Almanya, olmayan sinyallerde ısrarlı

Dünya Haberleri —

.

.

  • AB Dışişleri Bakanları, Türkiye'ye yönelik Aralık’taki liderler zirvesinde kararlaştırılan yaptırımları rafa kaldırma kararı aldı. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’a göre; Ankara'dan olumlu sinyaller geliyor.

 

Libya’dan Şengal’e kadar dışarıda sürdürdüğü saldırgan politikaya, içeride de devlet terörüyle eşlik eden; kendi yasalarını uygulamayıp AİHM kararlarını ciddiye almayan Türk hükümeti, Almanya’nın başını çektiği AB içindeki bloktan destek almaya devam ediyor. AB Dışişleri Bakanları toplantısına da  bu destek yansıdı. AB içinde Türkiye’ye yönelik yaptırım konusunda hala görüş ayrılıklarının sürdüğü belirtilirken, bu görüş ayrılıklarını gidermek için özel bir toplantı yapılmasının gerekliliğine işaret ediliyor. İsmini açıklamak istemeyen bir AB diplomatının AFP’ye verdiği bilgiye göre; olası yaptırımların listesi şimdiden hazır, ancak AB bunu şimdi açıklamayı doğru bulmuyor.

AB Dışişleri Bakanları toplantısı sonrasında açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Olumlu gelişmeler kaydedildiğini gördüğümüz için Türkiye'ye karşı bugün yaptırım kararı almadık" dedi.

Yunanistan ile Türkiye arasında 2016'da son verilen istikşafi görüşmelerin yeniden başlatıldığına ve Türkiye'nin şu an Doğu Akdeniz'deki tartışmalı bölgelerde gemisinin bulunmadığına işaret eden Maas, "Bunlar uzun süredir beklediğimiz olumlu sinyaller. Bu sinyallerin AB tarafından gelecek yaptırım kararlarıyla gölgelenmemesi gerekir" dedi. Almanya Dışişleri Bakanı, şimdi Ankara'dan gelen olumlu sinyallerin kalıcı olmasının önem taşıdığını belirterek, "O zaman AB ile Türkiye arasında yeniden bir pozitif gündemden de bahsedebilecek durumda oluruz" diye konuştu.

Maas, AB tarafından pozitif gündemin, Türkiye ile Gümrük Birliği'nin genişletilmesi ve Suriyeli sığınmacılara ek yardımlar gibi maddeleri kapsayabileceğini kaydetti.

Jestleri not etmişler

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun geçen hafta Brüksel'de yaptığı temaslardan sonra AB ve Türkiye'nin son haftalardaki olumlu ivmeyi devam ettirme konusunda anlaştığını bildirdi. "Türk makamlarının son AB Konseyi Toplantısı'ndan beri gönderdiği önemli mesajları ve jestleri not ettik" diyen Borrell, Türkiye ile diyalog ve iş birliğini sağlamlaştırmak için temasların önemini teyit ettiklerini aktardı.

Borrell, Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelere atıfta bulunarak, iki ülke arasındaki deniz anlaşmazlıklarının çözümünün BM Deniz Hukuku Sözleşmesi (UNCLOS) temelinde bulunabileceğini kaydetti.  Borrell, BM öncülüğündeki Kıbrıs müzakerelerinin en kısa sürede yeniden başlamasının da eşit derecede önem taşıdığını, AB'nin daha önce olduğu gibi gözlemci olarak müzakerelerde bulunmaya hazır olduğunu bildirdi.

10-11 Aralık'taki liderler zirvesinde Türkiye'ye yönelik, Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama ve sondaj faaliyetleriyle bağlantılı kişi ve kuruluşları içeren yaptırım listesinin genişletilmesi kararı alınmıştı. Yaptırımların çerçevesi, Aralık 2019’da oluşturulmuş, geçen yıl Şubat’a da Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) iki yöneticisi yaptırım listesine alınmıştı.

Türkiye'ye karşı bu listenin dışında daha ağır yaptırımları da içerecek şekilde yaptırımların kapsamının genişletilmesi için karar ise Mart’ta düzenlenecek zirveye bırakılmıştı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Mart’a kadar Türkiye ile ilişkilerin seyri ve olası yaptırım seçenekleriyle ilgili bir rapor hazırlamakla görevlendirilmişti. BRÜKSEL

 

61. tur da tamamlandı

Türkiye ile Yunanistan arasında 61. tur istikşafi görüşmeler Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde yapıldı.

Görüşmelere Türk tarafı adına Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Dışişleri Bakanlığı Denizcilik Havacılık Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Dışişleri Bakanlığı Denizcilik ve Havacılık Hudut Gen Müdür Yardımcısı Barış Kalkavan katıldı.

Yunanistan heyetine ise Türkiye ve istikşafi görüşmeler konusundaki tecrübeli emekli büyükelçi Pavlos Apostolidis başkanlık etti. Ayrıca görüşmede, Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Büyükelçi Aleksandros Kuyu ve Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri'nin Özel Kalem Müdürü İfigeniya Kanara yer aldı.

Daha önce yapılan 60 turda ele alınan konular değerlendirilerek, mevcut durum ve son gelişmeler ile geleceğe yönelik bu konularda atılabilecek adımlar ele alındı. Taraflar, istikşafi görüşmelerin 61. turunda, bir sonraki görüşmenin Atina'da yapılması konusunda mutabık kaldı.

Yunanistan’ın çok okunan gazetelerinden Kathimerini, Yunan diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberde görüşmenin detaylarını ve Yunanistan’ın beklentilerini aktardı. Haberde, “Yunanistan, Türkiye’den önemli ilerleme için somut adımlar bekliyor” denildi. Atina yönetiminin ilerleme ve iyileşme görmek istediği alanlar ise Türkiye’nin Ege’deki provokasyonlarının sona ermesi, Ankara’nın savaş tehdidini (casus belli) sonlandırması ve Türkiye’nin uluslararası yasalara uyması.

Gazete, gelecek görüşmenin Şubat sonunda ya da Mart başında Atina’da gerçekleşeceğini yazarken, “Kesinlikle AB Zirvesi’nden önce olacak, zira iki ülkenin iyi ilişkiler geliştirme konusunda ilerlemeye devam ettiğinin mesajı verilmek isteniyor” yorumunu paylaştı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.