Apê Musa vurulduğu sokakta anıldı

  • Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 20 Eylül 1992’de Amed'in Seyrantepe semtinde JİTEM'deki adı Tayfun olan Orhan Miroğlu'nun da iş birliğiyle katledilen gazeteci-yazar Musa Anter (Apê Musa) için anma etkinliği düzenledi. 

Cumhuriyet Mahallesi'ndeki 442’nci sokakta yapılan anmaya, Musa Anter'in oğlu Dicle Anter, DFG, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), milletvekilleri İmam Taşçıer ve Gülistan Kılıç Koçyiğit, hasta tutuklu yakınları, Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER), Diyarbakır 78'liler Girişimi ve çok sayıda kişi katıldı. Anmada konuşan DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, "Kürt halkının bilgesi, Kürt gazetecilerin öğretmeni Musa Anter 30 yıl önce bu sokakta katledildi. Ona sıkılan kurşun bir halkın diline, hakikat arayışına sıkıldı. Apê Musa'nın katledilmesiyle bu halkın susturulması ve kalemsiz kalması amaçlandı. ‘Kürt basınının çınarı katledilirse bu halk susar’ diye düşünüldü ama ardılları o kalemi alarak gerçekleri yazmaya devam etti. Biz Apê Musa’nın kalemiyiz, onun küçük generalleriyiz, ardıllarıyız, bu hakikat mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz” dedi. 

Konuşmaların ardından anmaya katılanlar, "Özgür basın susturulamaz" sloganlarıyla Musa Anter'in katledildiği yere kadar yürüdü. Anma, Musa Anter'in katledildiği yere karanfil bırakılmasıyla son buldu.   MA/AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.