Alevi köylerinde karakoldan ezan

  • Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Muxundi (Darıkent) köyünün ardından Germisi (Bulgurcular), Dırban (Kızılkale), Farac (Akdüven) köylerinde de karakollardan ezan okutulmaya başlandı. Köylüler bunu öteden beri sürüp gelen asimilasyon politikalarının devamı olarak değerlendirdi.

 

Dersimli köylüler karakollardan ezan okumanın yeni bir uygulama olduğunu, bu durumun inançlarına dönük yeni bir asimilasyon politikası olduğunun altını çizerek tepki gösterdiler.

PİRHA’ya konuşan bir köylü, “Bu yaşımıza kadar karakoldan ezan okunmasını görmemiştik, günde 4-5 kere okunuyor. Yapılanların, devletin Alevilere yönelik asimilasyon politikası olduğunu düşünüyoruz. Bir haftadır ezan okunuyor. Sadece ve sadece Alevilerin yaşadığı köyde ezanın okutulması, bu halkın kültürüyle, değerleriyle dalga geçmektir” dedi.

Bunun asimilasyon olduğunu ifade eden Dersimli yurttaş tepkisini şöyle değerlendirdi: “12 Eylül faşizmi ne ise bugün yapılan da aynı şeydir. Hatta ondan daha da beterdir. Biz ezana değil sadece Alevilerin yaşadığı köylerde ezan okutulmasına karşıyız. Karakollarda yüksek sesle ezan okutuluyor, komşu köyler bile duyuyor ezan sesini.”

Alevi köylerine cami

Mazgirt’e bağlı köy karakollarında yüksek sesle ezan okutulmasından rahatsız olduklarını belirten bir başka köylü ise, “80 ihtilalinde Alevilerin yoğun olduğu köylerde cami yapıldı. İmam gönderdiler, para da alıyordu ama camiye giden kimse yoktu. Camiler yıkıldı, kullanılmıyor, şimdi ise karakollardan yüksek sesle ezan okutularak asimilasyon politikası uygulanıyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

Köyde tek Sünni bile yok

PİRHA’ya konuşan bir başka köylü de, “Sünnilerin olduğu bir yer olsa anlarız ama burada Sünni yok. Alevi inancında olan insanlar var sadece. O yüzden yüksek sesle ezan okutulmasından tüm köylüler olarak rahatsızız. Köylerimizde bir tane bile Sünni yok. Yazık değil mi bizlere, bile bile ne diye asimilasyon politikası uyguluyorsunuz, sessiz mi kalacağız biz buna” diyerek tepkisini dile getirdi.  DERSİM

 

Vali Dersimlilere ‘inançsız’ mı diyor?

HDP Eşbaşkan Yardımcısı ve Dersim Milletvekili Alican Önlü, Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Alevi köylerinde karakollardan ezan okutulmasını Meclis gündemine taşıdı. Önlü’nün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelttiği sorulardan bazıları şunlar:

* Alevi köylerinde ezan okunması Alevi inancına saygısızlık değil midir?

* Vali Mehmet Ali Özkan, Dersim köylülerini inançsız bulduğu için mi bu kararı almıştır?

* Türkiye’de hangi karakollarda ezan okutulmaktadır?

lKöylüleri rahatsız eden ve psikolojik baskı aracına dönüşen bu uygulamayı devreye sokanlar hakkında soruşturma başlatacak mısınız?

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.