Alevilerin kampanyası mitingle sürecek

  •  Demokrasi Konferansı Bileşeni Aleviler, okul öncesi 4-6 yaş arası çocuklara zorunlu din dersi eğitimine karşı kampanya yürütüyor. Avrupa’daki Alevi kurumların da katıldığı kampanya kapsamında 27 Şubat’ta “Demokrasi ve laiklik” sloganıyla merkezi bir miting organize ediliyor.

 

ERDAL ALIÇPINAR/KÖLN

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Eşit Başkanı Hüseyin Mat ile Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Pir Hüseyin Güzelgül, her seviyede zorunlu din dersinin kaldırılmasını, din derslerini ana sınıfa kadar indiren tavsiye kararın iptal edilmesini istediklerini söyledi. 

Türk Milli Eğitim Bakanlığı 1-3 Aralık 2021’de “eğitimde fırsat eşitliği” temasıyla toplandı. Şura, eğitimin kangrenleşen problemlerine çözüm aramak yerine, okul öncesi eğitim dönemindeki çocuklara (4-6 yaş) zorunlu din eğitimini tavsiye eden bir karar da aldı. Kararın, başta Aleviler olmak üzere farklı inançtakiler ve inançlı olmayanları hedeflediğini belirten Aleviler, kararın kaldırılması talebiyle 28 Aralık’ta imza kampanyası başlattı. 

27’sinde merkezi miting

Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Hünkar Hacı Bektaş Veli Vakfı, Demokratik Alevi Dernekleri gibi 13 Alevi çatı kurumunun yanı sıra diğer örgüt, kurum ve şahsiyetlerin de dahil olduğu binlerce kişi katılıyor. Alevi kurumları, zorunlu din derslerine karşı başlatılan kampanya kapsamında 27 Şubat’ta “Demokrasi ve Laiklik” şiarıyla Kadıköy Meydanı’nda düzenlenecek mitinge hazırlanıyor.

Türkiye Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Pir Hüseyin Güzelgül

Sadece Alevilerin meselesi değil

Gazetemize konuşan Türkiye Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Pir Hüseyin Güzelgül, kampanyaya ilişkin olumlu tepkiler aldıklarını belirterek, “Gün geçtikçe yaşam haklarımıza müdahale artarak devam ediyor. Bu sadece Alevilerin sorunu değil. Çünkü sessiz kalınan her adım, bir yenisini getiriyor. Bilimden, ahlaktan, sevgiden, demokrasiden yoksun bir düzen oluşturuluyor. Bu nedenle eşit hak mücadelesi veren, bilimsel eğitim isteyen, özgür ve demokratik bir ülkede yaşamak isteyen herkesin derdi olmalı. Dert edinen herkesin de bu kampanyayı sahiplenmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

Dayatmaya karşı mücadele 

Zorunlu din dersinin uzun yıllardır mücadele ettikleri bir dayatma olduğunu kaydeden Güzelgül, şunları ifade etti: “Şimdiyse bunu 4-6 yaş grubuna indirgemeye çalışıyorlar. Daha bilinci yeni oluşan çocukları din eğitimiyle baskılamaya, bu şekilde de dinci düzenlerini getirmeye çalışıyorlar. Zaten kendi söylemlerinde de ‘dindar ve kindar nesil’ ibaresi geçiyor. İnanç herkesin kendi özgür iradesiyle seçeceği bir olgudur. Biz ‘sevgi bizim dinimizdir’ diyen bir toplumuz ve bu düşüncemiz doğrultusunda mücadelemizi sürdürüyoruz.” 

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Eşit Başkanı Hüseyin Mat

Avrupa da katılıyor

Kampanyaya Avrupa’dan da önemli bir destek var. Zorunlu din derslerinin anti demokratik ve asla laiklikle bağdaşmadığının altını çizen Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Eşit Başkanı Hüseyin Mat, kampanya içinde aktif olarak yer aldıklarını, Kadıköy buluşmasında da olacaklarını söyledi. Mat, “Şu an gündemde olan kampanyanın başarılı sonuçlanması konusunda tüm iletişim kanallarımızı seferber ettik. Son iki üç aydır yoğun bir kampanya süreci yürütülüyor” dedi. 

Umutları büyütüyor

AKP/MHP’nin iktidarını korumak ve güvence altına almak adına her türlü zulmü yaptığını ifade ederek Kadıköy buluşmasının önemine vurgu yapan Mat, şöyle devam etti: “Tüm baskıcı tutum ve dayatmalara inat eylem yapmak, sokakta buluşmak önemli ve biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Çünkü AKP/MHP'nin en çok korktuğu ve çekindiği şey, tüm farklılıklarına rağmen toplumun tüm dinamiklerinin biraraya gelmesidir. 27 Şubat Kadıköy buluşması da tam bu anlamı taşıyor. Farklı toplumsal kesimlerin bir araya gelmesi ve çok sesliliğin bu derece yüksek perdeden söylenmesi içimizdeki umutların büyümesine sebep olmuştur.”

Seçim öncesi sinerji yaratıyor

Kampanyanın, aynı zamanda ilk seçimlerde bu iktidardan kurtulmanın öncülüğünü yapacak nitelikte olduğunu kaydeden Mat, “Çünkü birçok toplumsal kesim bu kampanyada birlikte hareket ediyor. Bu birliktelik, önümüzde bizi bekleyen ilk seçimlerde çok önemli bir sinerjiye dönüşebilecek bir niteliğe sahip. Bu bakımdan son derece önemli ve desteklenmeli. Umuyorum başarılı oluruz ve barışı, demokrasiyi, eşitliği, özgürlüğü yaşadığımız topraklara hep birlikte getiririz” şeklinde konuştu. 

Siz de katılabilirsiniz

Alevi kurumları, kampanya için dijital ortamda da imza topluyor. 3 Mart’a kadar sürecek kampanya kapsamında toplanacak imzalar, Türk Milli Eğitim Bakanlığı’na teslim edilecek. Kampanyaya, “egitimdefirsatesitligi13@gmail.com” adresine mail göndererek ya da “https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdceY-giw-M-y9hoyaq3Ypt49nq52w2IGWTTvo8b9NGJ0APtA/viewform” linki üzerinden katılabilirsiniz.

 

Aleviler bir kez daha incitildi

ABF Genel Başkan Yardımcısı Müslüm Metin, ibadethane olan cemevlerine ticarethane olarak bakılmasının Alevileri bir kez daha incittiğini söyledi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkan Yardımcısı Müslüm Metin, ANF’ye konuştu. Metin, cemevlerine gelen doğalgaz ve elektrik faturalarıyla ilgili şunları söyledi: “Elektrik faturaları ve zamlar herkesi yaktı ama Alevi toplumunu en çok söylemler ve ibadethanelerin ticarethane olarak geçmesi incitti. Daha önce de bununla ilgili itirazlarımız olmuştu ama o dönem o kadar farkındalık yaratmadı. Bu dönem zamların aşırı olmasından dolayı farkındalık arttı. Garip Dede Cemevi’ne, Pir Sultan Abdal Dernekleri şubelerine, ABF’ye bağlı cemevlerine bir anda salgın koşullarına rağmen aşırı fiyat artışı ister istemez  etkiledi. Ülkenin sağlık sorunları nedeniyle iki yıldır Alevi kurumları toplantı yapamıyor. Biz bağışlarla ayakta duran kurumlarız ve bu dönem gelirimiz olmadı, giderler arttı. Cemevleri, daha önce AİHM’in de verdiği kararın uygulanmamasından dolayı hala bir ibadethane statüsüne kavuşmadı. Bununla ilgili daha önce mahkeme kararlarına itirazlarımızı yapmıştık. İtirazların işleyişi yavaş.”

Alevilerin, Kerbela’dan günümüze her zaman için mazlumun yanında yer aldığını ifade eden Metin, gelen zamlar karşısında sokağa çıkan halklar ve maaşlarına zam isteyen işçilerin direnişini desteklediklerini söyledi. Metin, “Hep birlikte olursak bu olumsuzlukları ortadan kaldırırız” dedi. 

Metin, Alevilerin taleplerinin görünür olmadığı hiçbir partiyle ya da kurumla yan yana olamayacaklarını vurguladı. Metin, şunları ifade etti: “Alevilerin talepleri ortak yaşam, eşit yurttaşlık. Cemevlerinin yasal statüye kavuşmasını istiyoruz. Bir partinin programında talepleri yer almıyorsa Aleviler de orada olmaz. Alevi örgütleri olarak haksızlığın olduğu her yerde her zaman için mücadele ettik ve edeceğiz. Tarihimizde de bu böyle.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.