Almanya'da görülmemiş zamlar

Dünya Haberleri —

Almanya'da zam haberleri peş peşe geliyor / foto: Tobias Schwarz/AFP

Almanya'da zam haberleri peş peşe geliyor / foto: Tobias Schwarz/AFP

  • Almanya’da enflasyon yüzde 4’ün üzerine çıkarak son 28 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ulaşım, akaryakıt, gaz, elektrik ve posta fiyatlarında peş peşe zam haberleri geliyor.

 

Almanya Federal İstatistik Dairesi, 2020 yıla göre yüzde 14,3'lük artış gösteren enerji fiyatları nedeniyle ülkede yaklaşık 28 yıldır görülmeyen seviyede bir enflasyon ile karşı karşıya olduklarını açıkladı. 1993 Aralık ayında yüzde 4,3 olarak kaydedilen enflasyon seviyesi Eylül 2021’de yüzde 4,1 olarak kayıtlara geçti.

Almanya’da enflasyonun tavan yapması nedeniyle kalorifer yakıt ücreti yüzde 76,5, benzin fiyatlarında yüzde 28,4, doğalgazda yüzde 5,7 ve elektrik ücretinde yüzde 2 oranında artış yaşandı.

Kira ve sebze fiyatlarına yansıdı

Enflasyon tüketim malları ve hizmetlerde de kendini hissettirdi. Taşıt fiyatları yüzde 6,4, mobilya fiyatları yüzde 4,4 artarken hizmetlerde yüzde 2,5'lik artış görüldü. Kira ücretlerinde yüzde 1,4 oranında artış yaşanırken, sebze fiyatlarında yüzde 9,2’ye varan fiyat arışları görüldü.

Ekonomistler: Fiyatlar artacak

Almanya’da hükümet, koronavirüs salgını tedbirleri nedeniyle ekonomide yaşanan gerilemeyi durdurmak için geçici olarak KDV indirimine gitmişti. 2020’nin Temmuz ve Aralık ayları arasında yüzde 19 olan KDV oranı yüzde 16'ya, bazı temel tüketim maddelerindeki yüzde 7'lik KDV oranı da yüzde 5'e çekilmişti. Ancak uygulamanın 2021 başında sona ermesiyle birlikte fiyatlar yükselişe geçti.

Ekonomistlere göre, enflasyon yıl sonuna kadar daha fazla artacak ve yüzde 5’lere varacak, şayet 2022’de tedarik zinciri sorunları aşılırsa enflasyon oranları düşüşe geçecek.

FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.