Almanya’da 100 bin eşiği aşıldı 

Dünya Haberleri —

Alman Sağlık Bakanı Karl Lauterbach (sağda), 17 Ocak’ta Schwerin kentindeki aşı merkezinde bir gence bizzat aşı yaptı. Foto: AFP

Alman Sağlık Bakanı Karl Lauterbach (sağda), 17 Ocak’ta Schwerin kentindeki aşı merkezinde bir gence bizzat aşı yaptı. Foto: AFP

  • Almanya’da salgının başından bu yana vaka sayısı ilk kez 100 bini aşarken, Sağlık Bakanı Lauterbach’tan “zorunlu aşı en geç Mayıs’a kadar başlamalı” uyarısı geldi.

Almanya dün salgının başından bu yana en yüksek yeni vaka sayısını raporladı; günlük sayı ilk kez 100 binin üzerine çıktı. Robert Koch Enstitüsü (RKI), son 24 saatte 112 bin 323 yeni enfeksiyon saptadı. Salı günü 74.405 olan vaka sayısı bir hafta önce 80 bin 430’du. Ülkedeki toplam vaka sayısı ise 8 milyon 187 bine yükseldi. Son 24 saatte 239 kişinin virüs nedeniyle yaşamını yitirmesiyle ülkede toplam can kaybı ise 116 bin 81'e çıktı. 7 günlük insidans ise 553’ten 584'e yükselerek rekor tazeledi.

Zorunlu aşı gündemde

Son haftalarda aşılamaya hız veren Almanya’da iki doz Covid-19 aşısı olanların sayısı 60,6 milyon. Ancak bu rakam salgının sona ermesini sağlamak için yeterli değil. Bilim insanlarına göre; aşılama oranının daha da artması gerekiyor. 

SPD’li Başbakan Olaf Scholz ve Sağlık Bakanı Karl Lauterbach vaka artışını önlemek için ülke çapında aşı zorunluluğu istiyor. 

Bundestag görüşecek

Konunun ay sonunda Federal Meclis’te (Bundestag) görüşülmesi bekleniyor. Almanya’da şu anda sadece sağlık personeli ile bakım evinde çalışanlara aşı zorunluluğu var. Aşı  zorunluluğu Başbakan Scholz tarafından Aralık ayında önerilmişti ancak şu ana kadar görünürde herhangi bir yasa yok. Scholz, Federal Meclis'te parti baskısı olmaksızın vicdani bir karar çıkmasını istiyor. Yasa, meclis grupları arasından önergeler şeklinde hazırlanacak. Muhalefet ise Scholz'u kendi yasasını hazırlamaktan kaçınmakla suçluyor.  

Omicron Şubat’ta zirve yapacak 

Sağlık Bakanı Lauterbach ise Salı akşamı “RTL Direkt” programında yaptığı açıklamada, “Omicron dalgası muhtemelen Şubat ortasında zirve yapacak” dedi. Lauterbach, Omicron’un son varyant olmayacağını da yenileyerek, gelecek sonbaharda mutasyona uğramış bir Delta varyantıyla karşı karşıya kalınabileceğini söyledi. Her vatandaşın muhtemelen bir noktada enfekte olacağını öngören Epidemiyoloji uzmanı Bakan, “Ancak bu enfeksiyona dikkatsizce izin vermeniz gerektiği anlamına gelmez. Birçok insan henüz bağışıklık koruması oluşturmadı. Yaşlı insanlar ve özellikle risk faktörleri olan kişiler muhtemelen Omicron ile çok ciddi şekilde hastalanacaklardır” uyarısında bulundu.

Zorunlu aşı Mayıs’ta başlamalı

SPD’li Bakan “Hala işe yarayan bir uygulama yapmak istiyorsak, Nisan ya da Mayıs ayında aşılamayı zorunlu hale getirmeliyiz” diyerek, Federal Meclis’e zorunlu aşılamanın getirilmesi için hızlı bir karar vermesi çağrısında bulundu.

BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.