AP: Ülkücüler terörist

Dünya Haberleri —

.

.

  • Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye raporunda “ırkçı” olarak tanımlanan ülkücülerin "AB terör örgütleri listesine eklenmesi” ve Avrupa ülkelerinde yasaklanması istenildi.

 

AP, Türkiye ile ilgili sert eleştirileri içeren raporunu oylamaya hazırlanırken, “aşırı sağcı ve ırkçı” olarak adlandırdığı Bozkurtlar’ın "AB terör örgütleri listesine eklenmesini” tartışıyor. AP Türkiye raportörü İspanyol parlamenter Nacho Sanchez Amor tarafından hazırlanan raporda ülkücülerin özellikle Kürtler, Ermeniler, Yunanlılar ve  kendilerine muhalif olarak gördükleri kişiler için tehdit oluşturduğu belirtildi.

Raporda ülkücüler için “terörist” ifadesi kullanıldı ve “Ülkücü Hareket sadece Türkiye değil aynı zamanda Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde de kaygı verici şekilde ilerliyor” denildi.

Raporda iktidarın önemli bir ortağı olan MHP’ye de vurgu yapıldı ve ülkücülerin AB ülkeleri içindeki örgütlenmesinin yasaklanması ve bu konuda inceleme başlatılması istendi.

Fransa yasakladı, Almanya bekliyor

“Bozkurtlar” adı verilen Türk faşist rejimine bağlı ülkücüler, ilk olarak Fransa’da yasaklanmıştı. Geçtiğimiz kasım ayında Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Ülkü Ocakları adlı faşist yapılanmanın ülkelerinde resmen yasaklandığını duyurmuştu. Alman Parlementosu ise “Bozkurtlar”ın ve onlara bağlı dernek ve sembollerin yasaklanmasını içeren teklifi oy çokluğuyla kabul etmişti. Partiler verdikleri ortak teklifte, "Ülkücü Hareket"in ırkçı, demokrasi ve insan hakları karşıtı ve Yahudi düşmanı olduğunu belirtmiş, Almanya’da iç güvenliği tehdit eden Türk ırkçıların Kürtleri ve Ermenileri aşağıladığı belirtilmiş ve Alman Parlamentosu’nun ırkçılıkla sadece Almanya’da değil uluslararası alanda mücadele etmesi istenmişti. Alman Meclis’inde onaylanan karar rağmen şimdiye kadar Almanya’da yasağa ilişkin henüz somutlaşmış bir karar yok.

Raporda sert eleştiriler var

Bugün AP genel kurulunda oylanacak raporda Türkiye'nin gün geçtikçe AB normlarından uzaklaştığı, ilişkilerin en düşük düzeyde olduğu, Türkiye’nin siyasi reform yapması konusunda şüpheler olduğu ifade ediliyor.

Raporda Türk devletinin Yunanistan ve Kıbrıs politikasına ilişkin de yoğun eleştiriler getiriliyor. Erdoğan hükümetinin dış politikada diplomasi yerine askeri seçeneği öncelikli gördüğü kaydedilerek, Suriye, Libya ve Karabağ örnekleri veriliyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.