Almanya’nın 129b terörü

Yurt Dışı Haberleri —

129/b protesto

129/b protesto

  • Kürt siyasetçi Mehmet Çakas’a 16 aydır tutuklu yargılandığı 129b davasından 2 yıl 10 ay ceza verildi. Avukatlar karara itiraz edecek. Hakim, Çakas’ın mücadelesinin arkasında duruşuna vurgu yaptı.

REWŞAN DENİZ / CELLE

Almanya’da bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan Kürt siyasetçi Mehmet Çakas’ın davasında karar çıktı. Celle Eyalet Yüksek Mahkemesi, Alman Ceza Kanunu’nun 129b maddesinden yargılanan Çakas’a 2 yıl 10 ay hapis cezası verildi. Karara göre; Çakas yaklaşık 18 ay daha cezaevinde tutulacak. Avukatları karara itiraz edecek.

Celle Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde dün görülen davaya Çakas ve avukatları ile ailesi de katıldı. Mahkeme salonun dolduğu duruşmada hakimler içeri girer girmez kararı ve gerekçeyi okuyarak duruşmayı kapattı. Hakim, Çakas’ın savunmasına dikkat çekerek, verdiği mücadelenin arkasında durmasına vurgu yaptı.

Yargılanan Kürt halkıdır

Karar mahkeme önünde çok sayıda kişinin katıldığı bir eylemle protesto edildi. Alman devletinin Kürtlere yönelik kriminalizasyon politikasının protesto edildiği eylemde “Çakas’a özgürlük” dövizleri taşındı. Çakas ailesine adına yapılan açıklamada, “Davada yargılanan Mehmet Çakas değil Kürt halkı olmuştur. Kürtlerin özgürlük mücadelesine karşı bu düşmanca politikadan vazgeçilmelidir” denildi.

16 aydır tutuklu

Mehmet Çakas, siyasi çalışmalarından dolayı Almanya’da rehin tutulan 11 siyasi tutsaktan biri. Alman devletinin 129b garabeti ile karşı karşıya kalan Çakas, Hannover Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor. İltica başvurusunun Almanya tarafından reddedilmesi ardından İtalya’ya siyasi sığınma başvurusunda bulunan Çakas, Alman devletinin isteği ile Aralık 2022’de tutuklandı. Ardından Mart 2023’te Almanya’ya iade edilerek hapse konuldu. Çakas toplamda 16 ayı aşkın süredir cezaevinde.

Onur kırıcı

Çakas hakkında Almanya’da bulunduğu 2018-2021 yılları arasında Bremen-Hannover bölgesinde PKK üyesi olarak çalıştığı gerekçesiyle dava açıldı. Alman Ceza Kanunu'nun 129b maddesinde yargılanan Çakas'ın ilk duruşması Celle Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde 4 Eylül'de görüldü. “Terörizm” suçlamasıyla yargılanmasına tepki gösteren Çakas mahkemede yaptığı savunmada, “Tamamen yasaların öngördüğü gibi temel haklar temelinde hareket etmiş biri olduğumu düşünüyorum. Buna rağmen ‘terör’ gibi aşağılayıcı ve onur kırıcı bir suçla itham ediliyorum. Bu suçlamayı kesinlikle reddediyorum. Terör suçlaması soykırımı gizleme, aklama ve meşrulaştırma yöntemidir” dedi.

Asla vazgeçmeyeceğim

Çakas gazetemiz Yeni Özgür Politikaya verdiği söyleşide ise mahkemeden ceza çıkma olasılığına ilişkin özetle şu değerlendirmeyi yapmıştı: “Bilindiği gibi, siyasi davaların sonuçları da siyasi olur. Verilen kararlar ve cezalar da ona göre verilir. Çokça tartışıldığı ve hukukçular tarafından ısrarla belirtildiği gibi, bu davalar  giderek Alman hukuk sisteminin sorgulanmasına ve güvenirliğini kaybetmesine yol açmaktadır…Bu hukuksuz yargılamaların ve haksız cezaların son bulması için her tutuklama ve cezalandırmanın, toplumsal mücadeleyi ve dayanışmayı arttırması gerekir. Kuşkusuz en iyi cevap da, sindirmek istedikleri bizlerin, verecekleri ceza ne olursa olsun, bedeli ne olursa olsun, kendi dilimizi, kimliğimizi ve değerlerimizi savunmaktan vazgeçmememiz, dersler çıkararak demokratik mücadelemizi yükseltmemizdir. Ülkede, Türkiye'de verilen ağır cezalara oranla, burada bizlere verdikleri, verecekleri ceza, ceza bile sayılmaz…Varlığını, dilini, özbenliğini savunmak en temel ahlak ve onur konusu olduğundan bundan asla vazgeçmeyeceğim, vazgeçmeyeceğiz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.