
Pazar günü Mannheim ve Stuttgart’ta seçimlerle ilgili toplantılar yapıldı. Mannheim HDP Platformu, Cemevi’nde bir toplantı düzenledi. Toplantıya HDP İstanbul Milletvekili Turgut Öker konuşmacı olarak katıldı.
Ezilenler, ötekileştirilenler, Kürtler ve Alevilerin sesini daha iyi duyurabilmek için HDP’de buluştuklarını belirten Öker, “Şimdiye kadar başka partiler ‘Aleviler Meclis’te olsun ama Alevi kimliği ön planda olmasın’ diyorlardı. Ama biz HDP’de kendi kimliğimiz ve rengimizle varız. Şu anda Türkiye’de AKP’ye karşı tek mücadele eden HDP’dir. HDP Mazlum’un, İbrahim Kaypakkaya’nın, Deniz Gezmiş‘in, Êzîdîlerin, Ermenilerin, Alevilerin, Kürtlerin Meclis’teki sesidir” dedi.
Öker, son olarak da AKP’yi 1 Kasım’da tekrar hezimete uğratacaklarını vurguladı.
Frankfurt’taki toplantıya da katıldı
HDP İstanbul Milletvekili Turgut Öker, Almanya’nın Frankurt kentinde faaliyetlerini sürdüren Hochtaunus Alevi Kültür Merkezi’nde Cumartesi günü düzenlenen HDP ile dayanışma toplantısına da katıldı. HDP’nin Türkiye’de sistem tarafından yok edilmeye çalışılan bütün kesimlerin dil, ırk ayrımı yapmadan barındıran bir proje; Alevilerin de bunun bir parçası olduğunu söyledi. 1 Kasım’da yapılacak seçimlerde Avrupa’daki Türkiye ve Kürdistanlıların oylarının önemine işaret eden Öker, “7 Haziran seçimlerinde 210 bi oy aldık. Tekrar insanlarımıza gidelim ve onların HDP’ye oy vermesini söyleyelim.
Özellikle Alevilerde bir kesim oylarını CHP’ye vermiş veya kararsız kalmışlar. Bütün Alevilere sesleniyorum, Kobanê’de ve Lazkiye’de yapılan katliamlarda sivilleri katleden zihniyet geçen günlerde Meclis’e savaş tezkeresini getirdi. CHP de bu tezkereye ‘evet’ oyu verdi. CHP’ye oy veren halkımıza şunu söylemek istiyorum: Savaş tezkeresine ‘evet’ diyen bir parti, savaş kabul etmiş demektir. Başta Alevi halkımız olmak üzere herkesi HDP etrafında kenetlenmeye çağırıyorum” dedi.
Halk toplantısı
Stuttgart Alevi Kültür Merkezi’nde ise Pazar günü halk toplantısı yapıldı. Toplantıya Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Temslicisi Adnan Önder, Stuttgart HDP Koordinasyonu Temsilcisi Ali Gürsu ve Aynur Karakaya ile gazeteci Necati Abay konuşmacı olarak katıldı.
Aynur Karakaya, Stuttgart HDP Platformu bileşenlerinin imzasını taşıyan bir bildiri okudu. Bildiri “Seni Yine Başkan Yaptırmayacağız” sözleriyle son buldu.
AABF temsilcisi Adnan Önder konuşmasında Türkiye’de pompalanan ırkçılık ve Cizre’deki direnişi hakkında konuştu. Önder, “Saray kendi çıkarı için tüm ülkeyi ateşe atmıştır” dedi.
Necati Abay da AKP’nin faşizmi Avrupa’ya da taşımak istediğini vurguladı ve AKP’ye karşı mücadelede 1 Kasım’ın önemli bir fırsat olduğuna işaret etti.
Avrupa Seçim Koordinasyonu adına toplantıya katılan NAVDEM yöneticilerinden Bahattin Doğan da “8-25 Ekim arasında Almanya’da yapılacak olan seçimlerde 200 bin oy alalım ki, Tayyip Erdoğan’ın kursağında kalsın” dedi.
ÖZCAN BOZOÐLU / STUTTGART