Ankara-Berlin arasında yoğun görüşme trafiği

Dünya Haberleri —

Merkel ve Erdoğan / foto: AFP

Merkel ve Erdoğan / foto: AFP

  • Her dönemin sıkı dostları olan Almanya ve Türkiye arasındaki görüşme trafiği dikkat çekerken, ne tür pazarlıkların yapıldığı önümüzdeki günlerde daha belirginlik kazanacak.

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile video konferans yoluyla görüştü. Dışişleri Bakın Çavuşoğlu ise Berlin’e gelerek Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile bir araya geldi.

Merkel-Erdoğan görüşmesinde Suriye, Libya ve Kıbrıs konularının ele alındığı belirtilirken, ‘gündem dışı’ konuların neler olduğu ise merak konusu!

Görüşmeye ilişkin Alman hükümeti sözcüsü Steffen Seibert yazılı bir açıklama yaparak birçok bölgesel konuda “görüş alış verişi yapıldığını” belirtti. “Suriye’ye insani yardım” konusu da ele alınan bir diğer konu oldu. Ayrıca Libya’da Dibeybe başbakanlığındaki yeni geçiş hükümetine destek verme hususunda her iki liderin mutabık olduğu kaydedildi. Merkel’in görüşmede Erdoğan’a "Libya'dan yabancı askerlerin ve paralı askerlerin çekilmesine kısa süre içinde başlanmasının önemli bir işaret olacağı" mesajı verdiği ifade edildi.

Çavuşoğlu turist dilendi

Öte yandan Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya'nın başkenti Berlin'e gelerek Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile bir araya geldi. Görüşmede ikili ilişkiler ele alınırken, Doğu Akdeniz krizinin de konuşulduğu belirtildi. Görüşme ardından yapılan basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu “Libya'da yeni kurulan hükümete destek vermemiz lazım. Ülkede bulunan çok sayıda yabancı ve paralı askerin çekilmesi konusunda hem fikiriz. Libya'ya verilen desteğin geri çekilmesi doğru değil. Yabancı savaşçı ile meşru mevcudiyet karıştırılmamalı” sözleriyle Türk devletinin Libya’daki gayri meşru varlığını savundu.

Konuşmasında Türkiye’deki aşı oranlarına ilişkin yalan bilgi paylaşan Çavuşoğlu, turist dilenciliği yaparak ““Turistin görebileceği herkesi Mayıs sonuna kadar aşılayacağız” ifadelerini kullandı.

Die Linke görüşmeyi eleştirdi

Susanne Hennig-Wellsow / foto: wikipedia

Maas-Çavuşoğlu görüşmesi öncesi Sol Parti Eşbaşkanı Susanne Hennig-Wellsow’dan tepki geldi. Türkiye’de yoğun hak ihlalleri yaşanmasına rağmen Merkel hükümetinin Erdoğan’ı desteklediğini belirten Hennig-Wellsow eleştirilerini şu sözlerle ifade etti: “Hükümet, Türkiye'de demokrasinin ayaklar altına alınmasını kabulleniyor. Federal Hükümet yıllardır Erdoğan rejimine fiilen insan hakları ihlalleri konusunda açık çek veriyor. Türkiye'de HDP'ye yönelik göstermelik yargılamalar yapılıyor, seçilmiş milletvekilleri tutuklanıyor, kadın hakları yok sayılıyor.”

Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’de yeni bir işgale girişebileceği yönünde endişeleri olduğunu belirten Eşbaşkan Hennig-Wellsow “Türk devletinin Suriye'nin kuzeyindeki Kürt bölgelerine yeni bir askeri harekatı olamaz. Bu konuda Federal Hükümet'ten açık bir ifade bekliyorum” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.