Almanya’da salgın epidemiye dönebilir

Dünya Haberleri —

Uzmanlar ile DSÖ aşılamaya hız verilmesini istiyor. Foto: AFP

Uzmanlar ile DSÖ aşılamaya hız verilmesini istiyor. Foto: AFP

  • Omicron’un baskın varyant haline geldiği Almanya’da her gün yeni vaka rekoru kırılırken, uzmanlardan umut verici açıklamalar geliyor. Uzmanlara göre salgın yakında epidemiye dönebilir ve koronavirüsü grip gibi zararsız hale gelebilir. 

Omicron’un baskın varyant haline geldiği Almanya’da alınan sert önlemlere rağmen vaka sayılarında üst üste rekor kırılıyor.

Robert Koch Enstitüsü (RKI) dün 92 bin 223 kişiye Covid-19 tanısı konduğu açıkladı. Böylelikle salgının başından bu yana "en yüksek günlük vaka sayısı" kaydedildi. Ülkede 13 Ocak’ta 81 bin 417, 12 Ocak’ta da 80 bin 430 yeni vaka açıklanmıştı. Almanya’da toplam vaka sayısı 7 milyon 835 bin 451’e çıktı. Son 24 saatte virüsten hayatını kaybedenlerin sayısı ise 286 artarak 115 bin 337’ye yükseldi. 805 bin 400 aktif vakanın bulunduğu ülkede insidans oranı da 470,6.

Omicron artık baskın varyant 

Öte yandan, Almanya'da Omicron varyantının yeni vakalarda artık baskın tür olduğu bildirildi. RKI'nin verilerine göre, 3-9 Ocak'ta incelenen yeni Covid-19 vakalarının yüzde 73'ünde Omicron varyantının tespit edildiği, vakalardaki Omicron payının son haftalardaki artışının sürdüğü aktarıldı.

Yoğun bakımda sayı düştü

Bu arada, Almanya Yoğun Bakım ve Acil Durum Derneği’nden dün yapılan açıklamada, Covid-19’dan yoğun bakımda bulunanların sayısının Kasım ortasından bu yana ilk kez 3 binin altına düşerek 2 bin 959’a gerilediği belirtildi. 1782 hastanın ise solunum cihazına bağlı olduğu açıklandı.

Endemi geliyor

Epidemiyoloji uzmanlarına göre ise Omicron'un yayıldığı Güney Afrika'da durumun çok hızlı bir şekilde iyiye gitmesi ve İngiltere’de Omicron dalgasının Lockdown olmadan kırılmaya başlanması “umut verici” bir gelişme. Omicron varyantının koronavirüse karşı aşı etkisi yaptığı öne sürülürken, Alman hükümetinin danışmanı Christian Dorsten başta olmak üzere Alman virologlar “Avrupa’nın endemik olabileceğini” söylüyor. 

Endeminin pandemiden farkı, ölüm oranının azlığı ve hastalığın soğuk algınlığı gibi yerleşik ama zararsız hale gelmesi. 

Büyük dalga yaklaşıyor

Uzmanlar, Almanya'ya henüz gerçek anlamda bir Omicron dalgasının ulaşmadığını belirtirken, bu dalganın bir tsunami gibi gelebileceğine ve aşılanmaya hız verilmesine dikkat çekildi. Dünya Sağlı Örgütü (DSÖ) de geçtiğimiz günlerde Avrupa'nın yarısının 6 ila 8 hafta içinde Omicron dalgasına tam olarak kapılacağını açıklamış ve aşılamaya hız verilmesi tavsiyesinde bulunmuştu. Uzmanlara göre ancak bu tarihten sonra, Avrupa'da da hastalık “endemik” olma potansiyeli taşıyor. 

Aşılamaya hız verilmeli

Omicron'un Avrupa'da da kolay atlatılması için, aşılamaya hız verilmesi gerektiğini belirten uzmanlar “Avrupa'daki en büyük sorun yaşlı nüfusun fazlalığı. Almanya, İngiltere, Danimarka'da yaşlı nüfus Güney Afrika'dan çok çok üstte. Bu durum Omicron'u tehlikeli hale getirebilir” uyarısında bulunuyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.