Almanya’da 3G dönemi başlıyor

Dünya Haberleri —

Almanya’da hükümet vaka artışı nedeniyle sert önlemleri yürürlüğe koymaya hazırlanıyor foto: AFP

Almanya’da hükümet vaka artışı nedeniyle sert önlemleri yürürlüğe koymaya hazırlanıyor foto: AFP

  • Vaka sayılarındaki artışın önlenemediği Almanya’da Bundestag bugün yeni korona yasasını ele alacak. Gelecekte 3G kuralının sadece işyerleri için değil, ulaşımda da geçerli olması hedefleniyor.

Almanya'da pandemiyle mücadelede gidişat pek iç açıcı değil. 100 bin nüfusta haftalık korona vaka sayısını gösteren insidans değeri dün 319’un üzerine çıktı. Bu, ülke için yeni bir rekor. Önlemlerin sertleştirilmesi gündemde. Bugün Federal Meclis’in gündemine gelecek yeni korona yasası işyerleri ile toplu taşımada taşımada 3G kuralı ile sağlıkçılar ile eğitimcilere aşı zorunluluğunu dayatıyor. Homeoffice de geri dönüyor.

Müstakbel hükümet uzlaştı

Almanya'da yeni hükümetin kurulması için koalisyon görüşmeleri yürüten Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'nin (FDP) vaka sayılarının hızlı artışı karşısında yürürlükteki Halkı Enfeksiyondan Koruma Yasası'nın geliştirilmesi üzerinde uzlaştığı açıklandı.

Yeni yasa meclise geliyor

Bugün yeni korona yasası meclise gelecek. Eyalet başbakanları da Başbakan Angela Merkel başkanlığında toplanacak. Yarın ise Federal Konsey yeni kararları ele alacak. Pandemi ile mücadelede sert değişiklikler gündemde.

Taslak sert tedbirler içeriyor

Alman haber ajansı dpa SPD, Yeşiller ve FDP'nin meclis grupları arasında üzerinde anlaşmaya varılan yasa taslağını yayımladı.

İşyerlerinde ve ulaşımda 3G kuralı

Revize edilmiş Enfeksiyondan Koruma Yasası'nın taslağı 3G kuralını işyerlerinde aktif hale getirmeyi hedefliyor. Müstakbel koalisyon ortakları, korona virüsü vaka sayılarının artışını engellemek için 3G olarak bilinen, "aşı olma, hastalığı geçirmiş olma ve negatif test şartının" Almanya genelinde tüm işyerlerinde uygulanmasını istiyor.

Denetim nasıl olacak?

İşverenlerin 3G kuralını günlük olarak işyerinde kontrol etmesi de planla dahilinde. Ancak bu denetimin nasıl sağlanacağı belirsizliğini koruyor. Zira Avrupa Birliği’nin Kişisel Verilerin Korunması Yasası Almanya dahil tüm AB ülkelerinde vatandaşların şahsi bilgilerinin izni alınmadan saklanmasına ya da paylaşımına müsade etmiyor.

Homeoffice geri dönüyor

Ayrıca evden çalışmanın mümkün olduğu işler için bunun yükümlülük haline getirilmesine karar verildi. 

Kimi mesleklere aşı zorunluluğu

Klinikler ve bakımevleri ile okullarda çalışanların düzenli testlere tabi tutulmasının yanı sıra "bu branşlarda aşı yükümlülüğü" getirilmesi de gündemde. Klinikler ve bakımevlerini ziyaret edeceklerin de yalnızca günlük negatif korona testi ile içeri girmesine izin verilmesi isteniyor.

Toplu taşımada 3G işler mi?

Bunun yanı sıra tren seyahatlerinde de 3G şartının aranması gibi önlemler üzerinde duruluyor. 3G kuralının otobüs ve trenlerle yerel toplu taşımada, ICE ve Intercity ile uzun mesafeli toplu taşımada ve hava trafiğinde geçerli olması hedefleniyor. Taslağa göre, yolcuların koronavirüse karşı tamamen aşılandığını, iyileştiğini veya 24 saatten daha eski olmayan bir negatif test için kanıt ibraz etmesi gerekecek. 

EVG endişeli

Taslağa göre, taşıyıcılar bunu rastgele bir şekilde kontrol etmek durumunda. Demiryolları ve Toplu Taşıma Sendikası

(EVG) Başkan Yardımcısı Martin Burkert tagesschau24'te yaptığı açıklamada bu planları endişeyle izlediklerini açıkladı. Yolculara 3G kontrolünü yapacak demiryolu personeline daha fazla saldırı olacağından kortuğunu belirten Burkert, "Zorbalık, hakaret ve fiziksel saldırılar ne yazık ki her gün oluyor" dedi. 

Belgelerde sahteciliğe ağır ceza geliyor

Öte yandan korona testleri veya aşı sertifikalarında sahtecilik yapanlar daha ağır cezalarla karşı karşıya kalacak. Özellikle ciddi "yetkisiz sağlık sertifikası verilmesi" vakalarında, "fail ticari temelde veya çete üyesi olarak hareket ederse", üç aydan beş yıla kadar hapis cezası alabilir. HABER MERKEZİ

.

Aşısızlara kısıtlama gelebilir

Avusturya’nın ardından Almanya’da da aşısızlara kısıtlama getirilmesi gündemde.

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Robert Habeck ve FDP Genel Başkanı Christian Lindner vaka sayısındaki artışın, yeni adımlar atılmasını gerekli kıldığını söyledi. Aşısızlar için kısıtlamaların gündeme gelebileceğini belirten Habeck, Funke Medya Grubu'na yaptığı açıklamada "durumun dramatikliği nedeniyle aşısızlar için bölgesel olarak temas sınırlamasının gerekli olabileceğini" söyledi. Habeck, çocukların muaf tutulması şartıyla hukuki olarak aşı olanlar ile aşısızlar arasında fark gözetmenin mümkün olduğunu savundu.

Stiko: Herkes güçlendirici aşı olmalı

Almanya’da artan sayılar nedeniyle güçlendirici aşılar şu anda daha fazla tartışılıyor. Daimi Aşı Komisyonu (Stiko) şimdiye kadar bunu yalnızca 70 yaşından büyük kişiler için ve bakımevinde kalanlar ile tıbbi ve hemşirelik personeli için tavsiye ediyordu. Ancak bu yakında değişebilir. Stiko Başkanı Thomas Mertens komisyonunun 18 yaşın üzerindeki herkese güçlendirici aşı yapılmasını tavsiye edeceğini söyledi.

Nüfusun 67,6'sı tam aşılı

Almanya'da 56 milyondan fazla insan ve yani toplam nüfusun yüzde 67,6'sı artık koronavirüse karşı tam aşılı. 58,3 milyon kişi de virüse karşı en az bir kez aşılandı. Bu da yüzde 70,1'lik bir orana tekabül ediyor. Yaklaşık 4 milyon kişiye de destekleyici aşı yapıldı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.