Almanya, Lina E. için ayakta

Dünya Haberleri —

Almanya'da Lina E. protestoları Foto: AFP

Almanya'da Lina E. protestoları Foto: AFP

  • Dersden Yüksek Mahkemesinin neo-Nazi karşıtı Lina E.’ye hapis cezası vermesi ile Almanya’da sokak gösterileri başladı. 2 günden beri süren gösterilerde çok sayıda gözaltı var. Leipzig kentinde “X gecesi” düzenleyen solcu guruplar ile polis arasında gece boyunca arbede yaşandı. 
  • Almanya'da neo-Nazileri şiddet yoluyla "cezalandıran" bir örgütün lideri olmakla suçlanan Lina E.’ye verilen 5 yıl 3 ay hapis cezasına tepki gösteren protestocular ile polis arasında arbede yaşanıyor. Polisin yasaklama kararını dikkate almayan anti faşistler gösteri yapmayı sürdürüyor. 

 

Almanya'da 29 yaşındaki üniversite öğrencisi Lina E.'ye neo-Nazilere saldırı düzenlediği gerekçesiyle hapis cezası verilmesi üzerine başlayan protesto gösterileri iki gündür devam ediyor. Bremen, Berlin, Hamburg ve Dresden’de devam eden protestolara çok sayıda kişi katılıyor. Lina E.'nin öğrenci olduğu Leipzig kentinde, polisin yasaklamasına rağmen yüzlerce kişi dün gece sokağa döküldü. Lina E.'ye verilen cezayı protesto eden gruplarla polis arasında çatışma çıktı.

Lider olmakla suçlandı
Lina E., 31 Mayıs günü Dresden Yüksek Mahkemesi tarafından "suç örgütüne üye olmak" suçlamasıyla 5 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Lina E. ve ismi açıklanmayan üç erkek, 2018-2020 arasında Leipzig'in yanı sıra Wurzen ve Eisenach kentlerinde neo-Nazilere çekiç, beysbol sopası ve demir çubuklarla saldırı düzenlemekle suçlanıyordu.
Neo-Nazileri hedef alan grubun lideri olmakla suçlanan ve 2020 yılından bu yana cezaevinde tutulan Lina E., adli kontrol şartıyla serbest bırakılsa da, hapis cezasının kesinleşmesi binlerce kişiyi sokağa döktü.

1500 eylemci barikat kurdu
Leipzig’de Cumartesi gecesi için planlanan protestoya polis tarafından yasak getirildi. Ancak yasak, eylemcileri engellemedi. Leipzig'de dün gece de göstericiler ile polis arasında çatışma çıktı. Sokaklara barikat kuran eylemciler, polisin gaz ve tazyikli su ile müdahalesine taş atarak yanıt verdi. Eylemciler, kentin birçok sokağında ateş de yaktı. Reuters'a açıklama yapan polis sözcüsü, eyleme yaklaşık 1500 kişinin katıldığını söyledi. Mitingin yapıldığı parkta durum akşam geç saatlerde biraz sakinleşti. Ketteki hastanelerin acil servisleri gece boyunca teyakkuzda kaldı. 

Bremen, Hamburg ve Berlin gösterileri
Bremen'deki olaylarla ilgili açıklama yapan polis sözcüsü, polise cam şişe, taş ve havai fişek atıldığını söyledi. Bir polis arabası da hasar gördü. Kimsenin yaralanmadığı protesto gösterilerinde yaklaşık 70 kişi şüphe üzerine gözaltına aldındı. Durum akşam geç saatlerde sakinleşti. 
Protestoların bir diğer adresi Hamburg'du bir araya gelen yüzlerce gösterici, polisin eşliğinde Schanzenviertel boyunca yürüdü. "Hepsini serbest bırakın" pankartları ile yürüyen göstericiler bu minvalde slogan attı. Buradaki gösterilere de 1.200 kişinin katıldığı açıklandı. Polis sözcüsü üç memurun hafif yaralandığı olaylarda beş kişinin göz altına alındığını açıkladı. Bir polis sözcüsü, her şeye rağmen gösterinin "ağırlıklı olarak barışçıl" geçtiğini söyledi.
Berlin'de gösterilere katılanların sayısını 450 kişi olarak açıklayan polis, burada da gösterilerin genel olarak barışçıl bir atmosferde geçtiğini duyurdu. Polis göstericilerle polis arasına birkaç küçük itişme olduğunu duyurdu. Berlin gösterisinde de üç polis hafif yaralanırken bir kişi gözaltına alındı.

Karara itiraz edildi
Der Spıege’nin haberinde, Leipzig'deki idare mahkemesinin, Cuma günü geç saatlerde acil durum başvurusunun reddedildiğini yazdı. Haberde Lina E., karara karşı Bautzen'deki Sakson Yüksek İdare Mahkemesi'ne itiraz ettiği belirtiliyor. "Legal Tribune Online" daha önce yaptığı haberde acilen karar verilmesi gerektiğini yazmıştı. 

Gözardı edilen sağlık durumu
Lina E.'nin adli kontrolle bırakılması, Almanya'da bir diğer kesimin de tepkisini çekmiş durumda. Neo-Nazilere karşı "kanun infazcısı" gibi hareket eden 29 yaşındaki kadının serbest bırakılmasının, şiddeti kabul edilebilir hale getireceği gerekçesiyle itirazlara da sebep oldu. Alman basını, Lina E.'nin sağlığının iyi olmadığını, temyiz başvurusu sonuçlanana kadar kimliğine ve pasaportuna el konduğunu yazdı. BERLİN

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.