Almanya’da yoksulluk artıyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

  • Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre Almanya’da 2019 yılında yoksulluk riski altında yaşayanların oranı bir önceki yıla göre binde 4 artarak yüzde 15.9’a çıktı. Almanya’da hiçbir dönem yoksulluk riski bu seviyeye çıkmamıştı.

Ülkede yoksulluk riski sınırı bir kişi için 1074 euro olarak kabul ediliyor. En fazla yoksulun yaşadığı eyalet olan Bremen’de her dört kişiden biri aylık 1074 eurodan daha az gelire sahip. Bavyera’da ise yoksulluk riski altında yaşayanların oranı yüzde 11.9. Mecklenburg Vorpommern’da 2009’da halkın yüzde 23.1’i yoksulluk sınırında yaşarken bu oran 2019’da yüzde 19.4’e geriledi.

Yüzde 35.2 ile göçmenler
Göçmenler arasında ise yoksulluk riski yaşayanların oranı yüzde 35.2. Koronavirüs nedeniyle ülkede işsizlik artınca yoksulluk riski de yükseldi. Temmuz ayı sonu itibarıyla iş ajansına kayıtlı 2 milyon 910 bin işsiz bulunuyor. Geçen yılla karşılaştırıldığında bu yıl işsiz sayısı 635 bin artış gösterdi. Bu yılın mayıs ayından itibaren de 6.7 milyon çalışan kısa süreli çalışma programına alındı.

 

Her 5 çocuktan biri yoksul

Almanya'nın Hessen eyaletinde her beş çocuktan biri fakir olduğu ortaya çıktı. Hessen Eyalet Hükümeti'nin  Sol Parti'nin (Die Linke) soru önergesine verdiği yanıt, Almanya'daki vahim tabloyu açığa çıkardı.

Eyalette fakir genç ve çocukların oranı 2018 yılında, bir yıl öncesine göre yüzde 0,8 artarak yüzde 21,1'e yükseldi. 
Özellikle 25 yaş altı genç kadınların 2017 yılına göre daha çok yoksullukla mücadele ettiği, bir yıl içinde olumsuz etkilenen genç kadınların oranının yüzde 26,5'den yüzde 28,1'e çıktı.

Gençlerin parası kesildi
Sol Parti Hessen Meclis Grubu Gençlik Sözcüsü Elisabeth Kula da 2019 yılında 25 yaş altı gençlerin SGB II adı verilen temel ihtiyaçlarını karşılaması gereken işsizlik paralarında kısıtlama yapıldığını belirtti. Parası kesilen gençlerin 2 bin 762'nin aileleriyle aynı evi paylaştığını, 2 bin 165'inin ise ailesinin evinden ayrıldığını kaydeden Kula, kısıtlama destekleme sürecine güveni boşa çıkardığını aktardı.

48 bin kişi kirasını ödeyemedi
Hessen'de kirası ödenebilir sosyal konut arayanların sayısı 48 bin 269 oldu. Bunlardan 6 bin kadarı çocuğunu tek başına büyüten anne ya da baba olurken, beş bin kadar çok çocuklu aile de kirasını ödeyebileceği konut arıyor. Hessen'de toplam 80 bin 300 sosyal konut bulunuyor.

 

On kişiden biri aşevlerinde

İngiltere'de Gıda Standartları Kurumu'nun (FSA) açıkladığı bir rapora göre ülkenin en yoksul kesimi yemek yemiyor! Yapılan bir ankette katılan on kişiden birinin, aşevlerinden yediği, bunun dışında insanların öğün atlayarak aç kalmayı tercih ettiği görüldü.

FSA tarafından yapılan bir ankette, ankete dahil edilen insanların yüzde 10'u Haziran ayında yardım kuruluşlarının çalıştırdığı aşevlerinde yemek yediklerini söyledi.

Bu oran 16 - 24 yaş arasındakiler için yüzde 23'e çıkıyor.

Anket için yapılan görüşmelerde insanların genellikle aşevlerinden yemek yemeye utandıkları, yokluk nedeniyle yemek alamadıklarında aç kalmayı, öğün atlatmayı tercih ettikleri görülüyor.

The Guardian gazetesi'nde raporla ilgili yayınlanan haberde, salgınla birlikte kötüleşen ekonomik koşullar nedeniyle sağlıksız beslenme sorununun da büyüdüğü söyleniyor.

Anket çalışmaları sırasında sadece ekmek yiyerek günü geçiren insanlara rastlanmış.

Tarihi geçmiş yiyeceklerle besleniyorlar

Anket için görüşülen insanların yüzde 38'i son bir ay içinde tarihi geçmiş olduğu halde paketlenmiş sebze/salata tüketmiş olduğunu söylüyor.

Peynir için bu oran yüzde 34. Ankete katılanların yüzde 17'si tütsülenmiş balığı tarihi geçmiş olduğu halde tüketmiş.

Salgın koşullarının İngiltere için bir potansiyel sorun olan gıda güvenliğini gerçek ve aktif bir sorun haline getirdiği yorumları yapılırken, salgın sonrasında durumun daha iyiye gitmeyeceği öngörülüyor

 

Yoksullaşma korkusu

İsrail Demokrasi Enstitüsü (IDI), yaptığı bir araştırma sonucunda, İsrail'de "orta sınıf" olarak tanımladığı bir kesimin Covid-19 koşulları nedeniyle gelir kaybına uğradığını ve bu kesim içinde yer alan 2 milyon kişinin "fakirlerin" arasına katılmaktan korktuğunu açıkladı.

Sol’un haberine göre Esnaf ve kişisel işini yürütenlerin yüzde 20'si bu kesim içinde yer alıyor. 18 - 24 yaş arası nüfus içinde gelir kaybına uğradığını bildirenlerin de yüzde 53'ü "fakir" olma korkusu yaşayan 2 milyonu oluşturanlar arasında.

Enstitü'nün yaptığı çalışmada, salgın koşullarının hafiflemesiyle birlikte sorunun daha fazla hissedilmeye başlanacağı da öne sürülüyor.

Yiyecek yardımına ihtiyaç duyan yeni aileler ortaya çıkabileceğini öngören raporda, beş İsrailliden birinin yiyecek harcamalarını kıstığı ve yiyecek yardımı taleplerinin yüzde 116 arttığı söyleniyor. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.