Almanya'da Covid aşılaması başladı

Dünya Haberleri —

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach

  • Almanya’da  COVID-19’a sebep olan Eris ve diğer alt varyantlarına karşı güncellenmiş yeni aşıların yapılmasına başlandı. Avrupa genelinde “Eris”in yayılma hızı ve görülme sıklığı Fransa’yı aşı zamanını güncellemeye itti. 

Almanya’da aşılamaların başlanması nedeniyle bir açıklama yapan Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, yaşlıları ve hastanelerde veya bakım evlerinde çalışanlar gibi risk altındaki grupları uyarlanmış aşıyı yaptırmaya çağırdı. Lauterbach, "Covid enfeksiyonu soğuk algınlığı değil. 60 yaş üstü ya da risk faktörleri olan insanlar için küçümsenecek bir durum da değil" dedi.

Kısıtlama ihtimali yok
Lauterbach, sonbaharda yine "çok sayıda Covid-19 enfeksiyonu vakası" olacağını iddia etti, ancak Almanya’nın, "enfeksiyon durumunun daha iyi izlenmesi ve nüfusun temel bağışıklığı nedeniyle çok daha hazırlıklı. Bu nedenle temas kısıtlamaları anlamında önlemlerin tekrar gerekli olacağına inanmıyorum" diye konuştu.

Günlük 772 enfeksiyon
Almanya’da halk sağlığından sorumlu Robert Koch Enstitüsü (RKI), ülkede yaklaşık iki aydır vakalarının artışta olduğunu bildirdi. Almanya Aşılama Daimi Komisyonu da (Stiko), hastalığın ağır seyretme riski yüksek olan kişilere takviye aşısı yaptırmalarını önerdi. Günlük vaka sayısı iki katına çıktığını duyuran RKI, Almanya'daki güncel enfeksiyon sayısının bin 421 olduğunu, son 7 gün içinde günde ortalama 772 yeni enfeksiyon kaydedildiğini açıklarken, geçen hafta içinde 100 bin kişi başına 6,5 yeni enfeksiyon tespit edildiğini de aktardı.

Fransa’da yüzde 30 artış
Fransa’da ise aşılamanın iki hafta önce başlanmasına karar verildi. Fransa Sağlık Bakanı Aurelien Rousseau, Sağlık Risklerini İzleme ve Önleme Komitesi’inden (Covars) 8 Eylül'de  Covid'e karşı aşı kampanyasının hızlandırılmasının gerekli olup olmadığı konusunda görüş istediğini belirtti.
Covars’ın Covid aşısının "kırılgan nüfusa" ve virüse doğrudan maruz kalan nüfusa daha hızlı açılmasını tavsiye ettiğini belirten Bakan, "Covars’ın görüşünü dikkate alarak kampanyanın 2 hafta öne çekilmesine karara verdik. Geçen haftadan bu yana vaka sayısı yüzde 30 civarında arttı. Virüs gözle görülür biçimde dolaşıyor, her birimiz etrafımızda vakaları görebiliyoruz" dedi.

65 yaş ve üzeri öncelikli davet edildi
Fransa’da hükümet öncelikli olarak risk altındaki kişilere çağrı yaptı. Cuma günü tüm hastane ve bakım merkezlerine gönderilen "acil DGS" mesajında, "bu kampanyanın hedef kitlesinin özellikle 65 yaş ve üzeri kişiler, ağır hastalıkları olan, bağışıklık sistemi zayıf veya savunmasız kişiler, hamile kadınlar ile huzurevi sakinlerinin yanı sıra virüs ile doğrudan ve düzenli temasta olan sağlık ve sosyal sektörlerdeki profesyonellerin" öncelikli aşılanması istendi.

Fransa, Pfizer aşısı yapacak
Fransa’daki aşı kampanyasında, başlangıçta mevcut çoğunlukta dolaşan varyant XBB.1.5'e uyarlanan yeni Pfizer aşısı kullanılacak. Fransız Bakan, "Bu bir alarm değil, ama virüs burada ve en savunmasız insanlar için etkili olan aşıları öne çıkarıyoruz. Diğer taraftan da el yıkama ve maske takma gibi bariyer önlemlerine de devam edilmesi gerekiyor" dedi. BERLİN

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.