Almanya’da durum endişe verici

Dünya Haberleri —

Almanya'da Covid 19 vakalarında artış

Almanya'da Covid 19 vakalarında artış

  • İnsidansın dört haftada beş kat arttığı Almanya’da durum endişe verici. Vakalar sürekli yükselirken, hastanelerin kapasitesi sınırda.

Vaka artışının önlenemediği Almanya’da hastaneye yatış oranı, korona önlemleri için yeni ölçüt olacak. 
Almanya’da insidans dört haftada beş kat arttı. 110 ilçede insidans 500’ün, 12 ilçede ise binin üzerinde, birçok hastane sınırda. 5 ila 14 yaşındakilerin insidansı 700’ün üzerinde. Ülkede şu anda tahmini yarım milyon korona vakası var. Sadece dün 52 bini aşkın yeni vaka daha kayıtlara geçti. 201 kişi de hayatını kaybetti. Verileri Robert Koch Enstitüsü (RKI) açıkladı.

Aşılama yavaş ilerliyor
Almanya’da 83 milyonluk nüfusun yüzde 67’si tam aşılı, bu yüksek bir oran gibi görünse de toplumsal bağışıklık sağlamaya yetmiyor. Zira Delta varyantının alt edilebilmesi için bu oranın yüzde 80’nin üzerinde olması gerekli. RKI aşılamaya yeniden ivme kazandırılmasını istiyor. 

Durum dramatik
Sağlık Bakanı Jens Spahn ve RKI Başkanı Lothar Wieler dün sabah Berlin’de düzenlediği basın toplantısında yükselişi durdurulamayan korona vakalarına dair açıklamalarda bulundular. Wieler, Almanya’nın tamamında durumun çok ciddi ve dramatik olduğunun altını çizdi. 

Hastanelerin kapasitesi sınırda
”Binlerce enfekte insan aynı zamanda yüzlerce ölüm anlamına gelir” diyen Wieler, yoğun bakım servislerinin kapasitesinin sınırda olduğu uyarısında bulundu: ”Artık işleri tersine çevirmeliyiz. Gerçekten hiç zaman kaybetmemeliyiz. Yaşlıları ve çocukları korumalıyız.”
RKI Başkanı diğer şeylerin yanı sıra, kötü havalandırılan barlar gibi sıcak noktaların kapatılması çağrısında bulundu ve aşıların önemini vurguladı. Wieler, ”Aşılar çok, çok iyi çalışıyor” dedi. 

Spahn: Artık eylem zamanı
”Ulusal acil bir durum”dan söz eden Sağlık Bakanı Spahn da ”Artık kararlı eylem gerekiyor. Aşılama, test etme ve hepsinden önemlisi temasın azaltılması gerekiyor. Sadece aşılar ve takviyelerle artık 4. dalgayı kırmak mümkün değil” dedi.
Perşembe günü eyalet başbakanlarıyla yaptığı görüşmenin ardından konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel de ”Daha fazla insan aşılansaydı, şimdi alınması gereken önlemlerin çoğu gerekli olmayacaktı” demişti.
Yasa Konsey’den de geçti
Öte yandan Bundestag’tan sonra Federal Konsey de SPD, Yeşiller ve FDP tarafından sunulan tartışmalı yeni Enfeksiyondan Korunma Yasası’nı oybirliğiyle onayladı. Bu, ülke çapında 2G kurallarının ve otobüslerde, trenlerde ve iş yerlerinde ise 3G’nin (aşılanmış, test yaptırmış, iyileşmiş) önünü açıyor.

Hastaneye yatış oranı yeni kriter
Almanya’da 7 günde 100 bin kişide tedavi için hastaneye kabul edilen korona hastalarının sayısına göre yeni önlemlerin alınıp alınmamasına karar verilebilecek.
Bu rakam 3’ü aşarsa ”2G kuralı” geçerli olacak. 2G kuralına göre sadece aşılanmış ve hastalığı geçirip iyileşenlerin restoranlara, kafelere, spor salonlarına, otellere, kültür sanat faaliyetlerinin düzenlendiği mekanlara ve kişisel bakım yapan yerler gibi diğer kapalı mekanlara girmelerine izin verilecek. 
Söz konusu rakamın 6’yı aşması durumunda ”2G plus” uygulaması geçerli olacak. Buna göre, aşılanmış ve hastalığı geçirip iyileşenlerin de kapalı mekanlara girebilmeleri için negatif test ibraz etmeleri gerekecek.
Rakamın 9’u aşması durumunda ise eyalet parlamentoları, Enfeksiyondan Korunma Yasası çerçevesinde çok daha sert önlemler alabilecekler. n BERLİN 

Bayern’de Noel panayırları iptal

Bayern pandemi nedeniyle tüm Noel panayırlarını iptal etti. Ayrıca kulüpler, barlar ve tüm gece açık restoranlar önümüzdeki üç hafta boyunca tekrar kapatılacak. Karar eyalet Başbakanı Markus Söder (CSU) tarafından kabinesinin Münih’teki toplantısının ardından Cuma günü açıklandı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.