Almanya'da vaka sayısı patladı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Almanya’da günlük korona vakası sayısı 50 bini aşarak, salgının başından beri en yüksek seviyeye ulaştı. Virolog Christian Drosten de ölüm sayısının 100 bini geçebileceği uyarısında bulundu. 

 

Korona vakalarının keskin bir şekilde arttığı Almanya’da, salgının başından beri ilk günlük 50 bini aştı. Robert Koch Enstitüsü (RKI) son 24 saatteki vaka sayısını 50 bin 196 olarak açıkladı. Bir gün önce bu sayı 39 bin 676, geçen hafta ise 33 bin 949’du. Ülke çapında 7 günlük insidans da tekrar zirveye ulaştı; 100 bin kişide 249.1’e çıktı. Bir hafta önce insidans 154.5, önceki ay da 66.5’ti. Son 24 saat içinde 235 kişinin daha eklenmesiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 97 bin 198'e yükseldi.

RKI, korona kısıtlamalarının tekrar sıkılaştırılması için en önemli parametre olan 7 gün içinde 100.000 kişi başına kliniğe başvuran hasta sayısını, Çarşamba günü 4,61 (Salı: 4,31) olarak açıkladı.

Alman Hastaneler Birliği'ne göre; yeni korona vakalarındaki keskin artış nedeniyle yoğun bakım ünitelerinin kapasitesinin zorlanması artık engellenemez. Alman Hastaneler Birliği Başkanı Gerald Gass, 4 bin yoğun bakım yatağının dolmasının kaçınılmaz olduğunu, hastanelerin diğer ameliyatları ertelemesi gerektiğini söyledi. Çok kritik bir faza geçildiğini kaydeden Gass, hastane personelleri için önümüzdeki haftalarda, belki aylarda çok yoğun bir dönemin olacağını kaydetti.

Çoğu eyalette yoğun bakım üniteleri sınırlarına ulaşıyor. Yoğun bakım doktoru Uwe Janssens, RND'ye yaptığı açıklamada, yoğun bakım ünitelerinde aşılarını tamamlamayanların sayısının artmaya devam edeceğini belirterek, “Şu anda yoğun bakım ünitelerinde bulunan 60 yaş üstü korona hastalarının yaklaşık yüzde 44'ü bunlardan oluyor. Sürekli ve hızlıca artıyor" diye konuştu. Janssens, özellikle yaşlıların ikinci aşıyı olmalarına rağmen yoğun bakımda olduklarına dikkat çekerek, üçüncü aşının teşvik edilmesini talep etti. Alman Dahili Yoğun Bakım Tıbbı ve Acil Durum Derneği (DGIIN) Genel Sekreteri de olan Janssens, Daimi Aşı Komisyonu’nun (Stiko) belirlediği gibi, birçok doktorun 70 yaş ve üzeri olmayan hastaları gönderdiğini, bunun da büyük bir haa olduğunu savundu.

Janssens, tüm yaşlı insanlara ve ayrıca ciddi kronik hastalıkları olanlara hızlı bir şekilde yeni doz aşı yapılması gerektiğini, doz arası 6 aylık periyodun ihmal edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Zorunlu test talebi

Alman Etik Kurulu, karşı oy olmadan, üç çekimser oyla özellikle savunmasız insanlara bakılan alanlarda işle ilgili zorunlu aşının ciddi ve hızlı bir şekilde gözden geçirilmesini tavsiye etti. Etik Kurulu, yaşlıların yanı sıra ciddi veya kronik hastalığı olanlarla ilgilenen kişileri, özellikle tıbbi ve hemşirelik personeli, sosyal hizmet çalışanları, günlük destek veya ev hizmetleri çalışanlarının, kendilerine emanet edilenlere zarar vermemek için özel bir sorumlulukları olduğunu hatırlattı. Etik Kurulu, Federal Hükümet’e, meslek gereği aşı zorunluluğuyla ilgili bir yasal düzenlemeyi derhal hazırlayıp uygulamaya koymasını da tavsiye etti.

Acil eylem çağrısı

Virolog Christian Drosten de ölüm sayısının 100 bini geçebileceği uyarısında bulunarak, “acil eylem” çağrısında bulundu. Sosyal Demokrat Partisi (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Partisi (FDP), salgında 4. dalganın devam etmesine rağmen tam kapanma uygulamama konusunda anlaştı. Bunun yerine zorunlu maske kullanımı ve kamusal alanlarda sosyal mesafe gibi önlemlerin, Mart’a kadar uygulanmaya devam etmesini içeren yasa tasarısı hazırlandı. Yasa tasarısı dün Federal Meclis’in alt komisyonuna sunuldu.

Perşembe günü toplanıyorlar

Korona vakalarındaki dramatik artışla mücadele için Federal hükümet ile eyaletler Perşembe günü bir araya gelecek. Eyalet Başbakanları Konferansı Başkanı Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı Hendrik Wüst (CDU), dün Twitter'da duyurdu. “Acil olarak ihtiyaç duyulan bu koordinasyon için nihayet tüm tarafların hazır olması iyi bir şey. Korona hükümet molası tanımıyor" diyen Wüst, mevcut duruma kayıtsız kalınamayacağını söyledi. Wüst, "Federal ve eyalet hükümetleri, etkili ve koordineli bir yaklaşımdan sorumludur" diye ekledi. Başkan Yardımcısı Olaf Scholz (SPD) dün yaptığı açıklamada, bu konuda Şansölye ile aynı fikirde olduğunu; tedbirlerin uygulanması hakkında konuşmaya ihtiyaçları olduğunu ifade etti. Angela Merkel, böyle bir toplantıyı önermişti. CRU Meclis Grubu Başkanı Ralph Brinkhaus, uzun süredir hazır olduklarını, planlanan üst düzey görüşmeleri de memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Bir hükümet yetkilisi DPA’ya, toplantının yapılacağını teyit etti.

BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.