Almanya'da Merkel sonrası yeni dönem

Dünya Haberleri —

Almanya seçimlerinde Merkel'in partisi CDU büyük oy kaybı yaşadı

Almanya seçimlerinde Merkel'in partisi CDU büyük oy kaybı yaşadı

  • Almanya'da Federal Meclis'in yeni üyelerini ve Angela Merkel sonrasında ülkeyi yönetecek başbakanı seçmek üzere Pazar günü 60,4 milyon seçmen sandık başına gitti.

 

Geçici resmi sonuçlara göre Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 25,7 oy alarak seçimlerin galibi oldu. SPD’nin başbakan adayı Olaf Scholz, sonuçlardan memnun olduklarını ve büyük başarı sağladıklarını kaydetti. SPD’nin iktidar yetkisine sahip olduğunu belirten Scholz, “Sonuçlara göre seçmen beni başbakan olarak görmek istiyor” ifadelerini kullandı.

CDU/CSU tarihi oy kaybı yaşadı

Hristiyan Birlik (CDU/CSU) tarihinin en büyük oy kaybını yaşadı, yüzde 24,1 oranında oy aldı. Birliğin başbakan adayı Armin  Laschet, “sonuçtan mutlu olmadıklarını” belirtti ve “CDU liderliğinde bir hükümetin kurulabilmesi için her şeyi yapacaklarını” kaydetti.

Yeşiller güç kazandı

Yeşiller de seçimlerin kazananları arasındaydı. 2017 yılında  yüzde 8,9 oy alan Yeşiller, bu seçimlerde yüzde 14,8 oy alarak kurulacak hükümette önemli bir muhataplığa ulaştı. Daha iyi bir sonuç almayı beklediklerini belirten Yeşillerin başbakan adayı Annalena Baerbock, “Ülkemiz yeni bir başlangıca ve iklim hükümetine ihtiyaç duyduğunu ortaya koymuştur” dedi.

FDP oy çoğalttı

26 Eylül 2021 Seçim sonuçları

Hür Demokrat Parti (FDP) de bu seçimlerde oylarını yükselten partiler arasında yer aldı. Yüzde 11,5 oy alan FDP, koalisyon görüşmeleri için belirleyici bir konuma ulaştı.

Die Linke hüsran yaşadı

Seçimlerde hüsran yaşayan parti ise Sol Parti (Die Linke) oldu. 2017 seçimlerine göre yüzde 4,3 oy kaybeden Sol parti yüzde 4,9’da ile baraj altında kaldı. Ancak buna rağmen Sol Parti, Berlin’den Gregor Gysi ve Gesine Lötzsch ile Leipzig’den Sören Pellmann’ın seçim bölgelerinde en çok oyu alması nedeniyle mecliste grup kurabilecek.

AfD geriye düştü

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD), oy kaybı yaşadı. 2017‘de yüzde 13,3 oy alan AfD, bu seçimlerde 10,3’e gerilese de Saksonya ve Thüringen eyaletlerinde en güçlü parti konumuna erişti.

Sandalye sayısı 735’e yükseldi

Geçici resmi sonuçlara göre 709 sandalyeli Federal Meclis’te sandalye sayısı 735’e yükseldi. SPD’nin parlamentodaki sandalye sayısı 206, CDU/CSU’nun 196 olarak hesaplanıyor. Öte yandan farklı partilerden 19 Türkiyeli kökenli vekilin parlamentoya girmeye hak kazandığı belirtildi.

 

 

SPD+Yeşiller+FDP koalisyonu mu?

Seçimlerde en yüksek oyu alan SPD, koalisyon için ilk tercihinin Yeşiller ile Hür Demokrat Parti (FDP) olduğunu açıkladı. “Trafik Işığı” olarak adlandırılan seçenek için SPD’nin başbakan adayı Olaf Scholz, "Seçmen açık konuştu. SPD, Yeşilleri ve FDP'yi güçlendirdi. Bu nedenle bu ülkenin vatandaşlarının verdiği açık yetki, bir sonraki hükümeti bu üç partinin kurmasıdır" diye konuştu. Scholz, Noel'e kadar müzakereleri tamamlayıp hükümeti oluşturabilmeyi umduklarını dile getirdi. SPD, hükümeti kurabilirse 2005'ten sonra ilk kez hükümetin büyük ortağı olacak.

Scholz'un koalisyon pazarlıklarında başarılı olamaması durumunda, hükümet kurma görevi CDU/CSU birliklerine verilecek. Jamaika” olarak adlandırılan CDU/CSU+Yeşiller+FDP koalisyonu, en muhtemel koalisyon seçeneği olarak masada duruyor. FDP, CDU/CSU ve Yeşiller ile üçlü ittifaka daha sıcak baktıklarını ancak SPD+Yeşiller koalisyonunun da bir seçenek olduğunu kaydetti. Analistler, Yeşiller ile FDP arasında özellikle çevre ve vergi konularında ciddi görüş ayrılıkları olduğunu, üçlü koalisyon görüşmelerinin pek kolay oymayacağını belirtiyor.

Partilerden hiçbiri aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) Partisi’yle birlikte çalışmayacağını açıkladı.

Anayasaya göre seçilen yeni parlamentonun açılış oturumunu seçimden sonra en geç bir ay içinde yani 26 Ekim’de gerçekleştirmesi gerekiyor. Hükümet ve başbakan seçilinceye kadar mevcut başbakan Merkel, Noel’e kadar görevde kalabilecek.

Berlin’in ilk kadın belediye başkanı

26 Eylül seçimlerinin geçici resmi sonuçlarına göre SPD, başkent Berlin'deki bölgesel seçimleri de kazandı. Sonuçların kesinlik kazanması durumunda SPD'li Franziska Giffey, Berlin'in ilk kadın belediye başkanı olacak.

Berlin’de SPD yüzde 21.4, Yeşiller yüzde 18.9, Sol Parti de yüzde 14 oranında oy kazandı. Bu sonuçlarla, SPD'nin belediye meclisinde bu iki partiyle mevcut koalisyonunu sürdürmesi bekleniyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.