Almanya'da yaptırımlar devrede

Dünya Haberleri —

.

.

Almanya’da yürürlüğe giren yeni korona yasasıyla 3G kuralının mecburi tutulduğu iş yerlerinde ve toplu taşımada sıkı denetimler ile yaptırımlar devri başlıyor. Çalışanlar ile yolcular; aşılanmış, iyileşmiş veya test edilmiş olduklarını belgelemek zorunda. Kurallara uymayanları yüksek para cezaları bekliyor. 

 

DB günde 400 kontrol planlıyor

Yeni Enfeksiyondan Korunma Yasası’na göre artık ülke çapında 2G kuralları ve otobüslerde, trenlerde ve iş yerlerinde ise 3G (aşılanmış, test yaptırmış, iyileşmiş) geçerli. 3G kuralı otobüs ve trenlerde de dünden itibaren uygulanmaya başlandı. Alman Demiryolları (Deutsche Bahn), trenlerde ve otobüslerde rastgele kontrol yapılacağını duyurdu. DB günde 400 kontrol yapmayı planlıyor.

Belgesi olmayana seyahat yasak

Yolcular kontroller sırasında görevlilere aşı kartını, iyileştiğini gösteren bir belge ya da negatif test sunmak zorunda. Aksi takdirde, bir sonraki durakta tren ve otobüsten inmenleri gerekecek.

2500 Euro’ya kadar para cezası

İtiraz durumunda ise polis zoruyla indirilecek yolculara 2500 Euro’ya kadar para cezası verilebilecek. 3G kurallarını denetlememesi halinde DB gibi yolcu taşıma şirketleri de 25 bin Euro’ya kadar para cezası yaptırımıyla karşı karşıya. Federal hükümetler cezaların miktarına kendileri karar verebilecek.

Denetim işverene bırakıldı

Yasaya göre işyerlerinde de artık 3G kuralı işletilecek. Çalışanlar yalnızca aşılanmış, iyileşmiş veya test edilmişse işyerlerine girebilecek. Yasayla işverenler de 3G kurallarını günlük olarak kontrol etmek ve belgelemek durumunda. Aşısız çalışanlar ise işverenlerine günlük bir antijen testi (veya en fazla 48 saatlik PCR testi) sunmakla yükümlü. İşverenin gözetiminde sahada kendi kendine test yapmak da mümkün. İşverenler haftada en az iki kez ücretsiz test sunmalı. Denetimleri yapmayan işyerleri 25 bin Euro’ya kadar para cezası ile karşı karşıya kalabilir.

Uymayan işten çıkarılabilecek!

Yasayla 3G’ye uymayan çalışanlara da yaptırımlar geliyor. Geçerli kanıt getirmeyen ve test yaptırmayı reddeden aşısız çalışanların şirket binasına girmesine izin verilmeyecek.

3G’ye uymayı reddeden çalışanların maaşının kesilmesi ve iş sözleşmelerinin iptali de gündemde. İş hukuku avukatı Gunnar Roloff, "İşveren bu durumda herhangi bir ücret ödemek zorunda değil, çünkü çalışan herhangi bir iş yapamıyor" dedi. İşverenler Derneği Başkanı Stefan Wolf da "Bir çalışan uzun süre kurallara uymayı reddederse işveren sözleşmeyi bildirimde bulunmaksızın feshedebilir" görüşünde

Uygulamak zor olacak

Yeni düzenlemelerin sahada uygulanmasının zorluklarına dair eleştiriler var. Özellikle inşaat sektöründe ve vardiya sistemiyle çalışan büyük fabrikalarda denetimin yapılmasının çok zor olacağına dikkat çekiliyor. 

Aşısızlara sokağa çıkma yasağı gündemde

İnsidans’ın 400’ün üzerine çıktığı Almanya’da aşısızlara kısmi bir sokağa çıkma yasağı uygulamasının getirilmesi tartışılıyor.

Almanya’da pandemiyle mücadelede başarız bir tablo var. Robert Koch Enstitüsü'nün verilerine göre ülke çapında yedi günlük yeni enfeksiyon insidansı dün ilk kez 400’ün üzerine çıktı. 24 saat içinde ise 335 kişi koronadan hayatını kaybetti. Bir hafta önce 294 ölüm vardı. Yaklaşık 67 bin yeni vaka da kayıtlara geçti.

Bayern’de hastalar transfer ediliyor

Pandemiden en çok etkilenen eyaletlerin başında gelen Bayern’de yoğun bakım üniteleri kapasitesini aşmış durumda.

Eyalet yönetimi şu anda çok sayıda yoğun bakım hastasını diğer eyaletlere taşıyor. Şu anda kuzeyde ve Hessen'de hala boş kapasite var.

Aşısızlar gece çıkamıyor

Vakaların çok yüksek olduğu Bayern, Thüringen, Saksonya, Berlin ve Brandenburg eyaletlerinde sert tedbirler yürürlükte.

Halihazırda Bayern’de kısmi sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Eyalet çapında aşısızların akşam saat 22 ile sabah 5 arasında sokağa çıkması yasak.

Merz ülke çapında istiyor

Kimi siyasetçiler de bu yasağın ülke çapında uygulanmasını istiyor. CDU’nun başkanlığına aday Friedrich Merz de bunlardan biri. Alman basınına konuşan Merz, "Aşılanmamış veya iyileşmemiş olanlar sadece eczaneye, süpermarkete ve doktora gidebilirler" dedi.

Spahn dışlamıyor

Sağlık Bakanı Jens Spahn da kısmi sokağa çıkma yasağını dışlamadığını açıkladı. Spahn, "Ne kadar acı olursa olsun, bu durumda hiçbir şeyi dışlamamalısınız" diye konuştu.

Daha ne olması gerekiyor?

CDU’lu bakan ülkedeki kritik duruma rağmen aşı yaptırmayı reddedenleri eleştirirerek "Daha ne olması gerekiyor?" diye sordu. Spahn mevcut durum nedeniyle 9 Aralık’ta yapılması planlanan başbakanlık konferansının da öne çekilmesi gerektiği görüşünde.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.