Amed’de olağanüstü toplantı

Amed'de olağanüstü toplantı

Amed'de olağanüstü toplantı

  • DTK, TJA, DBP, HDP, MED TUHAD-FED, ÖHD ve Barış Anneleri, Öcalan'ın CPT ile görüşe çıkmadığının duyurulması ardından Amed'de olağanüstü toplandı.
  • Toplantıdan sonra devlete ve CPT'ye çağrılarda bulunuldu; tecride, savaşa ve hak ihlallerine karşı 11 Aralık'ta Amed’de; 12 Aralık’ta ise Wan’da kitlesel yürüyüş yapılacağı duyuruldu.
  • Asrın Hukuk Bürosu’nun Öcalan’ın durumuna ilişkin açıklamaları üzerine Amed'de toplanan parti ve kurumlar, tecrit politikasına karşı nasıl bir yol ve yöntem izleyeceklerini tartıştı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Barış Anneleri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki sistematik tecride ilişkin Amed’de olağanüstü toplandı. Sonuçlarına ilişkin DBP Genel Merkez Danışma Bürosu’nda basın toplantısı düzenlendi.  Toplantıda ilk olarak konuşan Barış Annesi Kudret Eryılmaz, “Tecrit artık hepimizin evlerinde, her yerde. Bu tecridi kabul etmiyoruz. Bu tecridin kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

Sonrasında söz alan DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, “İki gün önce Asrın Hukuk Bürosu bir açıklama yaptı ve bu açıklamayla aslında CPT’nin İmralı Cezaevine gidip, Sayın Abdullah Öcalan’la görüşme yapmadıkları bilgisini paylaştı. CPT’nin 20 Eylül’de bu görüşmeyi yaptıktan sonra herhangi bir açıklama yapmamış olması, İmralı Cezaevi’nin CPT’nin denetimi altında olan bir cezaevi olması, yine CPT’nin uluslararası cezaevlerinde uygulanan bu tecride karşı oradan vurgu yapmamış olması, kamuoyunda paylaşmamış olması işin ciddiyetini gösteriyor. Kaygı ve endişeleri derinleştiren bir noktada duruyor, bunu çok net ifade etmek gerekiyor” diye konuştu.

CPT de devlet de ciddiyetsiz

İmralı’da başlayan ve bugün toplumun her alanında devam eden tecrit sisteminin biran önce lağvedilmesi gerektiğini ifade eden Aydeniz, şöyle devam etti: “Sayın Abdullah Öcalan özgürlüğüne kavuşmalı. Yine CPT’nin 20 Eylül’de yapmış olduğu görüşme kamuoyuna açıklanmalı. Eğer Sayın Öcalan CPT’nin görüşmesini kabul etmeyip reddetmişse vahametin göstergesidir. Hem CPT’nin hem de devletin yaklaşımı ciddiyetsizdir. Kaygıların giderecek görüşmelerin sağlanması gerektiğini söylüyoruz."

Sıradan bir şahsiyet değil

“Sayın Öcalan sıradan bir şahsiyet değildir” notunu düşen Aydeniz, sözlerini şöyle tamamladı: “Sayın Öcalan, milyonlarca insanın kendine lider olarak tarif ettiği ve özgürlüğü için eylemler düzenlediği bir şahsiyet. Bugün Kürt sorununun çözümsüzlükte ısrar edilmesi meselesinin bir boyutu da tecrittir. Kürt sorununun mutlak çözümü de tek muhatabı da Sayın Abdullah Öcalan’dır. Fiziki özgürlüğünün gerçekleştirilmesi gerektiğini söylüyoruz.”

Tecrit, Kürt halkınadır

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ise tecridin tek başına Kürt Halk Önderi'ne uygulanmadığını, Kürt halkına ve iradesine uygulandığını vurgulayarak, CPT’yi de eleştirdi.

Tecride, savaşa ve Türkiye'de yaşanan hak ihlallerine karşı 11 Aralık'ta Amed’de; 12 Aralık’ta ise Wan’da kitlesel yürüyüş yapacaklarını kaydeden Öztürk, herkesi mücadele etrafından kenetlenmeye çağırdı.

Toplantı gazetecilerin sorularının ardından son buldu. AMED

Avukatlar yine başvurdu

Asrın Hukuk Bürosu avukatları, yaklaşık 20 aydır haber alamadıkları Öcalan ile görüşmek için Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Cezaevi Müdürlüğüne başvurdu.

Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından İbrahim Bilmez, Newroz Uysal, Mazlum Dinç ve Cengiz Yürekli, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde ağır tecrit koşulları altında rehin tutulan ve yaklaşık 20 aydır kendisinden haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşmek için Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğüne başvurdu.

Öcalan'ın avukatlarından Rezan Sarıca ve Nevroz Uysal, 8 yıl aradan sonra en son 2-22 Mayıs, 12-18 Haziran ve 7 Ağustos 2019 tarihlerinde görüşebilmişti. Avukatlar, o tarihten beri müvekkilleriyle görüştürülmüyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.