Akbayır, Türkiye'de rehin tutuluyor

Dünya Haberleri —

Hamide Akbayır

Hamide Akbayır

  • Kürt siyasetçi Hamide Akbayır, hakkında verilen yurt dışı yasağı ve haftada iki gün imza kararı nedeniyle 2 Eylül’den beri Türkiye’de rehin tutuluyor. Akbayır için dayanışma açıklaması yapıldı ve bir an önce yasağın kaldırılması istendi. 

 

NİHAL BAYRAM/MAİNZ

Hamidiye Akbayır için Nordrhein-Westfalen eyaletinde Yeşiller Partisi Eyalet Milletvekili Berivan Aymaz, SPD Eski Devlet Bakanı Anke Brunn, Köln Belediye Meclisi üyesi Jörg Detjen, Yazar Günter Wallraff ve Dayanışmanın Sesi kurumu (Stimme der Solidarität e.V.) ortak açıklama yayımladı.  

15 Haziran’da Türkiye’ye giden Akbayır’a bir gün sonra tutuklama kararı olduğu tebliğ edildi. Akbayır, 2 Eylül’de Karakoçan ilçesinde gözaltına alındı, ardından SEGBİS üzerinden Ankara savcısı tarafından ifadesi alındı.

Almanya’da yürüttüğü siyasi faaliyetler gerekçe gösterilerek, Akbayır hakkında "örgüte üye olma ve propaganda yapma" suçlaması ile Almanya’ya geri dönme yasağı getirildi, haftada iki kere karakola imza atması kararı verildi. Karara karşı itiraz ise 24 Eylül günü reddedildi.

Siyasi faaliyet suç sayılamaz

Akbayır için dayanışma açıklamasında; Türk devletinin, Alman vatandaşı olan bir siyasetçiyi faaliyetleri nedeniyle Türkiye’de rehin tutması kınandı. Açıklamada, "Bu uygulama uluslararası hukuka aykırıdır. Akbayır, hiç usanmadan ülkemizde  demokrasi için mücadele etmiştir. Kendisinin yanında duruyoruz, serbest bırakılması ve Türkiye’den çıkabilmesi için yoğun bir mücadele içerisinde olacağız" denildi.  

Rehineler üzerinden anlaşma

Türkiye’nin yıllardır birçok Alman vatandaşını rehin tuttuğuna vurgu yapılan açıklamada, "Türkiye’nin bu rehineler üzerinden Almanya ile bazı anlaşmalar yapmasından endişeliyiz. Alman dış siyaseti bir an evvel bu duruma son vermelidir" denildi ve Akbayır’ın yurt dışı yasağının kaldırılması istendi.

Hamdiye Akbayır kimdir?

Alman vatandaşı olan Hamdiye Akbayır, 1959 Dersim doğumlu, evli ve iki çocuk annesi. Kimya teknik asistanı olan Akbayır, 1980 yılından Nisan 2021’e kadar Köln Üniversitesinde, Biyokimya Enstitüsüsünde eğitim görevlisi olarak çalıştı. 90’lı yıllarda Köln belediyesinin Yabancılar Meclisinde yer aldı. 2010 yılında iki yılık bir dönem için Nordrhein-Westfalen Eyalet Vekili olarak görev yaptı. 2014 ile 2020 yılları arasında Köln belediyesi meclisinde yer aldı. Uzun yıllar kadın hakları, doğanın korunması için aktif bir barış siyaseti izledi.

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.