin katılımıyla mezar başında kefenlenerek toprağa verildi.

Kızıltepe’ye götürülen Bayram Kuzu’nun cenazesi de Kuzular Küme Evleri Aile Mezarlığı’na defnedilmek üzere taşındı. Benzer uygulamalar burada da ailelerin karşısına çıkarılırken, ailenin cenaze namazını camide kılmak istemesine izin verilmedi. Yine cenazenin yıkanmasına da izin verilmezken, engellemeler nedeniyle aile cenazeyi mezar başında kefenlemek zorunda kaldı.

Mazlum Kızıl’ın İkikuyu (Girêbîr/Dubîrka) köyü mezarlığına götürülen cenazesinde de aynı uygulamalarla karşılaşıldı. Cenazeyi mezar başında kefenleyen aile, toprağa verdi.  DERSİM/MARDİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.