Almanya'da tren biletlerine zam geliyor

Dünya Haberleri —

Deutsche Bahn/foto: AFP

Deutsche Bahn/foto: AFP

  • Almanya’da bugün itibariyle birçok değişiklik yürürlüğe giriyor. Cep telefonları ve internet sözleşmelerinde tüketici lehine değişiklikler var. Ancak tren biletlerine zam geliyor.

 

5 yaş üstüne korona aşısı
Alman Aşılama Daimi Komitesi (Stiko) yıl sonundan önce 5-11 yaş arası çocuklara korona aşısı yapılmasına dair önerilerde bulunmayı planlıyor. Bu yaş grubunda Almanya’da yaklaşık 4,5 milyon çocuk var. Alman Sağlık Bakanlığı, çocuklar için 2 milyon 400 bin aşı hazırladığını duyurmuştu. Avrupa İlaç Ajansı (EMA), 5 yaş ve üstü çocuklar için Biontech/Pfizer aşısını zaten onaylamıştı. Şimdiye kadar korona aşıları Avrupa Birliği’nde yalnızca 12 yaşından itibaren onaylandı.

Sözleşmelerin iptali kolaylaşıyor
Bugünden itibaren Almanya’da Telekomünikasyon Kanunu değişikliği de yürürlüğe giriyor. Kanunda cep telefonları ve internet sözleşmelerinde kullanıcıların lehine kararlar var.

Sözleşmeler 24 aylık olmaya devam edebilecek ancak tüketiciler artık sözleşmeyi 12 ay sonra iptal edebilecek ve otomatik uzatma olmayacak. 24 ay sonra yenilemeyi kabul etmemiş veya feshetmemiş olanlar, bir aylık bir bildirim süresi ile sözleşmeyi iptal edebilecek. Kullanıcıların telefonda beklenmedik sözleşmeler veya pahalı hizmetler almasını önlemek için de tedarikçilerin temel sözleşme detaylarını yazılı olarak bildirilmesi zorunla hale getirildi. Ayrıca müşterilerin kendilerine göre en uygun tarife hakkında yılda bir kez bilgilendirilmesi de yasada yer alıyor.

İnternet hızı yavaşsa indirim yapılacak

Diğer bir yenilik ise yasal olarak güvence altına alınan hızlı internet hakkı. Eğer sözleşmede kararlaştırılan hız sağlanmazsa tüketiciler faturalarında indirim ve hatta iptal talep edebilecek. Kullanıcıların telefon ya da interneti kesilirse ve 2 gün içinde tamir edilmezse de bu kural geçerli olacak.

Tren yolculuğu pahalılaşacak
Alman Demiryolları’nın fiyat tarifesi değişimi 12 Aralık'ta gerçekleşecek ve aynı zamanda daha pahalı olacak. Deutsche Bahn’ın uzun mesafeli taşımacılıkları fiyatları yüzde 1,9 artacak. Süper tasarruflu ve tasarruflu olarak adlandırılan biletler sırasıyla 17,90 Euro ve 21,50 Euro'dan satışa sunulacak. Esnek fiyat ve rota sezonluk bilet fiyatları ortalama yüzde 2,9 oranında artıyor. Bahncard'lar da yüzde 2,9 daha pahalı olacak.
Yerel ulaşımda da fiyatlar artacak. Tarifeye göre yerel ulaşıma ortalama yüzde 1,7 aylık ve diğer sezonluk biletlerin yanı sıra tekli biletlere ise yüzde 1,9 oranında zam yapılacak. Yerel ulaşımda yolcuların beşte biri zamlardan etkilenecek.

Yeni veri koruma yasası yürürlükte

Almanya’da internette, telekomünikasyonda ve sosyal medyada veri ve gizliliğin korunmasını düzenleyen yasadaki değişiklikler de bugün yürürlüğe giriyor. Değişikliklerle yasa Avrupa Genel Veri Koruma Yönetmeliği’ne uyumlu hale getirildi. Yasanın amacı, internet üzerinden veri sorgulama işlemlerini basitleştirmek ve dijital mirası korumak. Yasada web sitelerinin çerezleri kullanabilmesi için her zaman kullanıcının onayını alması gerektiğini açıkça belirtiliyor. Bir süredir zaten yürürlükte olan bu kural değişiklikle yasal zemine oturtuldu.

0180’i aramak ucuzluyor

Öte yandan 0180 alan kodlu numaraları aramak da ucuzluyor. Şimdiye kadar bu numaları sabit hattan aramanın dakikası 9 sentti. Arama cep telefonlarından yapıldığı zaman dakika başına 42 sent fatura ediliyordu. Bugünden itibaren artık bu aramalar 6 ile 20 sent arasında bir fiyata mal olacak.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.